5 korzyści z codziennego picia mleka. Oto jak reagują twoje kości
Korzyści wynikające z picia mleka kojarzą się głównie z niemowlętami, małymi dziećmi lub okresem adolescencji. Niemniej badania naukowe ukazują, że warto pamiętać o mleku także w dorosłości i późniejszych etapach życia. Poniżej opisujemy pięć głównych korzyści, jakie kości czerpią właśnie z tego, że regularnie pijemy mleko.

Czy picie mleka wzmacnia kości?
Klasyczne krowie mleko jest pełne składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stąd pijąc choćby szklankę każdego dnia, zapewniamy sobie wapń, białko oraz witaminę D. Doceniane jest głównie w kontekście wpływu na nasze kości. To właśnie wymienione składniki zapobiegają utracie masy kostnej.
Choć uważa się, że za to uwarunkowania genetyczne determinują nawet 80% szczytowej masy kostnej, to jednak dużą rolę wciąż odgrywają także czynniki środowiskowe. Należy do nich również dieta. Okazuje się, że picie mleka powiązano z korzyściami zdrowotnymi bez względu na wiek, a osiągnięcie szczytowej masy kostnej w okresie wzrostu jest kluczowe w kontekście zapobiegania utracie tej masy w późniejszych etapach życia.
Drugą zaletą codziennego picia mleka jest fakt, że tak niepozorny napój poprawia gęstość mineralną kości w całym ciele. Badania opublikowane na łamach Advances and Nurtitrion sugerują, że w grupie osób, której podawano nabiał, doszło do zwiększenia poziomu minerałów zarówno w okolicach biodra, kręgosłupie lędźwiowym jak i szyjce kości udowej.
Jak mleko wpływa na kości?
Trzecią ważną właściwością mleka także ustaloną na podstawie badań jest redukcja ryzyka osteoporozy. Okazuje się, że mieszanka składników odżywczych obecna w mleku może wspomóc wzrost kości oraz zapobiegać występowaniu osteoporozy. Celem naukowców było sprawdzenie jak sięganie po nabiał, a zwłaszcza mleko może wpływać na gęstość mineralną kości wśród zdrowych kobiet po menopauzie.
Wyniki metaanalizy wykazały, że w sześciu badaniach, w których udział wzięło łącznie 618 uczestniczek, a mleko stanowiło główny produkt badań, istniał silny związek pomiędzy gęstością mineralną kości kręgosłupa lędźwiowego, szyjki kości udowej oraz całego stawu biodrowego i pozostałych części ciała a spożyciem mleka. Autorzy badań dodali także, że ich ustalenia pozwalają zakładać, iż spożywanie produktów mlecznych w grupie kobiet po menopauzie może stanowić skuteczny środek zdrowia publicznego zapobiegający osteoporozie.
Piątą i równie ważną korzyścią płynącą z picia mleka jest fakt, że w ten sposób dostarczamy do organizmu składniki odżywcze stanowiące budulec do naprawy i utrzymywania kości w zdrowiu i dobrej kondycji przez całe życie. A mowa o takich składnikach jak:
- Wapń,
- Witamina D,
- Białko,
- Fosfor,
- Magnez.
5 korzyści picia mleka - podsumowanie
Reasumując, codzienne picie mleka dostarcza 5 konkretnych korzyści, a mianowicie:
- Zapobiega utracie masy kostnej.
- Poprawia gęstość mineralną kości całego ciała.
- Obniża ryzyko osteoporozy.
- Zwiększa gęstość mineralną kości biodrowej.
- Dostarcza składników odżywczych budujących kości.