Aronia i jej właściwości zdrowotne. Czy warto jeść owoce aronii?
Aronia jest bardzo zdrowa zarówno w postaci surowej, jak i w postaci przetworów. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma aronia!
Spis treści
- Dlaczego warto jeść aronię?
- Aronia: wartości odżywcze na 100 g
- Aronia: właściwości zdrowotne
- Aronia: działanie
- Aronia: co z niej zrobić? Przepisy na przetwory z aronii
Aronia i jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Jest ona antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu.
Aronia należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy zawdzięczamy Miczurinowi. Ten słynny rosyjski sadownik miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody. Wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin.
Sama aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce. Jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Powinniśmy cieszyć się z tego, że aronia tak pięknie rośnie i owocuje w Polsce. Dzięki czemu możemy korzystać z dobrodziejstw rodzimych owoców, a jest z czego!
Niestety aronia nie wszystkim smakuje ze względu na cierpki smak. Zazwyczaj pozostawia ona też charakterystyczny posmak także w przetworach.
Dlaczego warto jeść aronię?
Owoce aronii są źródłem ważnych minerałów. Dzięki swojemu potencjałowi przeciwutleniającemu łagodzą skutki chemioterapii i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Po owoce aronii warto sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niwelują skutki promieniowania monitorów.
Owoce aronii uodporniają także na promieniowanie ultrafioletowe. Choć nie zastąpią kremów z filtrem ochronnym, wspomagają też mechanizmy obronne skóry.
Aronię można stosować również w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych oraz jako remedium na problemy z pamięcią czy koncentracją. Poprawia ona elastyczność naczyń, przez co mózg jest lepiej ukrwiony.
Aronia: wartości odżywcze na 100 g
Wartość energetyczna | 156 kcal |
Białko ogółem | 2.89 g |
Tłuszcz | 0.98 g |
Węglowodany | 33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g) |
Błonnik | 17.0 g |
Witamina C | 0.7 mg |
Tiamina | 0.029 mg |
Ryboflawina | 0.058 mg |
Niacyna | 0.672 mg |
Witamina B6 | 0.193 mg |
Kwas foliowy | 10 µg |
Witamina A | 43 IU |
Witamina E | 0.75 mg |
Witamina K | 29.3 µg |
Wapń | 40 mg |
Żelazo | 0.4 mg |
Magnez | 21 mg |
Fosfor | 45 mg |
Potas | 309 mg |
Sód | 2 mg |
Cynk | 0.19 |
Czytaj też: Choroby oczu i wady wzroku - objawy, przyczyny i leczenie
Aronia: właściwości zdrowotne
Aronia chroni przed rakiem
Aronia zawiera dużo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Są to barwniki, które nadają kolor zwłaszcza owocom. Pełnią jednak dodatkowo funkcje ochronne. Bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją insektów.
Kiedy zjadamy bioflawonoidy z owocami i warzywami zaczynają pracować także w naszym organizmie. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii występują:
- flawonoidy: rutyna,
- kwercetyna,
- katechiny,
- antocyjany,
- leukocyjany, pomocne (m. in. w zwalczaniu wolnych rodników).
Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, B2, B3, B9 (tzw. kwas foliowy) oraz witaminę E.
Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza - witaminy E. Przeciwutleniacze wspomagają siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. To właśnie im aronia zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne.
W aronii są także cenne makro- i mikroelementy potrzebne do tego, by prawidłowo przebiegały rozmaite procesy w organizmie:
Poniżej wideo dalsza część artykułu.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Aronia - na oczy i nadciśnienie
Bioflawonoidy z aronii (w szczególności rutyna i antocyjany) działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność.
Aronia, dzięki zawartości tych składników, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Poprawia też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Arona opóźnia więc postępowanie chorób oczu:
Antocyjany regenerują rodopsynę, czyli barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia. Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast dobry cholesterol HDL.
Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce jagodowe!
Aronia: działanie
Naukowcy postanowili udowodnić prozdrowotne działanie aronii. Prowadzono testy na zwierzętach, które karmiono ekstraktem z aronii. Naukowcy zauważyli, że szczury spożywające aronię miały mniej nowotworów i rzadziej u nich występowały przerzuty. Ekstrakt z aronii poprawiał pracę mózgu zwierząt, hamował rozwój komórek nowotworowych, usprawniał procesy uczenia się.
Aronia: co z niej zrobić? Przepisy na przetwory z aronii
Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny, wtedy stracą cierpkość. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok, który sprzyja wzmacnianiu odporności.
Czytaj też: ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii