Sandwicze z Subway są bardziej niezdrowe niż hamburgery z McDonald's
Subway uchodzi za restaurację, w której serwuje się posiłki zdrowsze od tych, które oferuje McDonald's. Jednak okazuje się, że sandwicze z sieci Subway mogą być bardziej niezdrowe niż hamburgery serwowane przez popularny bar szybkiej obsługi. Wszystko przez zbyt wysoką zawartość sodu. Tak wynika z badań naukowców z UCLA i innych amerykańskich badaczy.
Spis treści
Zarówno McDonald's jak i Subway zdaniem ekspertów nie są zdrowe, ale ich porównanie prowadzi do wniosku, że ten pierwszy, wbrew obiegowej opinii, oferuje dania nieco mniej niezdrowe. W badaniu wzięło udział 97 osób, w wieku od 12 do 21 lat, które zakupiły fast foody w obu restauracjach. Każdy z uczestników zjadał 1038 kalorii w McDonald’s i 955 kalorii w Subway. W związku z tym kierownik zespołu badawczego, dr Lenard Lesser z UCLA, doszła do wniosku, że "nie ma istotnej różnicy między tymi dwiema sieciami. W obydwu konsumenci jedzą za dużo kalorii". Oznacza to, że jedzenie w każdej z tych restauracji może się przyczynić do otyłości. Przypomnijmy, że Institute of Medicine w USA zaleca, aby wartość energetyczna głównego posiłku nie przekraczała 850 kalorii.
Dowiedz się też od doktor Ani, czy kebab jest zdrowy [#TOWIDEO]
Subway ma dużo sodu
Według badaczy profil składników odżywczych dań z Subway jest lepszy niż tych w McDonald's, jednak mimo to posiłki w obu restauracjach zostały uznane za niezdrowe. Wszystko przez zbyt dużą ilości sodu, która w obu przypadkach była trzy razy większa, niż zaleca Institute of Medicine. W jednym posiłku z Subway ilość sodu wynosi 2149 mg, a w daniu z McDonald's 1829 mg. Autorzy sugerują, że tak wysokie wartości są spowodowane przez przetworzone mięso, które znajduje się w większości posiłków oferowanych przez restauracje.
Dowiedziono także, że kanapki oferowane przez McDonald's są mniej kaloryczne niż kanapki w Subway (572 i 784 kcal). Jednak frytki serwowane przez pierwszą sieć są o wiele gorszej jakości niż chipsy ziemniaczane, które można kupić w restauracji Subway. Wartość energetyczna frytek w 100 g wynosi aż 201 kalorii, podczas gdy chipsy mają tylko 61 kalorii. Także napoje dosładzane, które można kupić w McDonald's, mają więcej kalorii niż napoje oferowane przez Subway (151 i 61 kalorii).
Dlaczego konsumenci częściej wybierają niezdrowe posiłki?
Obie restauracje mają w swojej ofercie zdrowe posiłki, np. sałatki. Jednak konsumenci częściej wybierają tradycyjne fast foody. Według amerykańskich badaczy wynika to z braku odpowiedniej promocji zdrowego jedzenia. Zdrowe posiłki "nie są właściwie eksponowane na wystawie, mają wyższe ceny i są oferowane z wysokokalorycznymi przystawkami". W związku z tym ludzie częściej decydują się na niezdrowe fast foody. Z kolei dr Lesser zaznacza, że marketing obu restauracji jest o wiele silniejszy niż to, co mówią lekarze. "Obie sieci o wiele więcej energii i pieniędzy wkładają w reklamowanie niezdrowego jedzenia niż w promocję zdrowszych posiłków".
McDonalds vs Subway: profil składników odżywczych posiłków
McDonald's
- Wartość energetyczna posiłku - 1038 kcal
- Wartość energetyczna kanapki - 572 kcal
- Zawartość sodu - 1829 mg
- Węglowodany - 128 g
- Białko - 32 g
- Cukier - 54 g;
- Wartość energetyczna słodkiego napoju - 151 kcal
Subway
- Wartość energetyczna posiłku - 955 kcal
- Wartość energetyczna kanapki - 784 kcal
- Zawartość sodu - 2149 mg
- Węglowodany - 102 g
- Białko - 41 g
- Cukier - 36 g
- Wartość energetyczna słodkiego napoju - 61 kcal
Źródło: dailymail.co.uk