Te owoce dają więcej energii niż espresso. Wystarczy zjeść 3 sztuki dziennie
Suszone śliwki to owoce, które działają na organizm równie pobudzająco jak filiżanka kawy. Wystarczy dodać je do porannej owsianki czy jaglanki, by otrzymać zastrzyk energii na cały poranek.
Suszone śliwki to owoce, które mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Nie tylko wspierają pracę układu pokarmowego, regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom, ale również dodają energii. Suszone śliwki są bogate w cukry proste, dlatego skutecznie pobudzają organizm do działania. Ich zaletą jest to, że nie powodują gwałtownego skoku glukozy we krwi, dlatego po ich spożyciu nie pojawia się nagły spadek energii.
Suszone śliwki zamiast espresso
Suszone śliwki mogą skutecznie zastąpić poranną kawę. Nie tylko dodają energii, ale również nie powodują nieprzyjemnych skutków ubocznych, które pojawiają się po spożyciu napoju z kofeiną. Suszone śliwki wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, a po ich spożyciu nie pojawi się nieprzyjemne uczucie kołatania czy przyspieszonego bicia serca. Oprócz tego nie powodują bezsenności ani nie wypłukują magnezu z organizmu.
Aby skorzystać z ich cennych właściwości, wystarczy zjeść 3 śliwki dziennie. Większa ilość może nadmiernie pobudzić jelita do pracy.
Właściwości prozdrowotne suszonych śliwek
Suszone śliwki mają więcej cennych właściwości:
- są bogate w antyoksydanty, dlatego opóźniają procesy starzenia organizmu oraz zwalczają wolne rodniki
- wspierają funkcjonowanie włosów, skóry i paznokci!
- zawierają polifenole, które stanowią skuteczną profilaktykę przed rozwojem chorób nowotworowych
- regulują pracę jelit i układu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie rozprawiają się z zaparciami czy wzdęciami
- wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku
Co zawierają suszone śliwki?
Suszone śliwki są przede wszystkim bogate w błonnik. Oprócz tego zawierają:
- miedź
- żelazo
- cynk
- magnez
- beta-karoten
- potas
Kto może jeść suszone śliwki?
Suszone śliwki to owoce, które może jeść cała rodzina. Są bezpieczne dla niemowląt i dzieci, a nawet często zalecane przy problemach z wypróżnieniami. Kilka pokrojonych śliwek dodanych do owsianki czy jaglanki może stanowić świetne uzupełnienie śniadania, które nie tylko doda energii, ale również poprawi wartości odżywcze dania.
Czytaj: Morele opóźniają starzenie i łagodzą nadkwasotę. Jak często je jeść?