CZERWONE PORZECZKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają czerwone porzeczki?
Czerwone porzeczki mają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Z kolei zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, dlatego szczególnie poleca się je osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową. Sprawdź, jakie są właściwości lecznicze i pielęgnacyjne czerwonych porzeczek.
Spis treści
- Czerwone porzeczki - właściwości zdrowotne
- Wino z czerwonych porzeczek (12%) - przepis
- Maseczka z czerwonych porzeczek dla skóry trądzikowej
Czerwone porzeczki (Ribes rubrum) już od XVI są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Poleca się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. W tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je także w celu leczenia ran czy usuwania piegów, oczyszczania cery tłustej i trądzikowej.
Czerwone porzeczki - właściwości zdrowotne
- obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu
Czerwone porzeczki, dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. Podobnie jak czarne porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" z naczyń wolne rodniki odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia.
- Łagodzą objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych
Czerwone porzeczki są bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Poprawiają też ich perystaltykę, a co za tym idzie - regulują proces wypróżniania się. Ponadto oczyszczają jelita z toksycznych substancji.
Z kolei dzięki garbnikom, które są zawarte w skórce czerwonych porzeczek, mają właściwości ściągające. Skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy, które hamują rozwój bakterii.
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze.
Porzeczki są także uważane za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.
- zwiększają odporność organizmu
Porzeczki są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki niej porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Ponadto zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego (można po nie sięgnąć przy leczeniu infekcji dróg oddechowych - przeziębień, anginy czy grypy).
Czerwone porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego w medycynie naturalnej surowe owoce często stanowią surowiec do wytwarzania leczniczych soków czy win.
- wspomagają pracę układu moczowego
Czerwone porzeczki mają właściwości moczopędne, dlatego mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Współczesna fitofarmakologia poleca stosowanie czerwonych porzeczek w celu zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które pojawiają się u osób mających odczyn kwaśny moczu. Dzięki zawartym w czerwonych porzeczkach witaminom rośnie pH moczu, który zmienia odczyn z kwaśnego na zasadowy.
- łagodzą bóle menstruacyjne
Porzeczki, dzięki zawartości polifenoli, zmniejszają bóle miesiączkowe. Głównym składnikiem aktywnym owoców jest kwas elagowy, który stanowi ok. 50% ogólnej ilości polifenoli. To właśnie on posiada najsilniejsze właściwości uspokajające i przeciwbólowe.
Czerwone porzeczki - wartości odżywcze, kalorie
W 100 g:Wartość energetyczna - 65 kcalBiałko ogółem - 1.4 gTłuszcz - 0.20 gWęglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)Błonnik - 4.3
Minerały
Wapń - 33 mgŻelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mgFosfor - 44 mg Potas - 275 mgSód - 1 mg Cynk - 0.23 mg
Witaminy
Witamina C - 41 mg
Tiamina - 0.040 mg
Ryboflawina - 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
Witamina B6 - 0.070 mg
Kwas foliowy - 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E - 0.10 mg
Witamina K - 11.0 μg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Wino z czerwonych porzeczek (12%) - przepis
Przebrane i odszypułkowane owoce (4,5 kg dojrzałych i niezbyt kwaśnych czerwonych porzeczek) delikatnie zmiksuj. Powstałą masę wrzuć do dużego naczynia, zalej ciepłą wodą (3 l), dodaj pożywkę drożdżową (3 g) wymieszaj, naczynie przykryj i odstaw w zaciemnione miejsce. Po 3-4 dniach dodaj syrop cukrowy (sporządzony z 1,8 kg cukru i 3 l zimnej wody). Napój powinien fermentować przez kolejne 10 dni. Po tym okresie wino odcedź przez sitko, przelej do specjalnego baniaka i odstaw do dalszej fermentacji. Po 2-3 miesiącach leżakowania można dokonać obciągu wina znad osadu.
Maseczka z czerwonych porzeczek dla skóry trądzikowej
Czerwone porzeczki działają pozytywnie na skórę dzięki zawartości garbnikom, które mają właściwości ściągające, działają przeciwzapalnie i regulują wydzielanie sebum. Ponadto łagodzą zmiany trądzikowe, oczyszczają i odświeżają skórę. W związku z tym maseczki z czerwonych porzeczek poleca się szczególnie posiadaczkom cery tłustej i trądzikowej.
Dzięki zawartości antyoksydantów porzeczki spowalniają też proces starzenia się skóry.
2 łyżki dojrzałych owoców ugnieć łyżką, wymieszaj z surowym białkiem z jednego jaja i nanieś na twarz. Poczekaj, aż maseczka zaschnie, a następnie umyj twarz ciepłą wodą.
Maseczka z czerwonych porzeczek oczyszcza i rozjaśnia cerę oraz ściąga rozszerzone pory.