Co daje jedzenie czarnuszki? Oczyszcza organizm i pomaga w walce z nadwagą
Charakterystyczny smak czarnuszki to połączenie nuty gorzkawej, korzennej z delikatną pikanterią. Może nie przypaść do gustu każdemu, ale rezygnacja z czarnuszki to strata, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej prozdrowotne właściwości. Wśród nich wyróżniają się te wspierające odchudzanie.
Czarnuszka to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych właściwości. Małe, czarne ziarenka czarnuszki są sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami. Regulują poziom cukru we krwi, są pomocne w leczeniu grzybicy i pasożytów, ale także pomagają walczyć z nadwagą.
Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to nie tylko wyjątkowa przyprawa dodająca potrawom charakterystycznego smaku, ale przede wszystkim skarbnica zdrowotnych korzyści. W jej małych, ciemnych ziarenkach ukryte są liczne antyoksydanty, w tym tymochinon, który ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Regularne spożywanie czarnuszki wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, wspiera procesy trawienne oraz przyspiesza metabolizm. Zawarte w niej oleje mają zdolność do łagodzenia objawów alergii oraz wspierania pracy wątroby. Czarnuszka to również naturalne wsparcie dla układu odpornościowego, dzięki czemu może być pomocna w sezonie przeziębień i grypy.
Na co pomaga czarnuszka?
Stałe włączanie czarnuszki do diety sprzyja zachowaniu odpowiedniej masy ciała i może przyspieszyć spalanie tłuszczu. Jest szczególnie zalecana dla osób borykających się z problemami tarczycy, co często wiąże się z trudnościami w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Czarnuszka wspomaga w walce z grzybicą i pasożytami. W 2005 roku tureccy naukowcy dowiedli, że zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki są pomoce w zwalczaniu owsicy (niszczą jaja i dorosłe postaci owsików), a kolejne badania wykazały, że olej z nasion wspomaga również w walce z tasiemcem.
Ponadto wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze. Badania wykazały, że może ograniczać rozrastanie się drożdżaków Candida Albicans, dzięki czemu zapobiega niektórym infekcjom grzybiczym. Olej z czarnuszki wykorzystywany jest również w kosmetycznych preparatach na grzybicę stóp czy paznokci.
Jak jeść czarnuszkę?
Ta uniwersalna przyprawa dostępna jest zarówno w formie ziaren, jak i mielona. Często spotykany jest też olej z czarnuszki, który zdaniem badaczy z Turcji i Bangladeszu, przy regularnym spożywaniu przyczynia się do spadku masy ciała. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością - rekomendowana dawka to 1 łyżeczka dziennie.
Jak wprowadzić czarnuszkę do diety? Spróbuj posypać nią kanapki, lub dodać do ulubionej sałatki. Czarnuszka dobrze komponuje się też z daniami mięsnymi, zupami czy sałatkami. Miłośnicy jajecznicy z pewnością pokochają jej wersję z dodatkiem czarnuszki. A dla łasuchów - można ją dodać do naleśników czy innych deserów.
Chociaż wybór zależy od indywidualnych preferencji, czarnuszka doskonale łączy się z kminkiem, tymiankiem czy słodką papryką. Niektórzy wręcz zastępują nią tradycyjny pieprz.
Czarnuszka - kto nie może jej jeść?
Choć czarnuszka ma wiele właściwości prozdrowotnych, nie jest wolna od pewnych przeciwwskazań. Oto kilka z nich:
- Ciąża i karmienie piersią: Spożywanie czarnuszki w dużych ilościach podczas ciąży jest niewskazane, ponieważ może wywołać skurcze macicy. Kobiety karmiące piersią również powinny zachować ostrożność, gdyż nie ma wystarczających badań potwierdzających bezpieczeństwo spożywania czarnuszki w tym okresie.
- Choroby autoimmunologiczne: Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. stwardnienie rozsiane, powinny unikać czarnuszki, gdyż może ona dodatkowo stymulować układ odpornościowy.
- Zaburzenia krzepnięcia: Czarnuszka może wpłynąć na czas krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe, mające zaburzenia krzepnięcia lub planujące zabiegi chirurgiczne, powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.
- Cukrzyca: Czarnuszka może obniżać poziom cukru we krwi. Osoby z cukrzycą powinny monitorować swój poziom glukozy i dostosować dawkę leków, jeśli zdecydują się na regularne spożywanie czarnuszki.
- Nadciśnienie: Czarnuszka może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie i przyjmujące leki przeciwnadciśnieniowe powinny być ostrożne.
- Chirurgia: Ze względu na wpływ czarnuszki na krzepnięcie krwi oraz ciśnienie, zaleca się przerwanie jej spożywania na kilka tygodni przed planowaną operacją.
- Alergie: Osoby uczulone na czarnuszkę powinny unikać jej spożycia.
Zanim zdecydujesz się na stosowanie czarnuszki jako suplementu diety lub leczniczego środka, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą.
Zobacz galerię: Razem schudli prawie 100 kg. Polskie gwiazdy i ich spektakularne metamorfozy