Kakao wydłuża życie - właściwości i wartości odżywcze kakao
Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Nic dziwnego, kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kakao do picia i jak zrobić napój na jego bazie.
Spis treści
- Kakao może wydłużyć życie?
- Kakao poprawia pamięć
- Kakao może zapobiec chorobom układu krążenia
- Kakao łagodzi stres
- Kakao poprawia nastrój
- Kakao przeciwdziała kamicy nerkowej
- Czy czekolada mleczna jest mniej zdrowa od gorzkiej? Na to pytanie odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]
- Kakao na kaszel
- Kakao afrodyzjakiem
- Jakie składniki odżywcze zawiera kakao?
- Kakao - zastosowanie w kuchni
- Kakao - zastosowanie w kosmetyce
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Jednak co najważniejsze, kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.
Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Jednak mimo to wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co udowodniono naukowo.
Kakao może wydłużyć życie?
Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.
Zdaniem ekspertów, sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. W długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne i środowiskowe, jednak naukowcy są pewni, że to kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej odporności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich - wylew, choroby serca, rak i cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób.
Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej - 5,4 g )Wartość energetyczna - 228/12 kcalBiałko ogółem - 19.60/1.06 gTłuszcz - 13.70/0.74 gWęglowodany - 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)Błonnik - 37.0/2.0 gWitaminyTiamina – 0.078/0.004 mgRyboflawina – 0.241/0.013 mgNiacyna - 2.185/0.118 mgWitamina B6 - 0.118/0.006 mgKwas foliowy - 32/2 µgWitamina K – 2.5/0.1 µgWitamina E – 0.10/0.01 mgMinerałyWapń – 128/7 mgŻelazo - 13.86/0.75 mg Magnez - 499/27 mgFosfor - 734/40 mg Potas - 1524/82 mgSód – 21/1 mg Cynk - 6.81/0.37 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 8.070/0.436 gjednonienasycone - 4.570/0.247 g wielonienasycone - 0.440/0.024 g
230/12 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Kakao poprawia pamięć
Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, który związany jest ze zmianami zachodzącymi w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym - przekonują naukowcy z Columbia University Medical Center (CUMC) na łamach pisma "Nature Neuroscience". Wszystko za sprawą zawartych w nich flawonoli (antyoksydantów). W ich badaniu wzięło udział 37 zdrowych osób w wieku od 50 do 69 lat.
Kakao, mimo licznych właściwości zdrowotnych, jest silnym alergenem.
Połowa z nich przez 3 miesiące była na diecie zawierającej wysoki poziom flawonoli (900 mg dziennie), a połowa na diecie zawierającej niski poziom flawonoli (10 mg dziennie). Po tym czasie u grupy konsumującej flawonole pochodzące z kakao zaobserwowano poprawę funkcjonowania zakrętu zębatego, a także lepsze wyniki podczas testów.
- Uczestnicy, których pamięć na początku badań była typowa dla 60-latków, po trzech miesiącach wypadali na testach jak 30- czy 40-latkowie - mówi autor badań dr Adam M. Brickman, dodając, że wyniki te należy jeszcze potwierdzić podczas badań na większej grupie osób.¹
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Kakao może zapobiec chorobom układu krążenia
Kakao jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.
Kakao powinny unikać osoby zmagające się ze zgagą. Stosowane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.
Badania wykazują, że stosowanie diety bogatej w produkty roślinne o dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia innych narządów i nadciśnienia tętniczego.
W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn, w powstającej na ich bazie gorzkiej czekoladzie 170 mg, w mlecznej czekoladzie 70 mg.³ Przypuszcza się, że niewielka dawka czekolady może w istotny sposób zwiększyć efekt antyoksydacyjny i wywołać korzystny efekt zdrowotny.
Kakao (inaczej proszek lub kuch kakaowy) jest otrzymywane poprzez rozdrobnienie półproduktu – kuchu kakaowego. W tym celu nasiona kakaowca poddaje się fermentacji, płukaniu, a dalej prażeniu, podczas którego odpada łupina nasienna, a pozostaje samo wnętrze nasienia, które zostaje zmielone.
Efektem końcowym jest miazga kakaowa, z której po usunięciu części tłuszczu otrzymuje się kuch kakaowy. Na rynku jest dostępne kakao pełnotłuste, zawierające ponad 20 proc. tłuszczu, tłuste, w którym tłuszcz stanowi 15-20 proc., oraz kakao tzw. niskotłuszczowe.
Kakao łagodzi stres
Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.
Gorzka czekolada (w 100 g) ma od ok. 52 do 62 mg kofeiny, a mleczna - od ok. 16 do 20 mg.
Kakao poprawia nastrój
Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ecstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.
Kakao przeciwdziała kamicy nerkowej
Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.
Teobromina jest uznawana za pomocną w leczeniu kaszlu i astmy, a także w obniżaniu ciśnienia tętniczego.
Zdaniem Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich na Majorce, gdzie przeprowadzono badanie, już codzienne spożywanie 20 gramów czekolady pozwala skutecznie przeciwdziałać pojawieniu się kamieni nerkowych². Uczony przyznaje jednak, że taka "dieta" byłaby niezwykle szkodliwa na przykład dla osób z wysoką nadwagą lub cukrzycą. Badacze nie wykluczają, że odkrycie nowej właściwości teobrominy może być w przyszłości pomocne także w leczeniu kamicy nerkowej.
Czy czekolada mleczna jest mniej zdrowa od gorzkiej? Na to pytanie odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]
Kakao na kaszel
Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. Zawarta w kakao teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania - wynika z badań przeprowadzonych przez National Heart and Lung Institute.
Kakao afrodyzjakiem
Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.
>>>NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks<<<
Jakie składniki odżywcze zawiera kakao?
Źródło: x-news/TVN Style
Kakao - zastosowanie w kuchni
Kakao to nie tylko proszek z nasion owoców kakaowca, lecz także napój z tego proszku sporządzony na wodzie lub mleku. Pierwszymi, którzy rozwinęli kult picia kakao, byli Majowie. Rytuał ten od Majów przejęli Aztekowie, dla których zwyczaj spożywania napoju chocolatl stał się częścią obrzędów i świąt religijnych.
Indeks glikemiczny kakao (IG) jest niski i wynosi 20.
Z ziaren kakao otrzymuje się także czekoladę. Jest to mieszanka kakao i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem otrzymywanym w procesie podgrzewania, miażdżenia i filtrowania ziaren kakao. Im więcej kakao w recepturze czekolady, tym więcej cennych składników mineralnych. Jedna kostka lub maksymalnie trzy kostki gorzkiej czekolady dostarczy zdrowotnych składników zawartych w kakao.
Kakao jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów. Jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony.
Przepis na makaron kakaowy
Jak zrobić kakao do picia na mleku lub na wodzie? Przepis
Przygotuj 1 szklankę mleka, płaską łyżeczkę kakao i miód. Mleko zagotuj. Potem kakao wymieszaj w szklance z cukrem i małą ilością mleka. Gdy powstanie gładka masa, wlej pozostałą ilość mleka i wymieszaj. Do posłodzenia możesz dodać miód. Aromatycznym dodatkiem do kakao będą cynamon i wanilia.
Kakao można przyrządzić na tradycyjnym mleku, a także na mleku sojowym, kokosowym, ryżowym czy migdałowym, lub na wodzie. Wówczas przyrządza się je tak samo, jak to na mleku.
Kakao - zastosowanie w kosmetyce
W kakao można znaleźć witaminę młodości, czyli witaminę E. Dostarcza także flawonoidów, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Działa również silnie ujędrniająco i wyszczuplająco, oczyszcza skórę z toksyn, co jest zasługą znacznych ilości kofeiny. W związku z tym kakao znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.
Polecany artykuł: