Śledzie - właściwości, wartości odżywcze, kalorie
Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Jaki wpływ na zdrowie mają śledzie? Dlaczego warto je jeść?
Spis treści
- Śledzie - właściwości zdrowotne
- Śledzie antlantyckie, surowe - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
- Śledzie - zastosowanie w kuchni
Śledzie to ryby, która mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Nie dostarczają zbyt wielu kalorii (kcal), mimo że są bogate w tłuszcze. Jednak są to zdrowe tłuszcze - wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nic dziwnego, że śledzie to najczęściej wybierane ryby przez Polaków. To obowiązkowa pozycja na polskich stołach w czasie świąt i rodzinnych uroczystości, choć chętnie sięgamy po nie również bez okazji.
Śledzie - właściwości zdrowotne
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, jednak jest to największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, - m.in. kwasy omega-3 (100 g śledzia dostarcza 1,2 – 1,7 g kwasów omega 3).¹
Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu.
Śledzie, dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.
Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. śledzie powinny więc jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia.
W śledziach jest też sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza niecałe 160 kcal). W dodatku zawarte w nich kwasy omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
CZYTAJ TEŻ:
- Makrela: wartości odżywcze makreli świeżej, wędzonej i z puszki
- Dorsz - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Łosoś: wartość odżywcza - czy łosoś jest zdrowy?
- Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość rtęci i histaminy
Śledzie antlantyckie, surowe - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość energetyczna | 158 kcal |
Białko ogółem | 17.96 g |
Tłuszcz | 9.04 g |
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Witaminy | |
Tiamina | 0.092 mg |
Ryboflawina | 0.233 mg |
Niacyna | 3.217 mg |
Witamina B6 | 0.302 mg |
Witamina B12 | 13.67 mg |
Kwas foliowy | 10 µg |
Witamina A | 93 IU |
Witamina E | 1.07 mg |
Witamina D | 4.2 IU |
Witamina K | 0.1 µg |
Witamina C | 0.7 mg |
Minerały | |
Wapń | 975/88 mg |
Żelazo | 14.55/1.31 mg |
Magnez | 351/32 mg |
Fosfor | 629/57 mg |
Potas | 468/42 mg |
Sód | 11/1 mg |
Cynk | 7.75/0.70 mg |
Kwasy tłuszczowe | |
-nasycone | 2.040 g |
-jednonienasycone | 3.736 g |
-wielonienasycone | 2.133 g |
cholesterol | 60 mg |
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Śledzie - matiasy, rolmopsy i inne rodzaje
- matiasy - to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Ich mięso jest znacznie mniej tłuste niż pozostałych śledzi i delikatniejsze w smaku. Są również mniej słone. Warto wiedzieć, że ryby „a'la matias” nie mają nic wspólnego z prawdziwymi matiasami. To zwykłe śledzie
- rolmopsy – są to zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, marchewką (czasem), musztardą w occie
- Bismarcki - to płaty śledziowe w zalewie z octu, z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy, liści laurowych.
- pikling - to śledź wędzony w całości, wraz z wnętrznościami (także z mleczem lub ikrą) w gorącym dymie
- kipery - to śledzie oczyszczone i wędzone na zimno
Śledzie - zastosowanie w kuchni
Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, są ponadto bardziej tłuste. Mają jednak dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego przed przyrządzeniem ryby namocz w zimnej wodzie lub mleku.
Śledzie podawaj z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się komponują ze śledziami. Nie polecamy gotowych marynat - są ciężko strawne, drażnią błonę śluzową, wzmagają wydzielanie soków żołądkowych.
Ponadto, podobnie jak sprzedawane na tackach filety w oleju, zawierają substancje wzmacniające smak oraz konserwanty, które mogą wywoływać uczulenia.
Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów.
CZYTA TEŻ:
- ŚLEDZIE - jak je przyrządzić? Jak smażyć i marynować śledzie?
- Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? [WIDEO + GALERIA PRZEPISÓW]
- Jak zrobić śledzia po kaszubsku?
- Jak przyrządzić warstwową sałatkę śledziową z burakami?