Co jest lepsze: jagody czy borówki amerykańskie? Odpowiedź może być tylko jedna
Jagody i borówki amerykańskie to jedne z najpopularniejszych owoców lata, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują liczne korzyści zdrowotne. Choć borówki amerykańskie zdobyły dużą popularność, tradycyjne czarne jagody wciąż mają wiele do zaoferowania. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zaletom jagód, ich wartościom odżywczym oraz porównamy je z borówkami amerykańskimi.
Sezon na jagody - powody, dla których warto je jeść
O lecie można wiele mówić: że za gorąco, że złe samopoczucie, że łatwo o odwodnienie... Ale jedno jest pewne: to idealny czas, by zbierać i jeść owoce. Nie wszystkie są dostępne w naszych lasach, sadach i ogrodach w tym samym czasie. Teraz właśnie nastał idealny czas, aby sięgać po jagody.
Te swojskie owoce w ostatnich latach zostały niemal wyparte przez większe „koleżanki” - borówki amerykańskie. Tymczasem nasze jagody mają długą listę niezaprzeczalnych zalet.
Wśród powodów, dla których warto sięgać po jagody, wymienia się ich wpływ na zdrowie narządu wzroku, na układ pokarmowy, na układ sercowo-naczyniowy. A to wciąż nie koniec zalet jagód.
Czarne jagody a borówki - porównanie zalet i właściwości
Czarne jagody, w porównaniu z jagodami kamczackimi i borówkami amerykańskimi, mają więcej witaminy C. Wystarczy 100 g jagód, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która gwarantuje właściwą odporność i młodzieńczy wygląd.
Polifenole, czyli silne naturalne związki o właściwościach przeciwutleniających, również znajdują się w jagodach. Dzięki regularnemu spożywaniu antyoksydantów, można m.in. zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów oraz chorób cywilizacyjnych. Dla porównania: w czarnych jagodach jest nawet 4 razy więcej polifenoli niż w borówkach amerykańskich.
Czarne jagody są też kilka razy bogatsze w antocyjany w porównaniu z borówkami amerykańskimi.
Czarne jagody - jak jeść i dlaczego warto
Czarne jagody można jeść na surowo, oczywiście po umyciu. Można jeść je również jako dodatek do ciast i innych deserów. Są doskonałe do przygotowania dżemów i konfitur. Mogą wzbogacić smak smoothies. Sprawdzą się też jako składnik koktajli mlecznych.
Czarne jagody, znane również jako borówki czernice, są pełne wartości odżywczych i mają wiele zalet zdrowotnych. Oto substancje odżywcze, które zawierają:
- Witamina C, która wspomaga układ odpornościowy, działa jako silny przeciwutleniacz.
- Witamina K, bardzo ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej masy ciała.
- Antocyjany, które nadają jagodom ich charakterystyczny kolor i wspierają zdrowie serca oraz oczu, mają właściwości przeciwutleniające
- Mangan, który pomaga w metabolizmie, zdrowiu kości i produkcji kolagenu.
- Witamina A - wspiera zdrowie oczu, skóry i układu odpornościowego.
- Fosfor, który wspomaga zdrowie kości i zębów.
- Magnez, bardzo ważny dla funkcji mięśni i nerwów.
- Wapń, pierwiastek niezbędny dla zdrowia kości i zębów.
- Potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga funkcje mięśni.
Czarne jagody są więc doskonałym dodatkiem do diety, oferując liczne korzyści zdrowotne i bogactwo substancji odżywczych.
Co jest lepsze: czarne jagody czy borówki amerykańskie? Odpowiedź może brzmieć: to zależy. Choć są substancje, których jest więcej w czarnych jagodach, warto mieć na uwadze, że również borówki amerykańskie mają szereg zalet, o czym można przeczytać w artykule Borówka amerykańska - właściwości lecznicze, kalorie, witaminy.