Sok z aronii - właściwości i działanie. Jak samemu zrobić sok z aronii?
Sok z aronii to cenne źródło witamin, zwłaszcza w okresie zimowym. Jak samodzielnie przygotować sok z aronii? Jakie właściwości ma sok z aronii i jak działa na organizm? Wreszcie jak wykorzystać aronię i co dodać do soku z niej? Przekonajcie się także, czy sok z aronii można zrobić bez cukru albo bez gotowania! Zobaczcie nasze propozycje oraz sprawdźcie, czym różni sok z aronii robiony w domu od tego ze sklepu.

Sok z aronii, choć jest cierpki w smaku, to jest bardzo zdrowy. Korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, wspomagając go w walce z infekcjami. Dodatkowo zapobiega problemom z układem krążenia, w tym wysokiemu ciśnieniu krwi czy zbyt wysokiemu cholesterolowi. Sok z aronii, podobnie jak inne przetwory z niej, można robić w domu samemu. Wtedy mamy gwarancję wykorzystania tylko najlepszych składników. Sok z aronii mogą pić także dzieci - pamiętajcie, lepiej mniej, a regularnie. Warto więc dodawać sok z aronii przykładowo do herbat czy innych soków, jeśli nie pasuje nam jego smak.
Sok z aronii jest łatwy do wprowadzenia w menu właśnie jako dodatek. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego nie polecamy aronii do jedzenia? Cóż, ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. O wiele lepiej więc jeść i pić przetworzoną aronię. Ewentualnie - ususzone owoce z niej jako dodatek do innych dań. Ale tu mowa będzie o soku z aronii. I najpierw przekonajcie się, jak łatwo zrobić go w domu samemu.
Spis treści
- Sok z aronii - jak go zrobić?
- Sok z aronii - przepis bez gotowania i bez cukru
- Sok z aronii - dawkowanie
- Sok z aronii - ze sklepu
- Sok z aronii - właściwości
- Sok z aronii - przeciwwskazania
Sok z aronii przygotowany samodzielnie w domu posiada ogrom właściwości zdrowotnych. Aronia sama w sobie zawiera mnóstwo witamin - witaminę C, witaminę PP, witaminę E, witaminy z grupy B i minerałów: jod, potas, żelazo. Aronia zawiera też dużo błonnika. W soku z aronii również znajdziemy bogactwo witamin i minerałów. Także antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy w organizmie. Ale to nie koniec - w soku z aronii znajdziemy także minerały, które normalnie w naszej diecie znajdują się w niewielkich ilościach, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego - mowa tu o molibdenie i miedzi.
Sok z aronii - jak go zrobić?
Do przygotowania soku z aronii potrzebujesz:
- 1 kg owoców aronii,
- 0.75 l wody,
- 05-1 kg cukru,
- sok z połówki cytryny,
Przepis na sok z aronii:
- Owoce aronii w pierwszej kolejności należy opłukać pod bieżącą wodą. Potem (może być bez suszenia) przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
- Całość gotujemy - doprowadzamy do wrzenia, a potem na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
- Zawartość garnka dobrze przecedzić przez sitko lub gazę (możesz przetrzeć owoce).
- Po przecedzeniu ponownie należy zagotować, wrzący przelać do wyparzonych butelek szklanych.
- Sok z aronii możesz zapasteryzować.
Warto wiedzieć, że sok z aronii można dokładnie w ten sam sposób przygotować z imbirem lub z liśćmi mięty.
Sok z aronii - przepis bez gotowania i bez cukru
W pierwszej kolejności potrzebujesz:
- 2 kg owoców aronii,
- sok z 1 cytryny,
- woda.
Owoce aronii należy analogicznie jak w przepisie z gotowaniem umyć. Następnie zblendować i przecisnąć przez gazę lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Do soku z aronii dodaje się wyciśnięty sok z cytryny i wlewa do wyparzonych i jeszcze ciepłych szklanych butelek. Trzeba zapasteryzować!
Sok z aronii - dawkowanie
Zaleca się wypijanie 50 ml soku z aronii dziennie. Można pić go w czystej postaci, ale można także mieszać - przykładowo można go rozcieńczyć z wodą, dolewać do lekko przestudzonych herbatek, dodawać do innych soków, a nawet do koktajli. Jest dość cierpki w smaku, więc dla dzieci będzie lepszy jako dodatek, a nie w czystej postaci.
Sok z aronii - ze sklepu
Oczywiście, w sklepach dostępne są dobrej jakości soki z aronii. Jednak uczulamy - zwróćcie uwagę, aby były one bez dodatku substancji żelujących, konserwantów, czy nawet cukru - można takie znaleźć. Trzeba czytać etykiety, żeby nie kupić soku z aronii już rozcieńczonego wodą i w dodatku mocno dosłodzonego.
Sok z aronii - właściwości
W soku z aronii znajdziemy bogactwo antyoksydantów (katechiny, bioflawonoidy, antocyjany), które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Niwelują działanie wolnych rodników, a także, dzięki rutynie, zapobiegają powstawaniu żylaków.
Sok z aronii zapobiega chorobom układu krwionośnego, w tym nadciśnieniu tętniczemu, zawałowi serca oraz miażdżycy. Cudowny napój z aronii leczy także zbyt wysoki poziom cholesterolu, normuje poziom glukozy we krwi oraz zapobiega rozwojowi anemii. Sok z aronii wpływa także bardzo pozytywnie na skórę, odżywiając ją i sprawiając, że staje się jędrna. Ale to nie koniec jego cudownych właściwości odżywczych. Sok z aronii uszczelnia naczynia krwionośnie, łagodzi stany zapalne w organizmie, pobudza apetyt.
Dodatkowo sok z aronii polecany jest dla osób, które mają problemy ze wzrokiem. Dzięki obecności naturalnych antyoksydantów i składników wzmacniających naczynia krwionośne i usprawniających mikrokrążenie, sok z aronii łagodzi objawy zmęczonych oczu. Świetnie sprawdzi się u osób, które długo pracują przed komputerem i odczuwają pieczenie lub suchość oka.
Sok z aronii - przeciwwskazania
Aronia sama w sobie zawiera bardzo niewiele cukru, jednak poprzez dodanie go do soku zalecamy ostrożność w przypadku osób chorych na cukrzycę. Soku z aronii nie powinny pić osoby:
- z niskim ciśnieniem krwi,
- z istniejącymi żylakami,
- z zakrzepowym zapaleniem żył,
- z chorobą wieńcową,
- z problemami z krzepliwością krwi,
- z wrzodami żołądka.
Nie ma przeciwwskazań dla kobiet w ciąży i dzieci (po ukończeniu 9. miesiąca życia).