MELON - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma melon?

2017-07-24 15:27

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma melon.

Spis treści

  1. Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą
  2. Melon na nadciśnienie
  3. Melon na nerwy
  4. Melon na odchudzanie
  5. Melon – zastosowanie w kuchni
  6. Melon – zastosowanie w kosmetyce

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych. Już wtedy owoc ten uprawiano nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. i od razu zdobył popularność wśród smakoszy i nie tylko. Lekarze medycyny naturalnej polecali jego spożywanie w rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości zdrowotne melonów.

Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą

Odmiany melona o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) są skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Melon należy do rodziny dyniowatych. Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc

Melon na nadciśnienie

W melonie nie brakuje również potasu – pierwiastka, którego jedną z głównych ról jest regulacja ciśnienia tętniczego. Jak wynika z badań, włączenie dużych ilości potasu chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a także ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych na nadciśnienie. Z kolei zbyt niskie spożycie potasu może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja), dziennie należy dostarczyć około 4700 mg potasu na dobę. 100 gramów melona zwiera - w zależności od rodzaju - nawet do 267 mg tego pierwiastka, w związku z tym owoc ten skutecznie uzupełni wszelkie niedobory.

To ci się przyda

Wartości odżywcze melona kantalupa/kasaba (w 100 g)Wartość energetyczna - 34/28 kcalBiałko ogółem - 0.84/1.11 gTłuszcz - 0.19/0.10 gWęglowodany - 8.16/6.58 g (w tym cukry proste 7.86/5.69)Błonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 36.7/21.8 mgTiamina – 0.041/0.015 mgRyboflawina – 0.019/0.031 mgNiacyna - 0.734/0.232 mgWitamina B6  - 0.072/0.163 mgKwas foliowy -  21/8 µgWitamina A – 3382/- IUWitamina E – 0.05/0.05 mgWitamina K - 2.5/2.5 µgMinerałyWapń – 9/11 mgŻelazo - 0.21/0.34 mg Magnez - 12/11 mgFosfor - 15/5 mg Potas - 267/182 mgSód – 16/9 mg Cynk - 0.18/0.07 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database

Melon na nerwy

Melon zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zaspanie. W związku z tym po melona powinny sięgnąć zwłaszcza osoby żyjące w stresie i mające problemy ze snem.

Melon na odchudzanie

Melon w większości (około 90 proc.) składa się z wody i jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera cytrulinę - aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego odchudzanie. W związku z tym osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny włączyć melon do diety.

Ważne

Melon nie dla cukrzyków

Melon należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG=60), w związku z tym nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.

Melon a alergia - uwaga uczuleni na pyłki traw!

Melon może być przyczyną alergii krzyżowej. To stan, w którym u osoby uczulonej na jeden alergen może pojawić się też reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę lub/i pochodzi z tej samej grupy alergenów. U osób uczulonych na pyłki traw może się pojawić reakcja alergiczna także po spożyciu melona oraz arbuza i pomarańczy.

Melon – zastosowanie w kuchni

Soczysty i aromatyczny miąższ melon kantalupa to idealny dodatek do sałatek owocowych. Z kolei żółty melon miodowy idealnie komponuje się z szynką parmeńską. Natomiast melon zielony pasuje do dań z owocami morza. Melon galia najlepiej dodawać do lodów i deserów.

>>> Wypróbuj PRZEPIS na KOKTAJL z zielonego MELONA, truskawek, bananów i szpinaku

Melon – zastosowanie w kosmetyce

Wyciąg z melona jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Nic dziwnego – melon zawiera witaminy C i E oraz beta-karoten - przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia, a także dbają o to, by skóra była zdrowa.

To ci się przyda

Melon - miodowy, kantalupa, galia. Rodzaje melonów

  • melon miodowy - ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ
  • melon kantalupa - rozpoznasz go po złoto-zielonej skórce, która jest pokryta charakterystyczną białą siateczką, a także po pomarańczowym miąższu
  • melon galia ma żółtą skórkę, która również jest pokryta siateczką, oraz jasnozielony miąższ
  • melon emir - ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ
  • melon melba - ma kremową skórkę pokrytą siateczką i pomarańczowy miąższ
  • melon seledyn - ma zieloną skórkę pokrytą siateczką i seledynowy miąższ
Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?
Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit