Spis treści
Nerkowce to owoce nerkowca zachodniego (znanego także jako nanercz zachodni - Anacardium occidentale L.) - gatunku drzewa z rodziny nanerczowatych, który jest bliskim krewnym mango (mango również należy do rodziny nanerczowatych). Nerkowce pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej (głównie z Brazylii). Te, przypominające kształtem nerkę orzechy (stąd ich nazwa), są uprawiane również w Indiach, Wietnamie oraz Afryce Środkowej. Odmiana brazylijska ma większy rozmiar i charakteryzuje się słodkim smakiem, natomiast te pochodzące z upraw indyjskich są mniejsze, bardziej chrupkie, ale mniej słodkie.
Orzechy nerkowca mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2
Przekonują nas o tym naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) oraz Uniwersytetu w Jaunde (Kamerun), których wyniki opublikowano w piśmie "Molecular Nutrition & Food Research". Z ich badań wynika, że wyciąg z orzechów nerkowca stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, a co za tym idzie - poprawia się wrażliwość tkanek na insulinę. Naukowcy przebadali także ekstrakty z innych części rośliny, jednak okazało się, że nie dają taki dobrego efektu.
Nerkowce mogą włączyć do diety również diabetycy, gdyż indeks glikemiczny tych bakalii jest niski i wynosi 15.
Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)Wartość energetyczna - 533 kcalBiałko ogółem - 18,22 gTłuszcz - 43,85 gWęglowodany - 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)Błonnik - 3,3 gWitaminyWitamina C – 0,5 mgTiamina – 0,423 mgRyboflawina – 0,058 mgNiacyna - 1,062 mgWitamina B6 - 0,417 mgKwas foliowy - 25 µgWitamina E – 0,90 mgWitamina K - 34,1 µgMinerałyWapń – 37 mgŻelazo - 6,68 mg Magnez - 292 mgFosfor - 593 mg Potas - 660 mgSód – 12 mg Cynk - 5,78 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 7,783 gjednonienasycone - 23,797 gwielonienasycone - 7,845 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Orzechy nerkowca zapobiegną nadciśnieniu i chorobom serca
Orzechy nerkowca wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o kondycje naczyń krwionośnych. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu (660 mg/100 g), który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Można w nich znaleźć także magnez (292 mg/100 g), który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Poza tym nerkowce zawierają witaminę K (34,1 µg/100 g), która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia.
Warto wiedzieć, że nerkowce (podobnie jak inne orzechy) są rekomendowane w diecie DASH, czyli diecie zapobiegającej nadciśnieniu.
Orzechy nerkowca dla nerwowych
Orzechy nerkowca wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż są źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny (1,062 mg/100 g), które koją nerwy, dodają energii, a także poprawiają koncentrację oraz pamięć. Swoje uspokajacie właściwości nerkowce zawdzięczają także zawartości potasu oraz magnezu.
SPRAWDŹ >> DIETA, która poprawia HUMOR i daje poczucie SZCZĘŚCIA
Uważaj na spleśniałe nerkowce
Uważaj na nerkowce, które mają pleśniowy, zatęchły smak. W takich orzechach mogą się znajdować pleśnie zwane aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Lepiej kupować nerkowce w paczkach, a nie te sprzedawane luzem, na wagę. Te w paczkach są chronione przed powietrzem, światłem i wilgocią, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.
Polecany artykuł:
Orzechy nerkowca a odchudzanie. Ile kalorii mają nerkowce?
Nerkowce są jednymi z mniej kalorycznych orzechów - 100 g dostarcza 553 kcal. To wciąż sporo, jednak mimo to mogą być składnikiem diety odchudzającej. Naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition", przekonują, że wystarczy garść orzechów dziennie (także nerkowców), aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicach brzucha. Orzechy podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która zarówno zmniejsza apetyt, jak i znacząco poprawia nastrój. Poza tym orzechy nerkowca zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi.
Warto wiedzieć, że nerkowce znajdują się w jadłospisie diety dr. Ornisha. Jest to wysokowęglowodanowa dieta oparta na produktach roślinnych, dzięki której można stracić 5 kg w ciągu miesiąca. Nerkowce znajdują się w drugiej grupie produktów spożywczych (wg podziału dr. Ornisha ), które można jeść w czasie diety - zdrowych produktów roślinnych, ale zawierających więcej tłuszczów.
Orzechy nerkowca na zdrowe włosy i paznokcie
Orzechy nerkowca zawierają selen oraz cynk, które pozwalają zachować piękne włosy oraz paznokcie. Ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka, nerkowce są polecane osobom, które zmagają się ze słabymi i przetłuszczającymi się włosami. Cynk pochłaniania bowiem sebum i przeciwdziałanie wypadaniu włosów.
Polecany artykuł:
Orzechy nerkowca – zastosowanie w kuchni
Orzechy nerkowca można jeść prażone, solone, a także oblane czekoladą. Jednak najlepiej smakują surowe, gdyż są zdrowsze, a do tego odznaczają się oryginalnym, delikatnym, lekko słodkim smakiem. To dlatego uważane są za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata.
Nerkowce, ze względu na swój słodki smak, są znakomitą bazą do deserów. Mogą stanowić także dodatek do sałatek. W kuchni indyjskiej dodaje się je w całości do różnych rodzajów curry.
Z nerkowców można zrobić też masło orzechowe - jest dużo zdrowsze niż masło z orzechów arachidowych, ponieważ ma korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 i odznacza się dużą zawartością żelaza, magnezu oraz cynku.
W kuchni wykorzystuje się nie tylko orzechy nanercza zachodniego, lecz też jabłko nanerczowe, z którego wyrabia się wino, soki, dżemy i marmolady. Warto wiedzieć, że jego miąższ zawiera duże ilości witaminy C i B2.
