Zamiast jogurtu, sięgnij po to! 10 produktów bogatych w żywe kultury bakterii
Zdrowe jelita to podstawa odporności i dobrego samopoczucia. Choć jogurt uchodzi za króla probiotyków, są produkty, które biją go na głowę. Oto 10 naturalnych sposobów na lepszą florę jelitową - niektóre z nich masz już w swojej kuchni.

10 produktów bogatych w probiotyki
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, wzmacniają odporność i poprawiają samopoczucie. Istnieje silne przekonanie, że to jogurt jest ich najlepszym źródłem. Ale czy słusznie?
Okazuje się, że nie wszystkie jogurty dostępne w sklepach mają silne działanie probiotyczne, często zawierają bowiem duże ilości cukru, a proces pasteryzacji ogranicza ich skuteczność.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że istnieje wiele produktów, które zawierają znacznie więcej dobroczynnych kultur bakteryjnych. Przedstawiamy 10 produktów, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu - dla zdrowia jelit i całego organizmu.
Kefir
Kefir to napój na bazie mleka. Tworzy się go poprzez dodanie ziaren kefiru, czyli kombinacji drożdży i bakterii, co prowadzi do fermentacji naturalnie występujących w mleku cukrów. W efekcie powstaje lekko kwaśny, płynny napój o konsystencji zbliżonej do jogurtu.
Uważa się, że kefir ma więcej probiotyków niż jogurt, co może czynić go jeszcze lepszym dla jelit. Oprócz korzyści dla zdrowia jelit może również pomóc zmniejszyć stan zapalny, wesprzeć układ odpornościowy i obniżyć poziom cholesterolu
- wyjaśniła dietetyczka Morgan Pearson.

Kimchi
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa o wyrazistym smaku, przygotowywana z warzyw (najczęściej kapusty lub rzodkwi) z dodatkiem soli i aromatycznych przypraw. Proces fermentacji opiera się na naturalnie występujących na warzywach bakteriach.
Kimchi może pomóc w trawieniu, funkcjonowaniu układu odpornościowego, a nawet zdrowiu serca, gdy jest regularnie spożywane
- dodała.
Kombucza
Kombucha to musujący napój, który powstaje w wyniku dodania mieszanki bakterii i drożdży do słodzonej czarnej lub zielonej herbaty.
Kombucha może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit poprzez wspieranie dobrych bakterii w jelitach, wspomaganie trawienia i łagodzenie innych problemów żołądkowych
- wyjaśniła ekspertka.
Chleb na zakwasie
Zakwas to naturalna mieszanka mąki i wody, która ulega fermentacji za sprawą obecności bakterii kwasu mlekowego i dzikich drożdży. W trakcie tego procesu powstają związki bioaktywne, które korzystnie wpływają na zdrowie, w tym na układ pokarmowy i odpornościowy.
Choć wysoka temperatura podczas pieczenia może zniszczyć część żywych kultur bakterii, chleb na zakwasie nadal zawiera cenne składniki. Mogą one łagodzić stany zapalne, chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierać zdrowie jelit.
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to sfermentowana kapusta z dodatkiem marchwi. Powstaje na skutek działania soli i naturalnie występujących bakterii.
Kiszona kapusta zawiera korzystne bakterie, które mogą wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszać stany zapalne. Wykazuje również potencjalne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
- powiedziała dietetyczka.
Miso
Miso to gęsta pasta otrzymywana poprzez fermentację ziaren soi z dodatkiem soli i specjalnej kultury drobnoustrojów (koji). Proces ten nadaje jej intensywny, wyrazisty smak. Miso jest popularna w kuchni japońskiej, wykorzystuje się ją do przygotowywania zup, sosów i marynat.
Miso może oferować pewne korzyści zdrowotne związane ze zdrowiem jelit, stanem zapalnym, a nawet ciśnieniem krwi lub zapobieganiem nowotworom. Chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć efekty
- dodała.
Lassi
Lassi to tradycyjny indyjski napój z jogurtu, wody i przypraw. W przeciwieństwie do kefiru zawiera tylko kultury bakterii, bez drożdży. Wykazuje pozytywny wpływ na proces trawienia i łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS).
Niektóre badania wiążą go także z poprawą zdrowia serca, kontrolą poziomu cukru we krwi i funkcjonowaniem układu odpornościowego
- wyjaśniła Morgan Pearson.
Kwas chlebowy
Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba. Ma ostry, musujący smak, który powstaje przy użyciu naturalnych bakterii i drożdży.
Dobre bakterie zawarte w kwasie chlebowym mogą pomóc w poprawie zdrowia jelit poprzez wspomaganie trawienia, ułatwianie przesuwania się pokarmu przez jelita i stymulowanie hormonów wspomagających trawienie
- powiedziała.
Tempeh
Tempeh to klasyczna potrawa pochodząca z Indonezji. Powstaje w wyniku fermentacji ugotowanych ziaren soi z użyciem specjalnej kultury starterowej, która sprawia, że ziarna łączą się w spójną, zwartą formę przypominającą blok.
Tempeh jest dobrym źródłem białka roślinnego i może mieć takie właściwości, jak zmniejszanie stanów zapalnych, wspieranie zdrowia jelit i dostarczanie przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami
- podkreśliła dietetyczka.
Natto
Natto to fermentowany produkt sojowy, który ma lepką i ciągnącą się konsystencję. Proces jego wytwarzania polega na gotowaniu soi na parze, a następnie poddaniu jej fermentacji z udziałem bakterii.
Oprócz wspierania zdrowia jelit, natto może mieć inne korzyści, takie jak poprawa zdrowia serca i kości oraz poprawa reakcji organizmu na insulinę
- dodała.