Chroni przed rakiem i przyspiesza odchudzanie. Ten ocet wygląda i smakuje genialnie

2024-05-31 8:03

Nadchodzące lato sprzyja poszukiwaniu odpowiedzi jak schudnąć bez efektu jojo, pozbyć się boczków, a przede wszystkim poczuć lżej w swoim ciele. Najważniejsze, aby robić to z głową i dbać przede wszystkim o zdrowie. Dlatego skutecznym rozwiązaniem może być przygotowanie dość nietypowego octu, który przyspiesza metabolizm.

Chroni przed rakiem i przyspiesza odchudzanie. Ten ocet wygląda i smakuje genialnie
Autor: Fot. Getty Images

Znamy ocet jabłkowy i jego szerokie zastosowanie. Mniej znanym produktem, który można przygotować samodzielnie, jest ocet z kwiatków szczypiorku. Warto dać mu szansę, zwłaszcza że szczypior z powodzeniem urośnie i zakwitnie także na balkonie. A dzięki temu zyskujemy pewność, że to ekologiczny produkt.

Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior

Szczypior - na co pomaga i czy jego kwiatki są jadalne?

Dość popularnym błędem jest to, że kiedy w ogrodzie zakwita szczypior, to omijamy te sztuki i wybieramy młodsze pędy, lub odrywamy kwiat i wyrzucamy. Otóż cały szczypiorek jest jadalny, jego kwitnąca część także. Stąd przygotowując sałatkę, warto zrywać ten kwitnący, by dodać potrawie smaku i wyjątkowego wyglądu.

Kolejnym zastosowaniem dla kwiatków szczypiorku jest przyrządzenie domowego octu. A to dlatego, że szczypior ma wiele zalet, a jadalne kwiaty mogą pomóc nie tylko w odchudzaniu. Szczypior to źródło witaminy C, K, czy witaminy A. Dodatkowo jak wynika z badań naukowych, w kwiatach szczypiorku i jego zielonych pędach występuje kwercetyna, czyli rodzaj flawonoli o potencjale przeciwnowotworowym.

Szczypior działa moczopędnie, przyspiesza perystaltykę jelit, a obecne w nim żelazo wspiera walkę z anemią. Miedź wspomaga przyswajanie żelaza i zapobiega przedwczesnemu starzeniu, dezaktywując wolne rodniki. Z kolei magnez wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego.

Tak bogate działanie szczypioru sprawia, że nie tylko chronimy się przed chorobami, lub wspomagamy ich leczenie, ale także łatwiej pozbywamy się nagromadzonej w organizmie wody. Możemy przyspieszyć trawienie, czy zwalczyć zaparcia. Dzięki temu szybciej znikną obrzęki także na twarzy. Wyszczuplimy owal, talię i poczujemy się dużo lżejsi. Jednak kilka pędów szczypioru to za mało, by oczekiwać widocznych rezultatów, stąd warto przygotować domowy ocet.

Ocet z kwiatów szczypiorku. Przepis na zdrowe odchudzanie i lepsze wypróżnianie

Ocet z kwiatów szczypiorku nie jest tak popularny jak ten zrobiony z jabłek, niemniej obydwa produkty coś łączy. Otóż przygotowując ocet szczypiorkowy, należy kwiaty zalać właśnie octem jabłkowym. Poniżej przedstawiamy cały przepis. 

Składniki:

  • pełna szklanka kwiatków szczypiorku,
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:Kwiaty szczypiorku umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Przełożyć do wysokiego słoika. Ocet jabłkowy podgrzać, aby był mocno ciepły, zalać nim szczypior. Przykryć jałową gazą. Odstawić słoik w chłodne, zacienione miejsce. Po około 3 dniach, kiedy ocet zyska lekko fioletową barwę, można go odcedzić, przelać do buteleczki i przechowywać w lodówce. 

Tak przygotowany różowy ocet dodajemy do mięs, sałatek, lub pijemy z wodą, chcąc przyspieszyć trawienie. Pamiętajmy jednak by zachować proporcje 1 łyżka octu na szklankę wody i raczej unikajmy picia octu na czczo, jeśli nie chcemy podrażnić układu pokarmowego.