Buduje odporność, chroni jelita. "Górska herbata" po latach wróciła do łask
Roślina, z której przygotowuje się tzw. "górską herbatę" znana jest w medycynie ludowej jako remedium na liczne schorzenia. Nie tylko wzmacnia odporność i zapobiega niestrawnościom pokarmowym. Cieszy się też innymi, licznymi zaletami. Wśród Polaków zyskuje ostatnio coraz większą popularność, także ze względu na łagodny i ciekawy smak. Co jeszcze w sobie skrywa?
„Ziele gojnika bije ostatnio rekordy popularności jako środek spożywczy w postaci tzw. herbaty górskiej. Gojnik to roślina… lecznicza!” – czytamy w poście na platformie X, znanej dotąd jako Twitter. „Aptekarz Polski”, pismo Naczelnej Izby Aptekarskiej, udostępnił za pośrednictwem mediów społecznościowych post na temat niepozornej rośliny z ogromnym potencjałem prozdrowotnym. Co w sobie kryje ziele gojnika?
Na co działa napar z gojnika?
Gojnik podchodzi przede wszystkim z krain górskich Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Znany jest także pod nazwą szałwia libańska lub herbata górska oraz od stuleci stosowany jest w medycynie ludowej. Okazuje się, że ta roślina skrywa całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości ze względu na bogactwo składników. Zawiera w swoim składzie wiele cennych minerałów m.in. cynk, kobalt, magnez, miedź, potas, sód i żelazo. Dodatkowo jest źródłem antyoksydantów, flawonoidów, taniny oraz olejków eterycznych.
Ta roślina, która cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, przez co w naturalny sposób wzmacnia odporność. Wykazuje zbawienny wpływ na siły witalne organizmu, a także uchodzi za naturalny afrodyzjak.
Co więcej, gojnik działa także antyoksydacyjnie i chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dba o kondycję skóry, a zawarte w nim flawanoidy pozwalają zachować jej promienny wygląd oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wyjątkowa roślina wspomaga też gojenie się ran oraz może być pomocna w walce z trądzikiem.
Czy napar z gojnika jest zdrowy?
Przedstawiono też obiecujące wyniki badań nad gojnikiem. Badacze wykazali, że konkretny gatunek tej rośliny o nazwie Sideritis perfoliata ma właściwości, które hamują rozwój komórek nowotworowych w wątrobie.
Smaczny i aromatyczny napar z gojnika, inaczej górska herbata, doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. niestrawność, wrzody żołądka czy zaburzenia łaknienia. Stanowi też cenne wsparcie dla układu krążenia – reguluje ciśnienie krwi i zapobiega niedokrwistości.
Dzięki temu, że gojnik reguluje poziom serotoniny i dopaminy w organizmie, to jednocześnie poprawia samopoczucie, działa uspokajająco i poprawia nastrój. Warto sięgać po ten napój, ponieważ dodaje energii oraz wspomaga pamięć i koncentrację.