Czy pestki arbuza są bezpieczne i korzystne dla zdrowia?
W dzieciństwie znane było powiedzenie „nie jedz pestek, bo arbuz wyrośnie Ci w brzuchu”. To jest właśnie jeden z mitów, jaki krąży wokół nich. Co skrywają w sobie pestki z arbuza? Sprawdź!
Spis treści
Większość z nas zastanawiała się pewnie nie raz, czy jedzenie pestek arbuza jest bezpieczne. Czy może ono wywołać różnego rodzaju problemy trawienne? Oto kilka informacji na temat pestek arbuza, o których nie można nie wiedzieć!
Warto jeść pestki arbuza, ponieważ są bezpieczne i dostarczają organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych.
Ten, kto ma delikatny i wrażliwy żołądek, nie powinien jeść zbyt dużej ilości surowych pestek arbuza. Dlatego, że mogą one powodować ból brzucha, gazy, wzdęcia, a nawet i zaparcia. Pestki arbuza zawierają sporo błonnika, co może powodować spowolnienie metabolizmu. Natomiast gotowane lub prażone pestki arbuza są w pełni trawione i dostarczają wielu korzyści zdrowotnych dla organizmu.
Zalety jedzenia pestek arbuza
Pestki arbuza są źródłem wielu wartości odżywczych, m.in. magnezu, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Zjedzenie 142 pestek tego letniego owocu zaspokoi około 30 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez.
Te małe, czarne pestki zawierają cenne substancje, w tym przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na serce. Silny przeciwutleniacz karotenoidowy tzw. likopen, który nadaje arbuzowi piękny czerwony kolor, ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.:
- dba o prawidłową pracę serca,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
- chroni przed poparzeniami słonecznymi.
Pestki arbuza kryją w sobie jeszcze moc witamin i minerałów takich jak: foliany (należące do kompleksu witamin z grupy B), mangan, cynk, i żelazo. ‘
Jak jeść pestki arbuza?
Pestki arbuza są świetną przekąską, która jest zdrowym uzupełnieniem diety. Można je spożywać na surowo, uprażyć na patelni czy ugotować. Na przykład pyszne są chrupiące pestki arbuza – wystarczy przyprawić je do smaku oliwą z oliwek i odrobiną soli, a później włożyć do piekarnika. Przygotowanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu i zawsze zapewni ucztę dla podniebienia. Warto prażone pestki arbuza dodawać do letnich sałatek, owsianek czy jogurtów.
Zdrowe i dobre jest też masło z pestek arbuza, które ma niezwykle kremową konsystencją. Może ono śmiało zastąpić masło orzechowe – świetnie nadaje się jako smarowidło na tosty, sos do owoców czy super dodatek do koktajli.
Polecany artykuł: