Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy
Magnez usprawnia pracę szarych komórek i pomaga zapobiegać chorobom serca. Niedobór magnezu daje objawy, które bywają mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Jakie są właściwości magnezu i jego najlepsze źródła? Jak zwiększyć przyswajalność magnezu i komu grożą niedobory tego pierwiastka?
Spis treści
- Najważniejsze właściwości zdrowotne magnezu
- Jak objawia się niedobór magnezu?
- Komu grozi niedobór magnezu?
- Magnez - jak zwiększyć przyswajalność magnezu?
- Magnez - objawy i skutki nadmiaru
- Chorujesz na nerki? Uważaj na magnez
- W czym jest magnez? Produkty bogate w magnez - tabela
- Magnez - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie magnezu
Magnez jest organizmowi niezbędny, by procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Tymczasem wiele osób cierpi na niedobór magnezu (hipomagnezemia).
Powód? To najczęściej jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu i stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, leków i dużego wysiłku fizycznego.
Najważniejsze właściwości zdrowotne magnezu
Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.
Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Okazuje się, że mieszkańcy okolic, w których występuje twarda woda (zawiera dużo magnezu) znacznie rzadziej umierają na zawał serca. Naukowcy przypuszczają, że gdyby wszyscy pili taką wodę, liczba zgonów zmniejszyłaby się nawet o ok. 19 proc.
Magnez nie tylko zapobiega chorobom serca, ale wspomaga ich leczenie. Podaje się go dożylnie osobom po zawale (przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz niebezpiecznej arytmii).
Jeśli w organizmie występuje niedobór magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez.
Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Pod warunkiem, że dostarczy się go organizmowi dwa razy mniej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów będących kopalnią magnezu albo zażywasz suplementy, musisz też zwiększyć w diecie ilość wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.
Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.
Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi (np. ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje on także napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia i fibromialgii.
Magnez łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne. Prawdopodobnie może również zapobiegać migrenom (nawet je leczyć) oraz cukrzycy typu II i chronić przed powikłaniami tej choroby.
Jak objawia się niedobór magnezu?
Organizm może na różne sposoby sygnalizować, że brakuje mu magnezu.
Najczęstsze objawy niedoboru magnezu to:
- rozdrażnienie
- nerwowość
- kołatanie serca
- bezsenność
- zmęczenie
- skurcze mięśni
- drganie powieki
Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych – miażdżycy i nowotworów.
U zdrowych osób, które dobrze się odżywiają, duży niedobór pierwiastka stwierdza się rzadko. Pewne czynniki mogą jednak utrudnić jego przyswajanie: nadużywanie alkoholu, zażywanie środków odwadniających, przewlekłe biegunki. Na duży deficyt narażone są osoby z cukrzycą, zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiane dożylnie, bardzo odwodnione.
Objawy niedoboru magnezu
Komu grozi niedobór magnezu?
Niedobór magnezu szczególnie zagraża:
- uczniom, studentom oraz ludziom intensywnie pracującym umysłowo
- ciężko pracującym fizycznie
- osobom żyjącym w ciągłym stresie
- kobietom ciężarnym oraz w okresie menopauzy
- osobom stosującym restrykcyjne diety odchudzające.
Magnez - jak zwiększyć przyswajalność magnezu?
- Gotowanie powoduje stratę 30–75 proc. tego pierwiastka. Dlatego warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo.
- Magnez jest makroelementem wchłanianym na poziomie jelita cienkiego, dlatego dieta i kompozycja posiłków mogą mieć wpływ na jego przyswajanie.
- Przy dodatkowej suplementacji warto wybrać preparat w postaci tabletki dojelitowej, czyli tabletki ze specjalną otoczką, która chroni zawartość tabletki przez kwaśnym środowiskiem żołądka – otoczka rozpuszcza się dopiero w jelicie cienkim, czyli tam gdzie wchłanianie jonów magnezu jest największe.
Magnez - objawy i skutki nadmiaru
Nadmiar magnezu daje określone objawy:
- nudności
- biegunkę
- trudności w oddychaniu
- zawroty głowy
- śpiączka.
Nadmiar magnezu zdarza się bardzo rzadko, ponieważ im więcej go w organizmie, tym słabiej jest wchłaniany, a nadmiar minerału usuwają nerki. Jednak przyjmując suplementy, trzeba stosować się do zaleceń podanych na ulotce, a w razie wątpliwości lepiej porozumieć się z lekarzem.
Niedobór magnezu - kto jest narażony
Chorujesz na nerki? Uważaj na magnez
Chorzy na nerki nie powinni brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Może on też zmniejszyć skuteczność leczenia tetracyklinami. Dlatego lekarz musi wiedzieć, że przyjmujemy preparaty z magnezem.
W czym jest magnez? Produkty bogate w magnez - tabela
Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zwłaszcza kasza gryczana. Dużo go w warzywach strączkowych, orzechach, owocach morza, kakao i czekoladzie.
Sporo magnezu zawierają kasze jęczmienne, ciemne pieczywo, groszek, szpinak, ryby, żółte sery i banany.
Niewielką ilość – pozostałe warzywa i owoce, mleko, jajka, ryż, podroby, białe pieczywo. Więcej magnezu jest w produktach pochodzących z gospodarstw ekologicznych.
Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna.
produkty zbożowe | zawartość magnezu mg/100 g produktu | warzywa | zawartość magnezu mg/100 g produktu | orzechy | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
otręby pszenne | 490 | soja, nasiona suche | 216 | migdały | 269 |
kasza gryczana | 218 | fasola biała, nasiona suche | 169 | orzechy arachidowe | 180 |
musli z rodzynkami i orzechami | 136 | groch, nasiona suche | 124 | orzechy pistacjowe | 158 |
płatki owsiane | 129 | pietruszka, liście | 89 | orzechy laskowe | 140 |
ryż brązowy | 110 | soczewica czerwona, nasiona suche | 71 | orzechy włoskie | 99 |
kasza jaglana | 100 | szpinak | 53 | wiórki kokosowe | 90 |
cukier i wyroby cukiernicze |
zawartość magnezu mg/100 g produktu | owoce | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
kakao 16% proszek | 420 | figi, suszone | 78 |
sezamki | 167 | daktyle, suszone | 54 |
czekolada gorzka | 165 | morele, suszone | 42 |
czekolada kawowa | 134 | awokado | 39 |
czekolada deserowa | 129 | banan | 33 |
czekolada mleczna | 97 | melon | 23 |
mięso | zawartość magnezu mg/100 g produktu | ryby | zawartość magnezu mg/100 g produktu |
kaszanka z kurczaka | 45 | mintaj, świeży | 43 |
mięso z piersi indyka, bez skóry | 35 | śledź, solony | 39 |
mięso z piersi kurczaka, bez skory | 33 | śledź wędzony „Pikling” | 33 |
wołowina, polędwica | 26 | sardynka, świeża | 31 |
wieprzowina, schab surowy z kością | 24 | makrela, świeża | 30 |
baranina, łopatka | 23 | łosoś, wędzony | 30 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Z jedzenia przyswajamy 30–40 proc. magnezu. W przeciętnej diecie najwięcej magnezu dostarczają produkty zbożowe (do 45 proc.).
Magnez - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie magnezu
- niemowlęta - 30 mg
- dzieci - od 5. miesiąca życia do 1. roku życia - 70 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 80 mg; od 4. do 9. roku życia - 130 mg;
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 240 mg; od 13. do 18, roku życia - 410 mg;
- dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 240 mg; od 13. do 18, roku życia - 360 mg;
- mężczyźni: od 19. do 30. roku życia - 400 mg; >31 lat - 420 mg;
- kobiety: od 19. do 30. roku życia - 310 mg; 31 lat - 320 mg;
- kobiety w ciąży: <19 lat: 400 mg; >19 lat - 360 mg;
- laktacja: <19 lat: 360 mg; >19 lat: 320 mg;
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja)