Zielone warzywa w koktajlach: ich właściwości zdrowotne i zawartość odżywcza
Które zielone warzywa najbardziej pasują do koktajli? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych warzyw, z których można sporządzać zielone koktajle. Zwróćcie uwagę, że ułożona jest w kolejności alfabetycznej, a nie w zależności od wartości odżywczej danego warzywa.
Spis treści
- Warzywa, które najlepiej nadają się do przyrządzania zielonych koktajli
- Przepis na zielony koktajl z gruszkami i imbirem
- Przepis na zielony koktajl z borówkami i burakiem
- Przepis na zielony koktajl z bananami i kokosem
Warzywa, które najlepiej nadają się do przyrządzania zielonych koktajli
Botwinka (liście buraka)
Bogata w witaminę K, jej spożycie poprawia wzrok, wspomaga zapobieganie chorobie Alzheimera, wzmacnia układ odpornościowy.
Jarmuż
Delikatne warzywo z liśćmi o karbowanych brzegach, bogate w witaminy A, C, K i inne składniki odżywcze. Jego spożycie obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, raka jajnika, piersi, okrężnicy i pęcherza moczowego.
Kapusta sitowata (sarepska)
Warzywo ostre w smaku, pomagające w obniżaniu poziomu cholesterolu, zawierające mnóstwo ryboflawin, niacyny, magnezu i żelaza, a także innych składników odżywczych.
Liście kapusty
Zielone warzywo liściaste o właściwościach zbliżonych do jarmużu, ale twardsze i o intensywniejszym smaku. Wspomaga wydzielanie kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym, co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Kapusta chińska (bok choy)
Krucha, o łagodnym smaku, bogata w witaminy A i C, wapń oraz antyoksydanty.
Mangold, czyli burak liściasty
Warzywo liściaste o czerwonych łodygach, pędach i żyłkach liści, w smaku zbliżone do buraka. Pomaga zapobiegać nowotworom i jest bardzo pomocne w oczyszczaniu układu trawiennego.
Przepis na zielony koktajl z gruszkami i imbirem
- 2 garście zielonych warzyw liściastych
- ½ filiżanki wody
- 2 gruszki
- ½ cm świeżego startego kłącza imbiru
- ¼ filiżanki posiekanych świeżych listków mięty
Mniszek lekarski
Ten pospolity chwast stanowi bogate źródło witamin A i K. Wspomaga procesy trawienne i zapobiega zaparciom.
Pietruszka
Natka pietruszki, bogata w przeciwutleniacze, minerały, witaminy i błonnik, pomaga redukować objawy starzenia i reguluje stężenie glukozy we krwi.
Rukola
Wspaniałe źródło kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Jej spożycie wzmacnia kości i stymuluje mózg. Smak ostry, lekko pieprzowy.
Rzepa
Ma wyrazisty gorzkawy smak i jest bogata w składniki odżywcze. W większym stopniu niż inne zielone warzywa zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Sałata
Bogate w aminokwasy i witaminy liście stanowiły częsty dodatek do różnego rodzaju sałatek już w starożytnym Egipcie. Najwięcej wartości odżywczych mają odmiany o ciemnych liściach. Szczególnie cennym źródłem kwasu foliowego oraz witamin C, K i A jest sałata rzymska.
Szpinak
Chyba najpopularniejsze ze wszystkich warzyw liściastych ze względu na łagodny, pozbawiony goryczy smak. Jego ciemnozielone liście zawierają mnóstwo kwasów omega-3, wapnia, magnezu oraz witamin A, C, E i K. Większość osób rozpoczynających przygodę z zielonymi koktajlami zaczyna właśnie od szpinaku!
Warzywa o smaku łagodnym:
- botwinka,
- jarmuż,
- kapusta chińska,
- mangold,
- natka pietruszki,
- sałata maślana,
- sałata rzymska,
- szpinak.
Warzywa o smaku ostrzejszym, zdecydowanym:
- kapusta sitowata,
- kapusta warzywna,
- liście rzodkiewki,
- mniszek lekarski,
- rukiew wodna,
- rukola,
- rzepa,
- szczaw.
Przepis na zielony koktajl z borówkami i burakiem
- 2 garście zielonych warzyw liściastych
- 1 filiżanka wody
- 1 banan, obrany ze skórki i zamrożony
- 1 i ½ filiżanki mrożonych brzoskwiń
- 1 filiżanka mrożonych borówek
- ½ buraka, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona na kawałki
Polecany artykuł:
Przepis na zielony koktajl z bananami i kokosem
- 2 garście zielonych warzyw liściastych
- ½ filiżanki lodu
- 2 banany, obrane ze skórki i zamrożone
- 1 limonka, obrana i pozbawiona nasion
- ½ filiżanki wiórków kokosowych
- ½ filiżanki poszatkowanego miąższu kokosa
- 1 filiżanka wody kokosowej
- ½ awokado, obranego i pozbawionego pestki
Książka "Zielona dieta koktajlowa. Jak oczyścić organizm i schudnąć" autorstwa J.J. Smith to ponad 100 przepisów na zielone koktajle poprawiające zdrowie i urodę. "Zielona dieta koktajlowa" zawiera listy produktów, przepisy i szczegółowe instrukcje dotyczące dziesięciodniowego oczyszczania organizmu, jak również wiele wskazówek, które pomogą osiągnąć optymalny efekt zdrowotny. Podpowiada, jak postępować po zakończeniu detoksu, aby utrzymać właściwą wagę. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Bukowy Las.