Truskawki a ciąża - czy kobiety w ciąży mogą jeść truskawki?
Jeśli jesteś w ciąży, to nie żałuj sobie dojrzałych, pachnących truskawek. Być może słyszałaś opinię, że jedzenie truskawek w ciąży może wywoływać alergię u twego przyszłego dziecka - jak dotąd, nie zostało to udowodnione. Pojawiają się nawet zalecenia, by kobiety w ciąży i karmiące jadły produkty uczulające - między innymi truskawki, ponieważ w ten sposób zwiększają na nie tolerancję u dziecka.
Spis treści
- Truskawki: samo zdrowie dla kobiety w ciąży
- Czy truskawki są zdrowe?
- Dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek [wideo]
- Truskawki: inspirujące przepisy [wideo]
Zastanawiasz się, czy jedzenie truskawek w ciąży to dobry pomysł? Truskawki są świetnym źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli sama nie jesteś uczulona na te owoce, jedz je codziennie (25 dag). Przyniosą ci same korzyści.
Truskawki: samo zdrowie dla kobiety w ciąży
Truskawki są bogate w witaminę C (10 dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), wspomagają więc przyswajanie żelaza. Ich pestki zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. Do tego mają właściwości moczopędne, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiegają obrzękom. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom. No i w przeciwieństwie do sprowadzanych z daleka owoców egzotycznych nie są chemicznie zabezpieczane przed zepsuciem.
Przed zjedzeniem umyj dokładnie umyj truskawki, ale uwaga - z szypułkami, inaczej chłoną wodę jak gąbka, a wtedy gorzej smakują i łatwo się psują.
Czy truskawki są zdrowe?
Wartość odżywcza truskawek (100 g)
Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.
kalorie - 28węglowodany - 7,2 gbiałko - 0,7 gtłuszcze - 0,4 gbłonnik - 1,8 gindeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)
wapń - 16 mgżelazo - 0,41 mgmagnez - 13 mgfosfor - 24 mgpotas - 153 mgsód - 1 mgcynk - 0,14 mg
Witaminy w truskawkach (100 g)
witamina C - 60 mgwitamina A - 1 μgwitamina E - 0,29 μgwitamina B1 (tiamina) - 0,024 mgwitamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mgwitamina B3 (PP) - 0,386 mgwitamina B6 - 0,047 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek [wideo]
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Truskawki: inspirujące przepisy [wideo]
Polecany artykuł: