Banany z brązowymi plamami - czy można je jeść?
Czy można jeść banany z brązowymi plamami? Większość z nas omija je szerokim łukiem, tymczasem okazuje się, że dojrzałe banany, które są pokryte brązowymi kropkami są zdrowsze od idealnie żółtych bananów. Przekonują się, że im więcej plamek, tym lepiej dla zdrowia.
Spis treści
- Czy brązowe plamki na skórce oznaczają, że jest on zepsuty?
- Dlaczego warto jeść banany z brązowymi plamkami?
- Banany z brązowymi plamkami dobre dla sportowców
- Dojrzałe banany nie dla wszystkich
Wielu z nas będąc w sklepie, przebiera w dojrzałych bananach, często w takich z brązowymi plamkami, z nadzieją na znalezienie idealnie żółtych owoców. Według badania przeprowadzonego na Politechnice Gdańskiej, spośród ludzi regularnie kupujących banany tylko 9% osób z tej grupy sięgnie po owoc z wyraźnie brązowymi plamkami, a 14% zje tak wyglądający owoc w domu. Cała reszta według swoich deklaracji wyrzuci banana z brązowymi plamami do kosza. Tymczasem takie owoce są bardzo zdrowe.
Czy brązowe plamki na skórce oznaczają, że jest on zepsuty?
Brązowe plamy na bananie nie oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Pojawiają się w procesie dojrzewania owoców, który jest czymś naturalnym. Owoce zrywane są, gdy mają zieloną barwę. Wtedy ich skórka obfituje w chlorofil.
Wraz z upływem kolejnych dni, gdy są one transportowane do konkretnych państw, następuje proces przemiany tego składnika w karoten. To właśnie za jego sprawą twardy owoc powoli zmienia się w taki z miękką, żółtą skórką, łatwą do oddzielenia.
Nowoczesne sprzęty wyposażone są w chłodnie, aby maksymalnie opóźnić ten proces, ale po zakupie bananów już nawet po 2 dniach w temperaturze pokojowej może on stać się brązowy. To wcale nie oznacza, że trzeba go wyrzucać.
Czytaj też: Czego jeszcze nie wiesz o bananach?
Dlaczego warto jeść banany z brązowymi plamkami?
Banany z brązowymi plamkami to owoce o zupełnie innych właściwościach niż te, które mają barwę zieloną i są jeszcze w innym stadium dojrzałości. Japońscy naukowcy przeprowadzali eksperymenty, aby dokładnie zbadać zjawisko wpływu spożywania bardzo dojrzałych bananów przez ludzi. Ich wynik potwierdził hipotezę, że wyrzucanie bananów pokrytych licznie brązowymi kropkami, to błąd.
Gdy na bananach tworzą się już ciemne plamy, wytwarza się w nich Tumor Necrosis Factor (TNF), co po przetłumaczeniu na język polski oznacza Czynnik Martwicy Nowotworów. Według badań, im banan ma więcej ciemniejszych plamek tym poziom TNF w owocu wzrasta.
Mają one pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. TNF zwalcza nieprawidłowe komórki nowotworowe, które mogą powstawać w organizmie każdego z nas. Nie oznacza to jednak, że spożywanie bananów z brązowymi kropkami, jest gwarancją całkowitej ochrony przed nowotworami, ale z pewnością profilaktycznie warto wprowadzić ten owoc do diety.
Czytaj też: Dieta bananowa może wpłynąć na nasz nastrój
Banany z brązowymi plamkami dobre dla sportowców
Ludzie, którzy czynnie uprawiają aktywność fizyczną, np. uczęszczają na siłownie kilka razy w tygodniu, z pewnością mogą pozwolić sobie na spakowanie dojrzałego banana do torby treningowej i zjedzenie go bezpośrednio po ćwiczeniach.
Zdecydowanie zaspokoi łaknienie. Zaraz za płatkami owsianymi, jajami i żółtym serem to indeks sytości dojrzałych bananów jest jednym z najwyższych. Przez obfitość potasu w tym produkcie, banany z plamkami mogą również przyczynić się do zmniejszenia występowania skurczów mięśni u osób bardzo aktywnych.
Dojrzałe banany nie dla wszystkich
Jedząc bardzo dojrzałego banana, jesteśmy w stanie odczuć, że jest on dużo słodszy od swojej zielonej czy nawet żółtej wersji. To za sprawą enzymów, które wraz z dojrzewaniem zamieniają cukry złożone, tj. skrobię, w glukozę i fruktozę, czyli tzw. cukry proste.
W owocu tym następuje także zmiana wskaźnika indeksu glikemicznego. Wraz z dojrzewaniem wskaźnik ten wzrasta. Trzeba pamiętać, że np. osoby chore na cukrzycę muszą wystrzegać się spożywania jedzenia o wysokim wskaźniku glikemicznym. W przypadku bananów może być on nawet >70. Cukrzycy niestety powinni wykluczyć banany z diety, zwłaszcza te z brązowymi plamkami, aby niepotrzebnie nie prowokować skoków poziomu cukru we krwi.
Banany składają się w ok. 75% z wody. Resztę stanowią przede wszystkim węglowodany w postaci wspomnianej powyżej skrobi, sacharozy, glukozy, fruktozy. W związku z tym stosując dietę odchudzającą, podczas której dokładnie monitorujemy liczbę dostarczanych kilokalorii możemy sięgać po inne przekąski. Decyzja ta może być motywowana faktem, że podczas diety odchudzającej stawiamy na lżejsze przekąski.
Polecany artykuł: