Mango - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?
Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Do Europy dotarło w XVI wieku, jednak dopiero niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma mango.
Spis treści
- Mango może zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy
- Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu
- Afrykańskie mango pogromcą tłuszczu?
- Sok z mango na ból gardła
- Mango - zastosowanie w kosmetyce
- Mango - zastosowanie w kuchni. Jak kupić i zjeść mango?
Mango to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów. Europejczycy jego niezwykły smak poznali dopiero na początku XVI w. - w czasie wielkich odkryć geograficznych. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.
Mango może zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy
Substancje, które zawiera mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Takie są wyniki badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert. Para testowała wyciągi z mango na różnych komórkach rakowych - płuc, białaczki, prostaty oraz piersi i okrężnicy. Okazało się, że najskuteczniej hamowały one wzrost komórek tych dwóch ostatnich nowotworów poprzez ich apoptozę (śmierć komórkową), jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek. Wszystko dzięki zawartości polifenoli (zwłaszcza gallotaninów). Natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.
Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu
Jak wynika z badań, które zaprezentowano podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology), codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry. Badania zostały jednak przeprowadzone na myszach, a nie z udziałem ludzi, jednak mimo to wyniki badań dają nadzieję chorym na cukrzycę typu 2.
Mango nie powinny spożywać osoby z kamicą szczawianowo-wapniową.
Ponadto jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma i dodają, że dzięki temu egzotycznemu owocowi uregulowany zostaje także poziom lipidów, a co za tym idzie - zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to specjaliści z Uniwersytetu w Queensland, którzy idą krok dalej i dodają, że mango działa lepiej niż niektóre leki na cholesterol, a także na cukrzycę.
Poza tym mango zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.
Tym samym jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.
Wartości odżywcze mango (w 100 g)
Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g
Witaminy
Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6 - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg
Minerały
Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg
Potas - 168 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0,09 mgŹ
ródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Afrykańskie mango pogromcą tłuszczu?
Jak wynika z badań naukowców z Kamerunu, wyciąg z nasion afrykańskiego mango pozwala szybko pozbyć się nadwagi. Obecnie ekstrakt ten w formie tabletek jest hitem wśród suplementów diety na odchudzanie w USA.
Jednak inni naukowcy odnoszą się sceptycznie do tych doniesień. Przekonują, że suplement nie jest żadnym odkryciem. Ekstrakt z nasion tego egzotycznego owocu zawiera błonnik, który od dawna jest znany ze swoich odchudzających właściwości. Poza tym nie ma stuprocentowej pewności, czy jego stosowanie jest całkowicie bezpieczne. Ekstrakt zawiera spore ilości błonnika, dlatego trzeba zbadać, czy taka dawka nie zaburzy wchłaniania istotnych minerałów i składników odżywczych oraz prawidłowej perystaltyki jelit. Na razie wiadomo, że stosowanie suplementu może powodować także działania niepożądane.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ>>Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne?
Mango może powodować alergię!
Mango może być przyczyną uczulenia. U alergików niedługo po zjedzeniu owocu mogą się pojawić podrażnienie skóry, opuchnięte wargi i wysypka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
WARTO WIEDZIEĆ >> Co może wywoływać ALERGIĘ POKARMOWĄ? Lista produktów powodujących alergię pokarmową
Sok z mango na ból gardła
Sok z mango przyspieszy regenerację podrażnionego gardła, a także pomoże złagodzić dolegliwości bólowe i uciążliwą chrypkę.
Mango - zastosowanie w kosmetyce
Olejek z mango wykazuje właściwości nawilżające i regeneracyjne, dlatego jest polecany do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej. Obecnie olejek często jest składnikiem kremów i balsamów, a także szamponów i odżywek do włosów.
Mango - zastosowanie w kuchni. Jak kupić i zjeść mango?
Dobre, dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego (należy wystrzegać się tylko tych zielonych albo zbyt rumianych) oraz być odpowiednio miękkie - wystarczy nacisnąć owoc palcem - miąższ powinien się ugiąć. Poza tym skórka owocu powinna być jędrna i nielepiąca. O dobrej jakości mango świadczy również przyjemny zapach przy końcu szypułki.
Dojrzałe mango ma pomarańczowo-żółty, słodki, bardzo soczysty i gęsty miąższ, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu może być składnikiem orzeźwiających owocowych sałatek. Najlepiej okrasić je sokiem z limonki i imbirem, z którym mango bardzo dobrze się komponuje. Poza tym może być dodatkiem do ciast, np. serników. Nadaje się również do przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych. Z kolei w Ameryce Łacińskiej mango często doprawia się chili, solą lub sosem sojowym.
Jak obrać i pokroić mango?
Zakupione mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Aby obrać mango, trzeba położyć owoc w pozycji pionowej, ogonkiem skierowanym do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem odkrojony w ten sposób miąższ wystarczy pokroić w kratkę, a następnie skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kosteczki mango powinny same oddzielić się od siebie. Teraz wystarczy tylko odkroić kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.
Istnieje także inny sposób - wystarczy przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką.
Polecany artykuł: