KASZANKA - wartości odżywcze. Jak przyrządzić kaszankę?
Kaszanka ma liczne wartości odżywcze. Kaszanka przede wszystkim to bogactwo żelaza hemowego, dobrze przyswajalnego przez organizm. Jednocześnie kaszanka ma wiele kalorii, źródłem tłuszczu i cholesterolu, dlatego powinny jej unikać osoby z chorobami serca oraz hipercholesterolemią. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma kaszanka? Jaki skład ma kaszanka? Ile kalorii ma kaszanka z grilla? Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem? Jaki jest przepis na kaszankę?
Spis treści
- Kaszanka: wartości odżywcze
- Kaszanka: jak robi się kaszankę? Skład kaszanki
- Jaką kaszankę wybrać?
- Kaszanka - przepis na pieczony schab z kaszanką, jabłkami i ziemniakami
- Co to jest krupniok?
Kaszanka należy do produktów podrobowych, który ma liczne wartości odżywcze. Jaki jest przepis na kaszankę? Do jej produkcji wykorzystuje się najczęściej krew wieprzową oraz dodatki w postaci kaszy gryczanej, jęczmiennej, wątróbki wieprzowej, skórek wieprzowych oraz przypraw. Jakoś kaszanki jest uzależniona od surowców, które zostały użyte do produkcji oraz procentowej zawartości składników.
Kaszanka: wartości odżywcze
Niewątpliwą zaletą kaszanki jest wysoka zawartość żelaza, które bierze udział w organizmie w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych a jego niedobór w organizmie prowadzi do anemii. Jest to żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe, które pochodzi z produktów roślinnych.
Przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza oraz cynku kaszanka w Wielkiej Brytanii została uznana za superfood.
Jednocześnie kaszanka to źródło cynku, miedzi i potasu, witamin z grupy B (z powodu zawartości kaszy gryczanej lub jęczmiennej).
Ze względu na wykorzystanie wątroby i skórek wieprzowych, kaszanka zawiera znaczne ilości tłuszczu oraz cholesterolu. W związku z tym nie jest polecana osobom z chorobami serca czy hipercholesterolemią. Powinny z niej zrezygnować także osoby z dną moczanową, ponieważ kaszanka odznacza się wysoką zawartością puryn.
Wartość odżywcza kaszanki (w 100 g)
Wartość energetyczna - 379 kcalBiałko 14, 60 gTłuszcz 35,40 g, w tym:
- tłuszcze nasycone 17,86 g- kwasy tłuszczowe nasycone 13,4 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 15,9 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,46 g- cholesterol 120,0 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wapń - 6 mg (0,6%)Sód - 680,0 mg (45%)Fosfor - 22,0 mg (3%)Potas - 38,0 mg (0,8%)Magnez - 8,0 mg (2 %)Żelazo - 6,4 mg (64%)Cynk - 1,3 mg (12%)Miedź - 0,04 mg (4 %)
Witaminy
Niacyna - 1,2 mg (8%)Witamina - B1 0,07 mg (5%)Witamina - B2 0,13 mg (10%)Witamin - B6 0,04 mg (3%)Witamina - B12 1,0 µg (42%)
Źródło: USDA
Kaszanka: jak robi się kaszankę? Skład kaszanki
Kaszankę produkuje się z krwi wymieszanej z wypełniaczami i nadziewa do osłonek. W Polsce do wyrobu tradycyjnej kaszanki wykorzystuje się jako wypełniacz kaszę gryczaną lub kaszę jęczmienną, wątrobę wieprzową i skórki wieprzowe, które łączy się z krwią wieprzową. W pierwszym etapie kasza gryczana oraz wątroba są poddawane obróbce termicznej, następnie miesza się je z przyprawami oraz krwią i nadziewa się przygotowaną masę w oczyszczone w jelita wieprzowe. Całość jest poddawana obróbce termicznej, chłodzona i pakowana. Kaszanka charakteryzuje się ciemną barwą, najczęściej posiada cienką osłonkę z jelita. Produkuje się kaszanki cieńsze lub grubsze.
Natomiast w Wielkiej Brytanii krew wieprzową miesza się z produktami zbożowymi najczęściej z owsem, we Włoszech kaszankę produkuje się przez wymieszanie wieprzowej lub krowiej krwi z rodzynkami i orzechami, zaś w Hiszpanii to połączenie świńskiej krwi z ryżem i cebulą. W Chinach, Tajlandii oraz Wietnamie do produkcji kaszanki wykorzystuje się krew kurczaka, kaczki, gęsi lub krowy.
Jaką kaszankę wybrać?
Na rynku są dostępne kaszanki wyprodukowane zarówno z kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej. Różnią się między sobą barwą, przekrojem, długością oraz grubością znajdziemy cienkie oraz grubsze. Przy wyborze kaszanki warto zwrócić uwagę na producenta, jakość produktów użytych do jej wytworzenia, barwę, zapach i teksturę. Cena kaszanki waha się od 10 zł do nawet 58 zł za kilogram. Wyższą cenę zapłacimy za kaszanki określane mianem BIO.
Kaszanka - przepis na pieczony schab z kaszanką, jabłkami i ziemniakami
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Kaszanka a krupniok
Krupniok to pojęcie śląskie, kaszanka – ogólnopolskie. Śląski gwarowy wyraz „krupniok” pochodzi od wyrazu „krupa”, czyli kasza jęczmienna perłowa, kasza produkowana z ziaren zbóż. Samo pojęcie „krupniok” jest definiowane m.in. jako kiszka zrobiona z kaszy i krwi, przeznaczona do gotowania lub smażenia. Pierwsze wzmianki o krupniokach śląskich pojawiają się już w XVIII wieku, największe ich upowszechnienie przypada jednak na lata trzydzieste XX wieku. Wówczas na Opolszczyźnie i na Górnym Śląsku, krupnioki zaczęły występować już nie tylko w jadłospisach weselnych, ale również codziennych. Przygotowanie krupnioków śląskich nierozerwalnie łączyło się z czasem świniobicia. Świniobicie dzielono na pewne etapy, w pierwszej kolejności obrabiano mięsa przeznaczone do wędzenia, wyrobu kiełbas i dalszego przechowywania, potem: „przystępowano do robienia jelit (czyli krupnioków, jak je zwą na Opolszczyźnie). Gotowano ryż i kaszę gryczaną (w równych ilościach), dodawano ugotowanych i pokrajanych ścinków mięsnych i podrobów, drobno siekaną albo utartą cebulę, mieszano dobrze krew, dodając doń sól (…) kaszę mieszano z krwią, mięsem, tłuszczem i przyprawami. Powstałym farszem zwanym tu „gardawą” napełniano jelita, zamykano z jednego i drugiego końca drewnianym patyczkiem i gotowano”. Krupnioki śląskie cieszą się od wielu dziesięcioleci niesłabnącą renomą nie tylko na terenie Śląska, ale również w całym kraju oraz poza jego granicami. Wielu producentów krupnioków bierze również udział w licznych wydarzeniach kulinarnych, takich jak targi czy festyny. Pomimo ugruntowanej renomy krupnioków śląskich powstają wciąż nowe święta kulinarne, które na terenie Śląska Opolskiego i Górnego ugruntowują jego pozycję jako potrawy ściśle związanej z regionem. W 2014 roku krupniok został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem? Przy krupniokach na 100 kilogramów mamy zadane tylko 15 proc. kaszy. Przy kaszance można stosować 25 proc.. Krupnioka można nadziewać w jelito wieprzowe o długością od 15 do 25 centymetrów.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.minrol.gov.pl
Co to jest krupniok?
Źródło: x-news.pl/TVN24