Bogaty w witaminę C, ale mało kto go zna. Wzmacnia odporność, chroni przed miażdżycą

2023-11-08 12:39

Dieta bogata w witaminę C wzmacnia naszą odporność i pomaga zwalczać przeziębienie. Dlatego sięgając po warzywa czy owoce, warto wybierać te, które posiadają największą ilość wspomnianej witaminy. Wśród cytrusów znajdziemy pewien okaz, który zdecydowanie przyda się nie tylko jesienią.

Bogaty w witaminę C, ale mało kto go zna. Wzmacnia odporność, chroni przed miażdżycą
Autor: Fot. Getty Images

Myśląc o cytrusach, do głowy przychodzą głównie pomarańcze, mandarynki, czy cytryna. Dla miłośników lekko gorzkiego smaku najlepszym wyborem jest grejpfrut, a jego zielona odmiana charakteryzuje się delikatnym i lekko słodkim smakiem. Choć każdy z tych przysmaków jest cenny dla zdrowia, to mamy inną propozycję.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Czym jest Citrus grandis Osbeck? To ogromny owoc

Citrus grandis Osbeck występuje również pod potoczną nazwą “pomelo” lub “shaddock”. Naukowcy wskazują, że jest on największym z cytrusów, a ze względu na dużą ilość nutraceutycznych i biologicznych działań jest uprawiany w wielu krajach.

Badania naukowe wykazały, że spożywanie pomelo wspiera nasz organizm w walce z różnymi problemami. Grupa specjalistów z Bangladeszu, Malezji oraz Brunei opublikowała wyniki analizy potwierdzające, że spożywanie pomelo wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia. Owoc ma następujące działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwpadaczkowe,
  • tonizujące żołądek,
  • stymulujące serce,
  • cytotoksyczne,
  • hepatoprotekcyjne,
  • nefroprotekcyjne,
  • przeciwcukrzycowe.

Z kolei nigeryjska naukowczyni Peace Nwanneka Ani opublikowała analizę, z której wynika, że w soku z pomelo zawartość witaminy C wynosi aż 26,36 mg/100 g. W przypadku pomarańczy jest to około 25ml/100 g, a grejpfrut może pochwalić się dużo skromniejszym wynikiem wynoszącym 16,14 mg witaminy C/100 ml.

Pomelo - właściwości zdrowotne

Wspomniani wyżej specjaliści zgodnie podkreślają, że pomelo ma wiele właściwości prozdrowotnych. Naukowcy wskazują na różne związki aktywne, które są bardzo korzystne dla zdrowia takie jak karotenoidy, flawonoidy, alkaloidy akrydonu, limonoidy, minerały, olejki eteryczne i kompleks witaminy B.

W miąższu cytrusa znajdziemy aż 115 różnorodnych karotenoidów, a jak wiemy to właśnie za ich przyczyną mamy szansę obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegać miażdżycy, czy innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Citrus grandis, który w Azji Południowo-Wschodniej jest używany od pokoleń jako część tradycyjnej medycyny, zyskuje na znaczeniu i popularności, także w czasach obecnych. Eksperci zaznaczają, że włączenie owocu do codziennej diety pozwala zrozumieć kluczowe działanie owoców cytrusowych jako formy diety przeciwko hiperlipidemii, stanom zapalnym, mikroorganizmom, nowotworom, glikacji czy zaburzeniom metabolicznym.

Obecność różnych składników chemicznych, takich jak steroidy, fenole, alkaloidy, glikozydy, flawonoidy, saponiny, glikozydy nasercowe, węglowodany i aminokwasy pomaga w wykazywaniu aktywności terapeutycznej owoców. 

Dlatego warto wypijać sok, czy zjadać pomelo, ponieważ w ten sposób wspieramy układ odpornościowy, wspomagamy leczenie infekcji, wspieramy leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałamy występowaniu nowotworów oraz zachowujemy na dłużej młody i piękny wygląd.