Arbuz - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

2019-06-06 10:42

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za inne właściwości - dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz... działa jak viagra. Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiada arbuz?

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca
Autor: thinkstockphotos.com ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Spis treści

  1. Arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca
  2. Arbuz obniża poziom ciśnienia
  3. Arbuz "roślinną viagrą"
  4. Arbuz dla urody
  5. Arbuz dla sportowców
  6. Arbuz nie dla cukrzyków
  7. Jak w prosty i szybki sposób pokroić arbuza?

Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii.

Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń oraz działają jak viagra.

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca

Arbuz jest bogatym źródłem wielu substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca:

  • karotenoidy to antyoksydanty i naturalne pigmenty, które odpowiadają za czerwoną barwę miąższu arbuza. Za głównego przedstawiciela karotenoidów uważa się likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Ponadto hamuje namnażanie się w naczyniach krwionośnych wolnych rodników, które powodują ich mechaniczne uszkodzenia. Likopen zmniejsza także ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty. 100 g świeżego, czerwonego arbuza zawiera 4532 μg likopenu, podczas gdy pomidor, który najczęściej poleca się osobom chorym na serce, tylko 2573 μg. Warto wiedzieć, że im jaśniejszy miąższ arbuza, tym mniejsza jest ilość karotenoidów;
  • witamina A i witamina C to także przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu;
  • potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych;
  • magnez poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przez nie przepływać. Ponadto zapobiega spadkowi poziomu potasu i wzrostowi stężenia sodu w organizmie;
  • cytrulina – obecna w miąższu i skórce arbuza cytrulina to organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, pochodna ornityny. Po dostaniu się do organizmu cytrulina jest przekształcana w L-argininę -  aminokwas, który podnosi poziom tlenku azotu, powodującego rozluźnienie naczyń krwionośnych.

Czytaj też: Mirabelki - zapomniany przysmak naszych babć

To ci się przyda

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)

Wartość energetyczna - 30 kcalBiałko ogółem - 0.61 gTłuszcz - 0.15  gWęglowodany - 7.55 g Błonnik - 0.4 gMinerały

Wapń – 7 mgŻelazo  - 0.24 mg Magnez  - 10 mgFosfor  - 11 mg Potas  - 112 mgSód – 1 mg Cynk  - 0.10 mg

Witaminy

Witamina C – 8.1 mgVitamin A - 569 IUTiamina – 0.033 mgRyboflawina – 0.021 mgNiacyna - 0.178 mgWitamina B-6  - 0.045 mgKwas foliowy -  3 ugWitamina E  – 0.05 ugWitamina K 1 (filochinona) - 0.1 ugŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Arbuz obniża poziom ciśnienia

Według badań arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny (w 100 g znajduje się 300 mg). Profesorzy Arturo Figueroa i Bahram H. Arjmandi z Uniwersytetu Stanowego Florydy odkryli, że codzienne zażywanie przez 6 tygodni 6 gramów L-cytruliny z wyciągu z arbuza prowadzi do usprawnienia funkcji naczyń tętniczych, a w konsekwencji do obniżenia ciśnienia krwi u pacjentów z tzw. przednadciśnieniem, czyli ciśnieniem wysokim prawidłowym.

Arbuz "roślinną viagrą"

Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny. Cytrulina, podobnie jak tabletki viagra, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi.

Według badań mężczyźni powinni zjeść przynajmniej sześć plasterków arbuza, aby uzyskać ten sam efekt, który daje jedna tabletka viagry. Jak twierdzi Bhimu Patil, dyrektor Texas A&M University's Fruit and Vegetable Improvement Centre - arbuz może być stosowany zarówno w celu zapobiegania, jak i leczenia problemów z erekcją.

Arbuz dla urody

Arbuz jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry (m.in. chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry).Do grupy antyoksydantów należy nie tylko ww. likopen, lecz także witamina A, która zwiększa sieć naczynek krwionośnych, dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu i substancji odżywczych, oraz witamina C, która także "wymiata" wolne rodniki z organizmu i wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy.

Jakie warzywa i owoce doskonale nawadniają organizm? Sprawdź!

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Arbuz dla sportowców

Cytrulina, rozszerzając światło naczyń krwionośnych, powoduje efekt tzw. „pompy mięśniowej”, w konsekwencji którego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń.

Ponadto cytrulina jest aminokwasem, który wraz z ornityną i argininą bierze udział w cyklu mocznikowym, w ramach którego zachodzi neutralizacja toksycznego amoniaku - substancji przyczyniającej się do zmęczenia mięśni podczas wysiłku. W związku z tym arbuz pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni.

W badaniach naukowych wykazano, że regularne przyjmowanie większej ilości cytruliny poprawia wytrzymałość siłową. Spożywanie ok. dwóch szklanek soku arbuzowego dziennie zwiększa poziom argininy we krwi o ponad 10%, co przyczynia się do lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej.

Ponadto arbuz w 92% składa się z wody, która jest wzbogacona związkami mineralnymi, takimi jak potas i wapń, w związku z tym nie tylko szybko gasi pragnienie, lecz także uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie.

Arbuz nie dla cukrzyków

Arbuz, mimo że jest niskokaloryczny (30 kcal w 100 g), stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów z dużym poziomem glikemii (indeks glikemiczny arbuza = 75), w związku z tym może szybko podnieść stężenie cukru we krwi. Na 7,55 g węglowodanów przypada aż 6,20 g tych "złych", czyli cukrów prostych. Arbuz nie jest więc wskazany dla osób chorych na cukrzycę. Powinny o tym pamiętać także osoby odchudzające się.

Czy zdrowo się odżywiasz?
Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie

Jak w prosty i szybki sposób pokroić arbuza?