Truskawki - kalorie, właściwości odżywcze. Jakie witaminy mają truskawki?
Truskawki mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Wpływ, jaki truskawki wywierają na zdrowie jest nie do przecenienia. Poleca się reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?
Spis treści
- Truskawki - właściwości
- Truskawki a cukrzyca
- Truskawki a alergia
- Truskawki a odchudzanie
- Truskawki - właściwości zdrowotne liści
- Truskawki - zastosowanie w kosmetyce
- Truskawki - zastosowanie w kuchni
- Truskawki - jak odróżnić polskie od zagranicznych?
- Zobacz wideo - dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek
Truskawki maja więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze.
Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie – w takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem.
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii.¹ Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin.
Truskawki zawierają także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.
Badania opublikowane przez Archives of Opthalmology wykazały, iż jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tak bogatych w witaminę C jak truskawki, może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze.
Z kolei europejscy naukowcy ustalili, że pożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?
Truskawki - właściwości
- właściwości przeciwnowotworowe
Badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe zawdzięczają sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego.
Kwas ten jest antyoksydantem, wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym zarówno syntetycznym, jak i naturalnie występującym w żywności, przez co zapobiega przemianie nowotworowej komórek.¹
Truskawki ponadto mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które zawarte są w produktach przetworzonych termicznie.
Właściwości antynowotworowe truskawek zostały potwierdzone naukowo. Zespół naukowców z Hiszpanii i Włoch potwierdził, że bogaty w polifenole wyciąg z truskawek może hamować namnażanie się komórek raka gruczołu sutkowego.
Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w truskawkach wspiera perystaltykę jelit, przez co zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.
- obniżają poziom cholesterolu
Oprócz witaminy C i kwasu elagowego truskawki zawierają także flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol. Te substancje pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, poprawę funkcji śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej.¹
Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, co zostało potwierdzone naukowo. Zjadanie co najmniej trzech porcji truskawek tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią - wykazali naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "Circulation".
- mogą wybielić zęby
Za zaskakujący można uznać fakt, że truskawki mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego. Zwolennicy tej teorii nacierają przekrojoną truskawką zęby i dziąsła, pozostawiają na 45 minut, a następnie spłukują ciepłą wodą.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, zyskać piękną cerę, włosy i paznokcie, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Truskawki - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 32 kcalBiałko ogółem - 0.67 gTłuszcz - 0.30 gWęglowodany - 7.68 g (w tym cukry proste 4.89 g )Błonnik - 2.0 gWitaminyWitamina C - 58.8 mgTiamina – 0.024 mgRyboflawina – 0.022 mgNiacyna - 0.386 mgWitamina B6 - 0.047 mgKwas foliowy - 24 µgWitamina A – 12 IUWitamina E – 0.29 mgWitamina K - 2.2 µgMinerałyWapń – 16 mgŻelazo - 0.41 mgMagnez - 13 mgFosfor - 24 mgPotas - 153 mgSód – 1 mgCynk - 0.14 mgKwasy tłuszczowenasycone - 0.015 gjednonienasycone - 0.043 g wielonienasycone - 0.155 gŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Truskawki a cukrzyca
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG=40) i zawierają metabolizowaną bez udziału insuliny fruktozę, dlatego mogą się nimi delektować także osoby chore na cukrzycę.
Tym bardziej, że badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego wykazały, że fizetyny (flawonoidy) zawarte w truskawkach pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1. ¹
Uczeni dowiedli, że zmniejszają one nefropatię cukrzycową oraz ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej czy neuropatii, która objawia się drętwieniem rąk i nóg.
CZYTAJ TEŻ:
- POZIOMKA - właściwości, wartości odżywcze, witaminy
- Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe
- WIŚNIE - właściwości zdrowotne. W jakie witaminy i minerały są bogate wiśnie?
Truskawki a alergia
Truskawki należą do produktów silnie alergizujących. Z tego względu truskawki należy podawać ostrożnie dzieciom od 10. miesiąca życia. Jeśli wywołają alergię, trzeba z nich zrezygnować i wprowadzić do diety dziecka dopiero w drugim roku życia, oczywiście ostrożnie. Uwaga: alergia może wystąpić nawet u dorosłych, którzy wcześniej nie mieli takich problemów.
Dlatego nie jedzmy truskawek od razu w dużych ilościach. Ponieważ owoce te zawierają również salicylany, osoby uczulone na kwas salicylowy najprawdopodobniej nie będą mogły ich jadać. Problem będą też mieli chorzy cierpiący na zespół jelita drażliwego.
Warto wiedzieć, że drobne pesteczki na skórce i w miąższu owoców mogą spowodować silną biegunkę. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo właśnie z tego powodu będą zadowolone osoby, które cierpią na zaparcia.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść!
Polecany artykuł:
W 2019 roku truskawek będzie mniej niż rok temu (o ok. 20-30%), a ich ceny będą więc wyższe. Susza, a po niej przymrozki i podtopienia sprawiły, że część plantacji poszła na straty.
Truskawki a odchudzanie
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Stugramowa porcja truskawek zawiera ledwie 32 kcal, można je zatem jadać niemal bezkarnie.
Poza tym truskawki są żółciopędne, więc przy okazji stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (do tego w 90 proc. składają się z wody), więc wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać jednocześnie spadek wagi.
Jedzenie owoców - osiem zdrowych zasad
Truskawka trzeci raz z rzędu znalazła się na szczycie rankingu "Parszywa dwunastka". To coroczny raport najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, przygotowywany przez amerykańską organizację Environmental Working Group.
W ponad 98 proc. przebadanych truskawek wykryto zawartość co najmniej jednego pestycydu. Niektóre próbki wykazały obecność aż 20 różnych środków ochrony roślin!
W Polsce nikt nie prowadzi tego typu badań, jednak można podejrzewać, że nasze truskawki też nie są wolne od pestycydów.
Najgorszą chorobą, jaka występuje na truskawkach, jest szara pleśń, która w sprzyjających warunkach potrafi rozwinąć się w ciągu 24 godzin.
Truskawki - właściwości zdrowotne liści
Również liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Są bogate w garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Interesujący jest fakt, że zawierają również śladowe ilości olejku eterycznego.
W medycynie naturalnej napar z liści zalecany jest w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy czy krwawienia z kobiecych dróg rodnych. Odwar z liści można stosować w kamicy nerkowej, a ususzone i utarte na proszek jako okłady na drobne poparzone miejsca.¹
Truskawki - zastosowanie w kosmetyce
Truskawki znajdują zastosowanie również w kosmetyce. Pod postacią proszku dodawane są do pudru. Z truskawek otrzymuje się również maseczki, które mają działanie przeciwtrądzikowe, łagodzące egzemę oraz poparzenia słoneczne.
Produkty na bazie truskawek są więc dobre dla osób mających problem z rozszerzonymi porami, nadmiernym łojotokiem czy przesuszoną, łuszczącą się skórą.
Truskawka Powstała z... poziomki. Na starym kontynencie poziomki rosły dziko w lasach i na łąkach. Dopiero król Francji Ludwik XIV przez przypadek zmienił ten stan rzeczy. Wysłał on swoich szpiegów do Ameryki Południowej w celach militarnych, gdzie na terenie dzisiejszego Chile jeden z nich (Amèdèe-François Frèzier) znalazł poziomki dużo większych rozmiarów niż te znane Europejczykom.¹
W ramach prezentu postanowił kilka sadzonek zawieźć królowi. Zasadzono je w królewskim ogrodzie, jednak nie przynosiły dużych plonów. Władca był zdeterminowany, aby uzyskać większą ilość owoców, zatrudnił więc botaników, którzy mieli się tym zająć.¹
Jeden z nich skrzyżował odmianę chilijską (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana), otrzymując doskonały efekt, owoce duże i soczyste, które dzisiaj znamy pod nazwą „truskawki”
Truskawka uprawiana jest we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego, chłodnego, a nawet w krajach podzwrotnikowych. Największymi światowymi producentami tego owocu są Stany Zjednoczone, Japonia i Chiny.
Truskawki - zastosowanie w kuchni
Truskawki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Przetwarzane są na mrożonki, kompoty, soki, dżemy, marmolady, galaretki, sorbety.
Najlepsza odmiana na dżemy, soki i mrożonki to senga sengana. Owoce są duże, ciemnoczerwone i aromatyczne. Niemal równie wartościowa jest odmiana geneva.
Truskawki murzynki, zwane też purpuratkami, nadają się do przetworów tylko w połączeniu z innymi owocami, np. agrestem czy rabarbarem.
Z kolei ananas czy senga precosa to typowe odmiany deserowe truskawek. Za to wczesna kama jest idealna dla tych, którzy już na początku sezonu chcą mieć robienie przetworów z głowy.
Truskawki - wybór i przechowywanie
Truskawki średniej wielkości są zwykle smaczniejsze niż duże okazy.
Owoce powinny być w dotyku twarde i suche. Powinny mieć szypułki, głęboki czerwony kolor i charakterystyczny zapach. Nie należy kupować obitych i nadpleśniałych. Spleśniałe i uszkodzone owoce należy usunąć.
Przechowywane w lodówce zachowują świeżość przez kilka dni.
Truskawki należy umyć tuż przed użyciem. Przed umyciem nie powinno się usuwać szypułek, żeby owoce nie nasiąkły wodą, co miałoby wpływ na smak i konsystencję.
Truskawki nie znoszą moczenia, należy je myć tylko pod bieżącą wodą.
Truskawki - jak odróżnić polskie od zagranicznych?
Niektórzy producenci sprzedają importowane truskawki pod krajowym szyldem. Jak nie dać się nabrać? Polskie truskawki od zagranicznych różnią się wybarwieniem. Są odrobinę jaśniejsze. Są bardziej czerwone. Te importowane mają kolor takiego przejrzałego bordo.
Polskie truskawki są mniejsze, twardsze i jędrniejsze od sprowadzanych z Hiszpanii, Grecji czy Węgier.
Uwagę powinna też zwrócić wielkość owoców. Polskie truskawki są mniejsze, twardsze oraz jędrniejsze od sprowadzanych z Hiszpanii, Grecji czy Węgier.
Poza tym cena truskawek polskich zwykle jest nieco wyższa z powodu trudniejszych warunków pogodowych, a co za tym idzie mniejszych zbiorów w przypadku majowych przymrozków, które często niszczą część plonu. Ostatecznie to może podnosić cenę krajowego owocu o kilka złotych.
Zobacz wideo - dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Źródło:
1. Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P., Rogoza A., Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, "Medycyna Rodzinna " 2017, nr 1
2. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010
3. Rochalska M., Orzeszko-Rywka A., Czapla K., Zawartość substancji odżywczych w truskawkach w zależności od systemu uprawy, "Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering" 2011, Vol. 56(4)