Biała herbata - właściwości i działanie
Biała herbata i tak pochodzi z tego samego miejsca - prosto z pól uprawnych w Chinach. Rodzaje herbaty jak biała, czerwona czy czarna nie oznaczają bowiem różnego rodzaju krzewu herbacianego, ale odmienny rodzaj zbierania, suszenia i przetwarzania. Czym charakteryzuje się biała herbata? Pora to sprawdzić!
Biała herbata to rodzaj herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie - kiedy liście mają formę pąków. Są pokryte białym meszkiem, stąd też nazwa herbaty. Pąki są suszone od razu po zebraniu, a potrzeba ich aż 80 tysięcy na 250 gramów białej herbaty dobrej jakości. Biała herbata jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat. Jest też dość droga w porównaniu do innych herbat.
Spis treści
- Biała herbata - właściwości
- Biała herbata - na oczy
- Biała herbata - parzenie
- Biała herbata - jaką kupić?
Biała herbata - właściwości
Biała herbata przez wzgląd na to, że jest robiona z młodych listków, a w zasadzie z pąków, jest najmniej przetworzoną herbatą, a przez to i najzdrowszą. Zawiera bardzo dużo polifenoli i katechin, które są przeciwutleniaczami. Głównym zadaniem przeciwutleniaczy jest niszczenie wolnych rodników, a więc komórek odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, szybsze starzenie się organizmu, a nawet rozwój nowotworów.
Katechiny pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu przez co działają dobroczynnie na układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy, wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. To nie koniec zalet białej herbaty - przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu (ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i delikatnie pobudza). Biała herbata pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy (jest polecana chorym na osteoporozę i zapalenie stawów).
Regularne picie białej herbaty pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery, a stosowana zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Biała herbata jest źródłem witaminy C, przez co wspomaga układ odpornościowy organizmu, a także łagodzi napięcia. W białej herbacie znajdziemy także mikroelementy - mangan i fluor oraz niacynę, czyli witaminę B3 niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
Biała herbata - na oczy
Biała herbata jest łagodna, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, może być więc stosowana zewnętrznie, także na oczy. Zazwyczaj okłady z herbaty stosuje się w przypadku pieczenia, uczucia świądu, a także na opuchnięte i zmęczone oczy.
Biała herbata - parzenie
Biała herbata ma bardzo jasny kolor, a przez wzgląd na swój skład jest też delikatna i łagodna w smaku. Nie przypomina czarnej herbaty, daleko jej także do zielonej. Producenci białej herbaty zalecają dawać jedną łyżeczkę suszu na filiżankę. Ważne, aby herbatę zalewać wodą w temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
Biała herbatę parzy się od 2 do 5 minut, a te same listki można zaparzać kilka razy (nawet 3 razy, przy czym należy pamiętać, że każdy kolejny napar będzie słabszy w smaku).
Białą herbatę można pić od dwóch do czterech razy na dobę. Nie powoduje skutków ubocznych, jednak należy pamiętać, aby uzupełniać także wodę, a nie pić herbatę zamiast wody. Pamiętajcie też o tym, że zbyt duża ilość polifenoli dostarczonych naszemu organizmowi może zaburzać wchłanianie żelaza czy witaminy B1.
Biała herbata - jaką kupić?
Najlepiej kupować białą herbatę w formie suszu. Jeśli kupujemy herbatę białą w torebkach, to raczej nie wykorzystamy jej ponownie. Zwróć uwagę, aby herbata byłą w czystej postaci i sama - bez dodatków smakowych. Wtedy mamy gwarancję zakupu w 100 proc. naturalnej herbaty.
Za 50 gramów białej herbaty dobrej jakości w formie suszu zapłacimy od 20 do 30 zł.