Czym jest dieta aspirynowa? Nie chodzi o leki, ale o wykluczenie szkodzących produktów
Dieta aspirynowa brzmi dość dziwnie, ale już na wstępnie zaznaczamy, że jej nazwa nie ma nic wspólnego z zażywaniem leków. Chodzi wyłącznie o wykluczenie określonych produktów zawierających salicylany. Tego typu rozwiązanie jest zalecane osobom u których stwierdzono alergię na kwas salicylowy.
Salicylany występują naturalnie w różnych roślinach zapewniając im właściwy rozwój. Chronią przed chorobowymi patogenami oraz wspierają proces fotosyntezy. Jednak dla człowieka mogą być kłopotliwe i przyczyniać się do różnych dolegliwości. Dlatego tak ważne jest to, aby wiedzieć jakie produkty należy wyeliminować z codziennej diety i poczuć się lepiej.
Dieta aspirynowa - te produkty powinny zniknąć z twojego menu
Na wstępie warto zaznaczyć, że nie należy żadnej diety eliminacyjnej wprowadzać do codziennych nawyków jeśli nie jest to konieczne. Każda zmiana polegająca na wykluczeniu na stałe określonych pokarmów powinna być konsultowana z lekarzem i dietetykiem. Zwłaszcza jeżeli leczymy się na jakieś określone choroby i przyjmujemy leki na stałe.
W przypadku diety aspirynowej jest tak samo. Ten specyficzny typ żywienia skierowany jest wyłącznie do określonej grupy pacjentów. Jeśli jednak właśnie usłyszałeś, że od dziś musisz wykluczyć z diety salicylany to z listy zakupów następujące produkty:
- rzodkiewka,
- pomidory,
- szpinak,
- kukurydza,
- brokuły,
- ogórki,
- mięta,
- koper,
- kminek,
- kozieradka,
- anyż,
- papryka w proszku,
- tymianek,
- bazylia,
- maliny,
- porzeczki,
- brzoskwinie,
- suszone śliwki,
- truskawki,
- wiśnie,
- jabłka,
- morele,
- nektarynki,
- bakalie,
- alkohol poza wódką i dżinem,
- kawa,
- herbata,
- coca-cola,
- miętowe cukierki czy herbata,
- leki przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe (aspiryna, polopiryna, kwas acetylosalicylowy).
Jak długo trwa dieta niskosalicylowa i do kogo jest skierowana?
Zasady przestrzegania diety określa lekarz, ale jeśli zapomnieliśmy go o to zapytać, to uspokajamy, że długa lista zakazanych produktów nie obowiązuje na zawsze. W przypadku stwierdzenia alergii na kwas salicylowy, lub wystąpienia astmy aspirynowej należy niezwłocznie wyeliminować z diety źródła salicylanów.
Kuracja trwa zazwyczaj od 7 do 14 dni. W tym czasie pacjent nie spożywa wymienionych pokarmów, ani wyszczególnionych wyżej leków. Następnie po upływie tego czasu co trzy dni stopniowo wprowadzany jest wybrany produkt o niskiej lub średniej zawartości kwasu salicylowego. Obserwując organizm można zauważyć czy po zjedzeniu pojawiły się objawy alergii, jeśli tak, należy zrezygnować z wybranego produktu.
Objawy alergii na salicylany. Po czym poznać ten problem?
Alergia na kwas salicylowy może dawać dość zróżnicowane objawy. Wszystko zależy od poziomu wrażliwości organizmu na daną substancję. Jeśli jednak po jedzeniu, piciu, czy zażyciu niesteroidowych leków zapalnych pojawią się poniższe symptomy, to znak, że należy udać się do lekarza.
- pokrzywka,
- cieknący katar,
- obrzęk skóry.
Specjalista kieruje pacjenta na wykonanie testów w celu postawienia diagnozy. Warto jednak zaznaczyć, że w niektórych przypadkach alergia na salicylany może być tak silna, że kończy się wstrząsem anafilaktycznym, stąd pod żadnym pozorem nie wolno bagatelizować objawów, bo mogą skończyć się śmiercią.