Jagody wspomagają leczenie wielu chorób

2019-07-01 12:00

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób
Autor: thinkstockphotos.com JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Spis treści

  1. Jagody - właściwości zdrowotne
  2. Jagody - witaminy i minerały
  3. Jagody - preparaty w aptece
  4. Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia: Jagody mają silne działanie bakteriobójcze
  5. Jagody - zastosowanie kuchni
  6. Jagody - wybór i przechowywanie

Jagody były traktowane jako cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca.

Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody - właściwości zdrowotne

  • jagody na biegunkę

Napary z suszonych jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.

W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.

Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.

  • jagody regulują poziom cholesterolu

Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.

Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.

Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
  • Jagody mają właściwości przeciwbakteryjne

Jagody, podobnie jak żurawina, zawiera związki, które zapobiegają przywieraniu do ścian pęcherza moczowego, bakterii odpowiedzialnych za stany zapalne dróg moczowych.

  • Jagody mają właściwości przeciwnowotworowe

Jest bardzo ważne, by w codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów.

Przeciwutleniacze wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku.

Przeciwutleniacze zawierają mirtylinę odpowiedzialną za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Czytaj też:

Jagody polecane są osobom długo przebywającym na słońcu, bo zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV.

Jagody - witaminy i minerały

Jagody zawierają pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.

Zawarte w jagodach fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w jagodach dwa kwasy - kwas foliowy i elagowy. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody - preparaty w aptece

Dobroczynne właściwości jagód są wykorzystywane w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi.

Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.

Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia: Jagody mają silne działanie bakteriobójcze

Źródło: lifestyle.newseria.pl

Jagody - zastosowanie kuchni

Jagody warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki.

Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.

Jagody i borówki amerykańskie kupuje się najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg.

Jagody - wybór i przechowywanie

Świeże jagody powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe.Mrożone jagody powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie zamrożone.Jagody można przechowywać w lodówce do siedmiu dni.Jagód, które nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć.Aby zamrozić jagody, należy położyć nieumyte na pergaminie, włożyć do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób można je przechowywać przez rok.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie

W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Iwony Krupy z miesięcznika "Zdrowie".