Pistacje (orzechy pistacjowe) - właściwości odżywcze. Ile kalorii mają pistacje?
Pistacje (orzechy pistacjowe) wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Przede wszystkim jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę - które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości odżywcze mają pistacje.
Spis treści
- Pistacje zmieszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc i prostaty)
- Pistacje obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru
- Pistacje na zdrowe oczy
- Pistacje na anemię
- Pistacje na mocne nerwy
- Pistacje na odchudzanie. Ile kalorii mają pistacje?
Pistacje, nazywane zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie, które odznaczają się zawartością wielu wartości odżywczych.
Przede wszystkim jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu.
Poza tym w tych pochodzących z Iranu i USA orzechach można znaleźć sporo błonnika, białka, wzmacniającego kości wapnia i fosforu, kojących nerwy witamin z grupy B, witaminę E zwaną witaminą "młodości" i antyoksydanty.
Pistacje zmieszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc i prostaty)
Tak twierdzą naukowcy z Teksasu (USA). Wystarczy tylko spożywać 60-70 gramów pistacji każdego dnia. Te zielone orzechy swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają gamma-tokoferolowi - pochodnej witaminy E, która chroni przed rozwojem niektórych nowotworów.
Badacze zauważyli, że u osób, które regularnie konsumowały pistacje, zwiększył się poziom gamma-tokoferolu we krwi, a tym samym zmniejszyło ryzyko rozwoju guzów.
Pistacje obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru
Regularne spożywanie garści pistacji poprawi funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii (USA).
Poprawiają one pracę naczyń krwionośnych, regulują poziomu cukru we krwi i prawidłową wagę ciała - mają więc wpływ na czynniki istotne dla prawidłowej pracy serca. Jednak co równie ważne, pistacje obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Z badań amerykańskich naukowców wynika, że u osób, które spożywały średnio 67 gramów pistacji dziennie, poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10 proc. (testy prowadzono przez 15 lat).
Pistacje mają niski indeks glikemiczny (IG=15), w związku z tym cukrzycy bez obaw mogą je włączyć do diety
Wyniki badań naukowców z Kalifornii (USA) w części pokrywają się z tymi przeprowadzonymi przez naukowców z Pennsylvania State University (USA).
Z ich badań wynika bowiem, że spożywanie dwóch porcji tych zielonych orzechów dzienne wspomaga pracę serca dorosłych cukrzyków (typ 2), poprzez poprawę aktywności nerwu błędnego, który wchodzi w skład układu parawspółczulnego, oraz zmniejszają obkurczanie się naczyń krwionośnych w czasie sytuacji stresowych.
Wszystko dzięki zawartym w pistacjach nienasyconym, zdrowym kwasom tłuszczowym, błonnikowi, potasowi i przeciwutleniaczom, które neutralizują w organizmie wolne rodniki.
Wartości odżywcze pistacji (w 100 g)Wartość energetyczna - 562 kcalBiałko ogółem - 20.27 gTłuszcz - 45.39 gWęglowodany - 27.51 g (w tym cukry proste 7.66)Błonnik - 10.3 gWitaminyWitamina C – 5.6 mgTiamina – 0.870 mgRyboflawina – 0.160 mgNiacyna - 1.300 mgWitamina B6 - 1.700 mgKwas foliowy - 51 µgWitamina A – 415 IUWitamina E – 2.30 mgMinerałyWapń – 105 mgŻelazo - 3.92 mg Magnez - 121 mgFosfor - 490 mg Potas - 1025 mgSód – 1 mg Cynk - 2.20 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Pistacje na zdrowe oczy
Pistacje - jako jedyne orzechy - zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, które są składnikami plamki żółtej i jednocześnie antyoksydantami, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Tym samym zmniejszą ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
Poza tym pistacje wyróżniają się na tle innych orzechów zawartością witaminy A (415 IU), która występuje w nich w postaci beta-karotenu. W związku z tym chronią także przed rozwojem kurzej ślepoty i zespołem suchego oka.
Pistacje na anemię
Pistacje zawierają sporo żelaza (3.92 mg/100 g), w związku z tym mogą się znaleźć w jadłospisie osób chorych na anemię. Są także polecane kobietom zmagającym się z bardzo obfitymi miesiączkami.
Czy można jeść pistacje w ciąży?
Obecnie naukowcy ani nie polecają jedzenia orzechów w czasie ciąży, ani przed tym nie przestrzegają. Być może dlatego, że wyniki badań dotyczące wpływu orzechów na ciężarne i ich dzieci są sprzeczne.
Z jednych wynika, że spożycie orzechów przez przyszłe mamy sprzyja alergiom lub nie ma wpływu na występowanie uczulenia u ich dzieci.
Z kolei naukowcy z zespołu dr Lindsay Frazier z Dana-Faber Children's Cancer w Bostonie przekonują, że dzieci, których matki jadły orzechy (m.in pistacje) w czasie ciąży, rzadziej mają alergię na orzechy.
W związku z tym ciężarne powinny skonsultować wprowadzenie pistacji do diety z lekarzem prowadzącym ciążę. Wiadomo tylko, że kobiety uczulone na orzechy nie powinny ich nigdy spożywać.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Pistacje na mocne nerwy
Pistacje wyróżniają się także zawartością witamin z grupy B, które przede wszystkim poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają.
W pistacjach najwięcej znajduje się witaminy B6, bo aż 1.700 mg/100 g. Tym samym zawierają jej znacznie więcej niż uważana za szczególnie bogate źródło tej witaminy wątroba wołowa (1.083 mg/100 g).
Warto wiedzieć, że garść pistacji (bez łupinek), czyli około 20 g, pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również witaminę B1 (garść tych orzechów zaspokaja 15 proc. dziennego zapotrzebowania).
W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B: ryboflawinę (witaminę B2) i niacynę (witaminę B3). Taka dawka wzmacniających nerwy witamin przyda się m.in. kobietom zmagającym się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
SPRAWDŹ>>Zdrowe PRZEKĄSKI w czasie odchudzania, PMS, miesiączki, stresu, uprawiania sportu
Uważaj na pleśń w pistacjach
Nie spożywaj pistacji, które mają pleśniowy, zatęchły lub inny niespecyficzny smak. W źle przechowywanej żywności, wytwarzają się aflatoksyny (związki toksyczne, wytwarzane przez grzyby - głównie z rodzaju Aspergillus), które mogą być przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Pistacje na odchudzanie. Ile kalorii mają pistacje?
Pistacje są dość kaloryczne (562 kcal w 100 g), jednak mimo to można je włączyć do diety odchudzającej. Pistacje swoje właściwości odchudzające zawdzięczają sporej zwartości błonnika (aż 10.3 g/100 g), który szybko i na długo nasyca, a tym samym zapobiega podjadaniu, oraz zdrowym, nienasyconym kwasom tłuszczowym, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Jedna pistacja ma tylko kilka kalorii.
W związku z tym z pewnością przyczynią się do spadku wagi, ale tylko spożywane w umiarkowanych ilościach i zamiast podwieczorku czy drugiego śniadania, a nie jako dodatkowa przekąska. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się nie tylko do nadwagi, lecz także do zaparć (ze względu na sporą zawartość tłuszczu).
WARTO WIEDZIEĆ>> Orzechy pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów
Pistacje - zastosowanie w kuchni
Pistacje można jeść nie tylko prosto z łupinki. Z tych zielonych orzeszków można przygotować wiele różnych słodkości, np. bakławę.
Ten popularny w kuchni tureckiej i ormiańskiej deser składa się z warstw ciasta przekładanych posiekanymi orzechami - najczęściej nerkowca, migdałami i pistacjami - oraz miodem. Wierzch baklawy polewany jest lukrem i posypywany nieposolonymi pistacjami.
Inny deser na bazie pistacji to Künefe, który składa się z dwóch warstw niteczek zanurzonych w syropie, zwanych kadayif oraz sera i pokruszonych pistacji.
Wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym i cukierniczym - do wyrobu lodów, deserów, budyni, nadzienia do cukierków, marcepanów, ciast.
Polecany artykuł: