Prawdy i mity o jedzeniu i ZDROWYM ODŻYWIANIU

2007-05-15 9:27

Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. Co wczoraj wyklęte, dziś jest polecane. Trudno się w tym zorientować i zachować zdrowy rozsądek. Dlatego weryfikujemy najczęściej powtarzane prawdy i mity o zdrowym odżywianiu.

Prawdy i mity o jedzeniu i ZDROWYM ODŻYWIANIU
Autor: thinkstockphotos.com Prawdy i mity o jedzeniu i ZDROWYM ODŻYWIANIU

Spis treści

  1. Poznaj prawdy i mity nt. odżywiania z dr Anią! [#TOWIDEO]

Zdrowe odżywianie: jedzenie produktów light o obniżonej zawartości tłuszczu przyspiesza odchudzanie.

Fakt, są one smaczne, niskokaloryczne i dają poczucie odchudzania się bez wyrzeczeń. Miejmy się jednak na baczności!  Jeśli porównamy ilość kalorii znajdujących się w produkcie zwykłym i typu light, przekonamy się, że różnica jest niewielka. Produktów light zjadamy więcej, dlatego mogą jedynie wspomagać odchudzanie czy leczenie otyłości. Są także wskazane przy chorobach związanych z przemianą materii i układem krążenia. Nie powinniśmy się jednak nimi objadać bez ograniczeń.

Poznaj prawdy i mity nt. odżywiania z dr Anią! [#TOWIDEO]

Zdrowe odżywianie: świeże warzywa są bardziej wartościowe niż mrożonki.

I tak, i nie! Mrożonki powstają z warzyw najświeższych i najwyższej jakości. Dzięki nowoczesnym technologiom są tak samo wartościowe jak ich świeże odpowiedniki. Bywa jednak, że konserwuje się je środkami chemicznymi, które, choć nieszkodliwe, mogą obniżać wartość odżywczą mrożonych warzyw i owoców.

Zdrowe odżywianie: oliwa przechowywana w lodówce traci wartości odżywcze.

Nic podobnego! Wtedy jedynie mętnieje. Dzięki zawartości witaminy E utlenia się wolniej niż olej, ale i tak po pewnym czasie jełczeje. W lodówce dłużej jest świeża.

Oliwa nie tuczy.

Podobnie jak olej - tuczy. Jest jednak od niego zdrowsza dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni układ krążenia i wspomaga przemianę materii. Dlatego jest składnikiem diet odchudzających, o ile nie przekraczamy zalecanej dawki tego cennego tłuszczu. Najczęściej jest to łyżeczka dziennie.

Picie dużych ilości mleka chroni przed osteoporozą.

Ta prawda dotyczy tylko dzieci, dla których mleko to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Inaczej z dorosłymi. Zamiast mleka powinni pić mleczne produkty fermentowane, czyli jogurt i kefir, bogate w łatwiej przyswajalny wapń. Wapń zawierają też orzechy, warzywa, suszone owoce i ryby z puszki. Dodatkowo są cennym źródła witaminy D, która ułatwia wiązanie wapnia w kościach.

Napoje energetyczne są dobrym źródłem energii.

Istotnie, to z powodu zawartości łatwo przyswajalnego cukru, glukozy. Warto jednak pamiętać, że są przeznaczone dla osób, które zmuszają organizm do dużego wysiłku fizycznego, np. sportowców. Nawet oni jednak nie powinni ich pić bez umiaru, bo może to prowadzić do zbyt dużego stężenia cukru we krwi i zaburzeń w wydzielaniu insuliny.

Ciemne pieczywo jest znacznie zdrowsze niż białe.

Najzdrowsze jest pieczywo z mąki żytniej lub razowej, bo ma witaminy z grupy B, składniki mineralne i błonnik. Ciemne pieczywo bywa zwykle wypiekane z tej samej mąki co jasne, czyli pszennej mocno oczyszczonej. Swój kolor zawdzięcza po prostu dodatkowi karmelu.

Z diety odchudzającej należy całkowicie wyeliminować słodycze.

W niskokalorycznej diecie nie ma miejsca na słodycze. Są jednak dobrym źródłem energii, gdy jesteśmy zmęczeni czy przygnębieni. Niewielka dawka cukru ożywi nas i poprawi nastrój. Można wygospodarować około 150 kalorii na codzienną porcję słodkości. Odpowiada to małemu lodowi, kawałkowi czekolady lub porcji ciasta.

Czekolada jest niezdrowa.

Tabliczka czekolady dziennie nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie i figurę. Ale jeżeli poprzestaniemy na jednym lub dwóch kawałkach, będzie to korzystne. Czekolada, niczym kwas acetylosalicylowy, powoduje rozrzedzenie krwi, przez co zapobiega zatorom żylnym. Jest dobrym przeciwutleniaczem, a dzięki zawartości teobrominy poprawia nastrój i ochrania nasz układ nerwowy.

Dania typu fast food są szkodliwe.

Tak, są w większości wysokokaloryczne, tłuste, mają mnóstwo cholesterolu, a przede wszystkim szkodliwych kwasów i sodu. Jednak wśród gotowych dań można znaleźć produkty wartościowe pod względem odżywczym. Jeśli się spieszymy, czasem pozwólmy sobie na niewielką przekąskę. Wybierzmy kanapkę z kurczakiem lub rybą i dużo  sałatki. Unikajmy zapiekanek, frytek i dań smażonych w głębokim tłuszczu.

Jedzenie posiłków z proszku zamiast normalnych dań to skuteczny sposób odchudzania.

Fakt, można w ten sposób szybko stracić kilka, a nawet kilkanaście kilogramów, lecz organizm po zakończeniu odchudzania przystąpi do odbudowy zapasów. Efekt jo-jo zapewniony. Długie stosowanie diety proszkowej prowadzi do niedoboru witamin i minerałów, osłabienia organizmu i ciężkich depresji.

Grillowane mięsa są rakotwórcze.

Nieprawda. Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Jeśli wybierzemy niezbyt tłuste gatunki, np. polędwicę wołową lub cielęcą, rostbef, łopatkę, udziec cielęcy, karkówkę czy szynkę, i będziemy piekli je bez tłuszczu, z dużą ilością przypraw, danie będzie nie tylko smaczne, ale i dietetyczne. Zioła ułatwiają trawienie i mogą zastąpić sól, której nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Mięso z grilla bywa niebezpieczne jedynie wtedy, gdy tłuszcz wytapiający się z niego kapie bezpośrednio na rozgrzany ruszt. Wtedy właśnie powstają rakotwórcze substancje gazowe, tzw. dioksany. Możemy tego uniknąć, umieszczając mięso na aluminiowej tacce lub w folii. Podobnie powinniśmy postępować z grillowanymi warzywami.

miesięcznik "Zdrowie"