MELON - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma melon?
Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma melon.
Spis treści
- Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą
- Melon na nadciśnienie
- Melon na nerwy
- Melon na odchudzanie
- Melon – zastosowanie w kuchni
- Melon – zastosowanie w kosmetyce
Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych. Już wtedy owoc ten uprawiano nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. i od razu zdobył popularność wśród smakoszy i nie tylko. Lekarze medycyny naturalnej polecali jego spożywanie w rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości zdrowotne melonów.
Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą
Odmiany melona o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) są skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.
Melon należy do rodziny dyniowatych. Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc
Melon na nadciśnienie
W melonie nie brakuje również potasu – pierwiastka, którego jedną z głównych ról jest regulacja ciśnienia tętniczego. Jak wynika z badań, włączenie dużych ilości potasu chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a także ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych na nadciśnienie. Z kolei zbyt niskie spożycie potasu może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja), dziennie należy dostarczyć około 4700 mg potasu na dobę. 100 gramów melona zwiera - w zależności od rodzaju - nawet do 267 mg tego pierwiastka, w związku z tym owoc ten skutecznie uzupełni wszelkie niedobory.
Wartości odżywcze melona kantalupa/kasaba (w 100 g)Wartość energetyczna - 34/28 kcalBiałko ogółem - 0.84/1.11 gTłuszcz - 0.19/0.10 gWęglowodany - 8.16/6.58 g (w tym cukry proste 7.86/5.69)Błonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 36.7/21.8 mgTiamina – 0.041/0.015 mgRyboflawina – 0.019/0.031 mgNiacyna - 0.734/0.232 mgWitamina B6 - 0.072/0.163 mgKwas foliowy - 21/8 µgWitamina A – 3382/- IUWitamina E – 0.05/0.05 mgWitamina K - 2.5/2.5 µgMinerałyWapń – 9/11 mgŻelazo - 0.21/0.34 mg Magnez - 12/11 mgFosfor - 15/5 mg Potas - 267/182 mgSód – 16/9 mg Cynk - 0.18/0.07 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database
Melon na nerwy
Melon zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zaspanie. W związku z tym po melona powinny sięgnąć zwłaszcza osoby żyjące w stresie i mające problemy ze snem.
Melon na odchudzanie
Melon w większości (około 90 proc.) składa się z wody i jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera cytrulinę - aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego odchudzanie. W związku z tym osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny włączyć melon do diety.
Melon nie dla cukrzyków
Melon należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG=60), w związku z tym nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
Melon a alergia - uwaga uczuleni na pyłki traw!
Melon może być przyczyną alergii krzyżowej. To stan, w którym u osoby uczulonej na jeden alergen może pojawić się też reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę lub/i pochodzi z tej samej grupy alergenów. U osób uczulonych na pyłki traw może się pojawić reakcja alergiczna także po spożyciu melona oraz arbuza i pomarańczy.
Melon – zastosowanie w kuchni
Soczysty i aromatyczny miąższ melon kantalupa to idealny dodatek do sałatek owocowych. Z kolei żółty melon miodowy idealnie komponuje się z szynką parmeńską. Natomiast melon zielony pasuje do dań z owocami morza. Melon galia najlepiej dodawać do lodów i deserów.
>>> Wypróbuj PRZEPIS na KOKTAJL z zielonego MELONA, truskawek, bananów i szpinaku
Melon – zastosowanie w kosmetyce
Wyciąg z melona jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Nic dziwnego – melon zawiera witaminy C i E oraz beta-karoten - przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia, a także dbają o to, by skóra była zdrowa.
Melon - miodowy, kantalupa, galia. Rodzaje melonów
- melon miodowy - ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ
- melon kantalupa - rozpoznasz go po złoto-zielonej skórce, która jest pokryta charakterystyczną białą siateczką, a także po pomarańczowym miąższu
- melon galia ma żółtą skórkę, która również jest pokryta siateczką, oraz jasnozielony miąższ
- melon emir - ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ
- melon melba - ma kremową skórkę pokrytą siateczką i pomarańczowy miąższ
- melon seledyn - ma zieloną skórkę pokrytą siateczką i seledynowy miąższ