Pomaga na trawienie i wzmacnia odporność. Chińczycy znają ją od wieków
Kuchnia azjatycka od lat zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. A nie da się mówiąc o niej nie wspomnieć o tradycyjnej poście sojowej, zwanej również miso. Nadaje ona nie tylko ciekawy smak potrawom, ale jest również bardzo zdrowa.
Pasta miso z pewnością wpisuje się jako produkt tradycyjny kuchni azjatyckiej. Popularnością cieszy się jednak na całym świecie. Wytwarzana jest ze sfermentowanego ryżu, soi lub innego ziarna. Środkiem fermentującym jest natomiast japoński grzyb koji.
Choć pasta wywodzi się z chin, to została przywieziona do Japonii przeszło 1300 lat temu, gdzie używano jej do przechowywania żywności w gorących okresach roku. Teraz używa się jej do marynowania nie tylko mięs i ryb, ale również warzyw. Co najważniejsze jednak jest to kluczowy składnik zupy miso.
Co znajdziemy w paście miso? Witaminy i minerały
Pasta miso jest niezwykle bogata w białko, zawiera również wiele witamin i minerałów. Znajdziemy w niej mangan, miedź, cynk oraz witaminę K.
Co więcej, zawiera również mniejsze ilości witamin z grupy B, wapnia, żelaza, selenu, fosforu i magnezu oraz jest cennym źródłem choliny. Warto również dodać, że odmiany soi uznawane są za pełnowartościowe źródła białka, ponieważ zawierają niezbędne dla zdrowia człowieka aminokwasy.
Nie można zapomnieć również o tym, że dzięki procesowi fermentacji, jakiemu poddawana jest pasta miso, nasz organizm może łatwiej wchłaniać zawarte w niej składniki odżywcze. Fermentacja wpływa również pozytywnie na wzrost probiotyków, czyli pożytecznych bakterii.
Co wspiera pasta miso? Wiele pozytywnych działań
Pasta miso może wspierać zdrowie naszych jelit. Korzystne bakterie, które zawdzięczamy procesowi fermentacji tej pasty są uważane za pomocne przy wielu problemach zdrowotnych, jak trawienie i zdrowie jelit.
Dzięki składnikim odżywczym w niej zawartych, może wspomóc optymalne funkcjonowanie układowi odpornościowemu. Na przykład dzięki probiotykom zawartym w paście miso, może wzmocnić florę jelitową, która z kolei wzmacnia odporność i ogranicza rozwój szkodliwych bakterii.
Co więcej, dieta bogata w probiotyki może zmniejszyć ryzyko zachorowania i przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach, jak na przykład przeziębienie.
Warto również wspomnieć, że pasta miso może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, dzięki zawartej w niej soi.
Kto nie powinien sięgać po pastę miso?
Pasta miso jednak nie będzie odpowiednia dla każdego. Przede wszystkim produkty zawierające soję są zaliczane do grupy często uczulających alergenów. Co więcej, znajduje się w niej również gluten, co eliminuje ją z jadłospisu osób chorych na celiakię i z nietolerancją glutenu.
Trzeba również wspomnieć, że w paście miso znajduje się dużo sodu, więc nie będzie odpowiednia dla osób na diecie niskosodową. Również osoby stosujące leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO powinny jej unikać.