JAGODY czy BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - co jest zdrowsze?

2019-07-04 15:09

Jagoda czy borówka amerykańska - co jest zdrowsze? Zarówno borówki, jak i jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo, wspomagają pracę oczu, a także obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Jednak czarne jagody są lepszym źródłem antyoksydantów niż borówki amerykańskie, dzięki czemu skuteczniej opóźniają proces starzenia. Z kolei borówka jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Sprawdź, czym powinniśmy się częściej delektować: jagodami czy borówkami amerykańskimi?

JAGODY czy BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - co jest zdrowsze?
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Właściwości zdrowotne jagód
  2. Jakie właściwości mają owoce leśne?
  3. Borówka amerykańska - właściwości prozdrowotne
  4. Jakie właściwości mają borówki amerykańskie?

Jagoda, czyli borówka czarna (Vaccinium myrtillus) i borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) to rośliny z rodziny wrzosowatych, które działają uspokajająco i przeciwbólowo, a także obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL).

Owoce jagód i borówki amerykańskiej stosuje się także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia (CFS), infekcji skóry, zaburzeń przewodu pokarmowego, a także chorób nerek i układu moczowego, ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych.

Jednak badania naukowe dowodzą, że czarna jagoda zawiera więcej garbników i jest lepszym źródłem antyoksydantów niż borówka amerykańska, dzięki czemu skuteczniej opóźnia proces starzenia.

Z kolei borówka amerykańska jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i może zapobiegać marskości wątroby.

Właściwości zdrowotne jagód

Borówka czernica zawiera więcej garbników niż borówka amerykańska

Suszone jagody i jej liście zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.

W związku z tym napar z suszonych jagód lub ich liści skutecznie hamuje biegunkę. Z kolei surowe owoce działają przeczyszczająco, w związku z tym sok wyciśnięty ze świeżych jagód pomaga w leczeniu zaparć.

Czarna jagoda (a szczególnie jej liście), dzięki temu, że zawiera więcej garbników niż borówka amerykańska, ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ponadto garbniki neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita.

Jagody mają większy potencjał antyoksydacyjny niż borówki

Czarna jagoda działa skuteczniej jako przeciwutleniacz niż borówka wysoka. Spośród 23 produktów (głównie owoców i warzyw) znajdujących się na liście ORAC (liście produktów o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy) zaraz po czarnej aronii (16 062 mikromoli w 100 g), największy potencjał antyoksydacyjny ma właśnie czarna jagoda leśna (13 427 μ mol TE w jednej filiżance).

Borówki amerykańskie (uprawiane) to także jedne z bogatszych w antyoksydanty owoce (9 019 μ mol TE w jednej filiżance), jednak jagody są skuteczniejsze, ponieważ zawierają przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki.

Jest to mirtylina (od niej pochodzi łacińska nazwa jagód), która odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych oraz wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, skutecznie zapobiegając anemii.

Jakie właściwości mają owoce leśne?

Dla cukrzyków lepsze są jagody

Jeśli masz cukrzycę, sięgaj po świeże jagody oraz wyciągi z ich liści - zawierają glikozyd (wakcyninę i glikokininę), który działa podobnie jak insulina - obniża poziom glukozy we krwi.

Jagoda wspomaga leczenie chorób siatkówki oka

Ekstrakty z jagód stosuje się w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej oraz przy chorobach siatkówki oka. Jagody wpływają na odporność naczyń włosowatych, a co za tym idzie - poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki.

W związku z tym poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych.

Odchudzasz się? Wybierz jagody - mają mniej kalorii niż borówki

Czarna jagoda w 100 g zawiera 51 kcal i 9,0 g węglowodanów. Z kolei borówka amerykańska w 100 g zawiera 57 kcal i sporą liczbę węglowodanów - 14,49 g, w związku z tym w czasie odchudzania lepiej sięgnąć po borówkę czernicę.

Borówka amerykańska - właściwości prozdrowotne

Borówka skuteczna w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych

Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, które skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn). Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach:

  • kwas foliowy - wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży wspiera prawidłowy rozwój płodu
  • kwas egalowy - przeciwdziała rozwojowi nowotworów: m.in. płuc, przełyku oraz krtani.

Borówka wysoka może zapobiegać marskości wątroby

Z badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców wynika, że owoce borówki amerykańskiej, a konkretnie jednej z jej odmian – borówki rózgowatej (V. ashei), hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty (komórki wątroby).

Naukowcy z Uniwersytetu w Miyazaki doszli do wniosku, że znajdująca się w liściach borówki rózgowatej proantocyjanidyna może spowolnić replikację wirusa HCV, zlokalizowanego właśnie w wątrobie.

Borówka wspomaga pracę oczu

Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.

Jakie właściwości mają borówki amerykańskie?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Ważne

Owoce borówki amerykańskiej powinny być jadane na surowo, ewentualnie po odmrożeniu. Smażone lub gotowane tracą swoje właściwości odżywczo-lecznicze. W czasie procesów zachodzących w wysokiej temperaturze owoc traci prawie 20 proc. fitoestrogenów.