Zjedzenie jednego hot doga może skrócić twoje życie nawet o 36 minut!
Zła wiadomość dla fanów hot dogów. Naukowcy z University of Michigan odkryli, że zjedzenie jednego hot doga może skrócić twoje życie nawet o 36 minut.
W swoim badaniu, opublikowanym w tym miesiącu w czasopiśmie "Nature Food", naukowcy przyjrzeli się 5853 produktom spożywczym w amerykańskiej diecie.
„Chcieliśmy dokonać opartej na zdrowiu oceny korzystnego i szkodliwego wpływu żywności na całą dietę” – powiedział CNN Olivier Jolliet, profesor nauk o zdrowiu środowiskowym na uniwersytecie i starszy autor artykułu.
Zespół badaczy opracował indeks, który oblicza korzystne lub szkodliwe obciążenie dla zdrowia netto w minutach zdrowego życia związanych z porcją jedzenia. Opiera się na badaniu zwanym “Global Burden of Disease”, które mierzy zachorowalność związaną z wyborami żywieniowymi danej osoby.
"Na przykład, na gram przetworzonego mięsa traci się 0,45 minuty lub zyskuje się 0,1 minuty na gram owoców. Następnie patrzymy na skład każdej żywności i mnożymy tę liczbę przez odpowiednie profile żywności, które wcześniej opracowaliśmy” - powiedział.
Jednym poddanych analizie pokarmów był standardowy hot dog wołowy w bułce. Zawarte w hot dogu 61 gramów przetworzonego mięsa spowodowało utratę 27 minut zdrowego życia, powiedział Jolliet – ale kiedy uwzględniono składniki, takie jak sód i kwasy tłuszczowe trans, ostateczna wartość wskazywała na łączne utracenie 36 minut z życia.
Z drugiej strony, konsumpcja żywności, takiej jak orzechy, rośliny strączkowe, owoce morza, owoce i warzywa nieskrobiowe, ma pozytywny wpływ na zdrowie.
„Indeks ma przede wszystkim pomóc w wyborze i wykorzystaniu kalorii spożywanych codziennie, aby dostosować minimum nawyków i wprowadzić minimum zmian, aby uzyskać maksymalne korzyści dla zdrowia i środowiska z naszych doświadczeń żywieniowych” – powiedział Jolliet.
Jolliet podkreśla, że chodzi o to, żeby wybierać zdrowe, dobrej jakości jedzenie, zamiast spędzać czas na matematyce. Autor badania dodał także, że nie jest to narzędzie, którego zadaniem jest sugerowanie tego, co należy jeść, a jedynie narzędzie, które ma ułatwiać podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych.