Borówka amerykańska - właściwości lecznicze, kalorie, witaminy
Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze powinni docenić wszyscy - w szczególności osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie po to, by poprawić widzenie w nocy. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią, wątrobą, a nawet jako profilaktyka antynowotworowa. Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma borówka amerykańska i ile ma kalorii.
Spis treści
- Borówka amerykańska - właściwości lecznicze
- Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej
- Jak wybrać najlepsze borówki amerykańskie?
- Jak przechowywać borówki amerykańskie?
- Borówka amerykańska - zastosowanie w kuchni
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), to ciemnoniebieski owoc, ceniony za swój słodki smak. Borówki amerykańskie są jędrne i soczyste, można jeść je na surowo lub w formie przetworzonej - np. jako dżem, słodki sos do deserów czy naleśników.
W Polsce sezon na borówki zaczyna się zwykle w lipcu, kiedy w sprzedaży pojawiają się borówki zebrane w naszym kraju. Te importowane można kupić znacznie wcześniej - zazwyczaj już w maju, chociaż w niektórych sklepach borówki amerykańskie sprowadzane z Chile czy Hiszpanii sprzedawane są przez cały rok. Po borówki amerykańskie warto sięgać jak najczęściej, nie tylko ze względu na ich smak, lecz także z uwagi na ich właściwości lecznicze i prozdrowotne.
Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne). Borówki amerykańskie są nie tylko większe i słodsze w smaku od swoich kuzynek, lecz także są skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Jakie jeszcze właściwości ma borówka amerykańska?
Borówka amerykańska - właściwości lecznicze
Właściwości borówki amerykańskiej stawiają ją w gronie jagód, po które warto sięgać jak najczęściej.
Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej:
- poprawia pamięć
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia
- zapobiega nowotworom
- zapobiega marskości wątroby
- wspomaga pracę oczu
- wspomaga pracę układu pokarmowego
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej zostały dość dokładnie zbadane w wielu eksperymentach i badaniach naukowych - a następnie szczegółowo opisane.
- borówka amerykańska ma korzystny wpływ na procesy zapamiętywania
Borówka amerykańska może poprawiać pamięć - przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów - University of Reading i Penninsula Medical School - w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine"¹. Ich zdaniem to zasługa flawonoidów, które odwracają przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Do takich wniosków doszli po trwającym 12 tygodni eksperymencie, w trakcie którego naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie.
Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
- borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu
Borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu - informują naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania) oraz Harvard University (USA) na łamach "American Journal of Clinical Nutrition"².
Zaobserwowali oni, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.
To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów - przekonują badacze. Naukowcy zbadali 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn, biorących udział w badaniu "Nurses' Health Study" oraz "Health Professionals Follow-up Study", trwającym 14 lat.
W momencie rozpoczęcia badań żadna z biorących w nich udział osób nie miała nadciśnienia. Co dwa lata oceniany był stan zdrowia, a co cztery - dieta. Nadciśnienie rozwinęło się u 35 000 osób.
- być może borówka amerykańska może także zapobiegać nowotworom
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi.
Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy.
- jagoda ta może również zapobiegać marskości wątroby
Z badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców³ wynika, że owoce borówki amerykańskiej, a konkretnie jednej z jej odmian – borówki rózgowatej (V. ashei), hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty (komórki wątroby).
Naukowcy z Uniwersytetu w Miyazaki doszli do wniosku, że znajdująca się w liściach borówki rózgowatej proantocyjanidyna może spowolnić replikację wirusa HCV, zlokalizowanego właśnie w wątrobie.
- borówka amerykańska wspomaga pracę oczu
Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.
- borówka amerykańska korzystnie działa także na układ pokarmowy
Owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie - niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli.
Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
CZYTAJ TEŻ:
- JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób
- JEŻYNA - właściwości zdrowotne
- CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej
Swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze borówka amerykańska zawdzięcza zawartości witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych, takich jak polifenole, garbniki, antocyjany czy fitoestrogeny. Owoce te są również niskokaloryczne, mają też niski indeks glikemiczny (IG =53), dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Borówka amerykańska - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 57 kcal
- Białko ogółem - 0.74 g
- Tłuszcz - 0.33 g
- Węglowodany - 14.49 g (w tym cukry proste 9.96 g)
- Błonnik - 2.4 g
- Witamina C - 9.7 mg
- Tiamina - 0.037 mg
- Ryboflawina - 0.0416 mg
- Niacyna - 0.418 mg
- Witamina B6 - 0.052 mg
- Kwas foliowy - 6 µg
- Witamina A - 54 IU
- Witamina E - 0.57 mg
- Witamina K - 19.3 µg
- Wapń – 6 mg
- Żelazo - 0.28 mg
- Magnez - 6 mg
- Fosfor - 12 mg
- Potas - 77 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.16 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Jak wybrać najlepsze borówki amerykańskie?
Świeże borówki powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe.
Mrożone borówki powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie zamrożone.
Jak przechowywać borówki amerykańskie?
Borówki można przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Borówek, które nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć.
Aby zamrozić borówki amerykańskie, należy położyć nieumyte na pergaminie, włożyć do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób można je przechowywać przez rok.
Czytaj też:
Borówka amerykańska - zastosowanie w kuchni
Świeże borówki należy opłukać letnią wodą i delikatnie osuszyć.
Mrożone borówki nie muszą być myte. Wystarczy rozmrozić je w temperaturze pokojowej i dodać do nieugotowanych potraw.
Przed podaniem świeżych borówek do surowego ciasta należy je najpierw oprószyć mąką, by nie opadły na spód.
Borówki można dodać do sałatki lub płatków śniadaniowych, zjeść same lub przyrządzić z nich ciasto.
Polecany artykuł: