LODY - domowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Lody to słodka, zamrożona masa przygotowana m.in. z mleka, cukru, jaj i owoców. Historia lodów sięga kilku tysięcy lat. Wyróżnia się różne rodzaje lodów, jednak za najlepsze uznaje się lody domowe. Ile kalorii mają lody? Czy lody mają jakieś wartości odżywcze?

Spis treści
Jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek ma ok. 180 kcal. Baton Snickers to 260 kcal, wafel Prince Polo – 216 kcal, a pączek ma co najmniej 250 kcal.
Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang (618-907 r.n.e.). Robiono je z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowało. Tak powstała masa była potem zagęszczana mąką, mieszana dla aromatu z kamforą i chłodzona przed podaniem.
Biblijny król Salomon korzystał z mrożonych napojów podczas żniw, a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno nawet organizował specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód.
Z kolei pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. W tym samym czasie na światowych targach w Ameryce, w 1904 roku, syryjski sprzedawca wafli zaczął rolować je w kształt rożka, by pomóc sąsiadującemu sprzedawcy lodów, któremu nieoczekiwanie zabrakło naczyń do serwowania deseru.
Lody - właściwości lecznicze
Jedzenie lodów obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyśpiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy. Aby w upalny dzień po zjedzeniu lodów organizm nie doznał szoku termicznego, należy jeść je powoli – zamiast odgryzać kawałki, lepiej je po prostu lizać.
Lody także poprawiają samopoczucie. - Są wspomnieniem lata, przyjemnych chwil spędzonych w wakacje i wywołują pozytywne skojarzenia, związane ze słońcem, orzeźwieniem i radością. Kojarzą nam się również z dzieciństwem, są trochę jak symbol tego pięknego okresu naszego życia, kiedy były nagrodą za dobre zachowanie. Wspólne niedzielne spacery na lody z rodzicami to jedno z miłych, najczęściej powtarzalnych wspomnień wszystkich dorosłych - mówi Małgorzata Ohme, psycholog.
- Poza tym zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza wydzielanie endorfin, które mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Pod wpływem jedzenia czekolady wzrasta również produkcja dopaminy w mózgu, której działanie na nasze emocje porównuje się do stanu zakochania - podkreśla Ohme.
Lody waniliowe - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 207 kcalBiałko ogółem - 3.50 gTłuszcz - 11.00 gWęglowodany - 23.60 g (w tym cukry proste 21.22)Błonnik - 0.7 gWitaminyWitamina C – 0.6 mgTiamina – 0.041 mgRyboflawina – 0.240 mgNiacyna - 0.116 mgWitamina B6 - 0.048 mgWitamina B12 - 0.39 µgKwas foliowy - 5 µgWitamina A – 421 IUWitamina D (D2 + D3) – 0.2 µgWitamina K - 0.3 µgMinerałyWapń – 128 mgŻelazo - 0.09 mg Magnez - 14 mgFosfor - 105 mg Potas - 199 mgSód – 80 mg Cynk - 0.69 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 6.790 g jednonienasycone - 2.969 g wielonienasycone - 0.452 g Cholesterol - 44 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Lody o smaku czosnkowym i piwnym
Na świecie jada się lody o przedziwnych dla Polaków smakach. Na przykład w Rosji w bardzo eleganckich restauracjach podaje się lody czosnkowe jako przystawkę przed głównym daniem. Amerykanie, najwięksi amatorzy lodów na świecie, zajadają się lodami o smaku korzennym lub piwnym.
W austriackiej kawiarni można zamówić lody pomidorowe, herbaciane oraz lody jedwabne.
Lody czekoladowe - ile mają kalorii? (w 100 g)Wartość energetyczna - 216 kcalBiałko ogółem - 3.80 gTłuszcz - 11.00 gWęglowodany - 28.20 g (w tym cukry proste 25.36)Błonnik - 1.2 gWitaminyWitamina C – 0.7 mgTiamina – 0.042 mgRyboflawina – 0.194 mgNiacyna - 0.226 mgWitamina B6 - 0.055 mgWitamina B12 - 0.29 µgKwas foliowy - 16 µgWitamina A – 416 IUWitamina D (D2 + D3) – 0.2 µgWitamina K - 0.3 µgMinerałyWapń – 109 mgŻelazo - 0.93 mg Magnez - 29 mgFosfor - 107 mg Potas - 249 mgSód – 76 mg Cynk - 0.58 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 6.800 g jednonienasycone - 3.210 g wielonienasycone - 0.410 g Cholesterol - 34 gKofeina - 3 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Polecany artykuł:
Lody truskawkowe - kalorie (w 100 g)Wartość energetyczna - 192 kcalBiałko ogółem - 3.20 gTłuszcz - 8.40 gWęglowodany - 27.60 gBłonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 7.7 mgTiamina – 0.045 mgRyboflawina – 0.255 mgNiacyna - 0.170 mgWitamina B6 - 0.050 mgWitamina B12 - 0.30 µgKwas foliowy - 12 µgWitamina A – 320 IUMinerałyWapń – 120 mgŻelazo - 0.21 mg Magnez - 14 mgFosfor - 100 mg Potas - 188 mgSód – 60 mg Cynk - 0.34 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 5.190 g Cholesterol - 29 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Lody a odchudzanie
Pod tym względem najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów.
Polak zjada średnio cztery litry lodów w ciągu roku. Przeciętny Amerykanin aż dwadzieścia dwa. Dorośli raczą się lodami co najmniej dwa razy w tygodniu, a młodzież czasem nawet cztery.
Lodów nie powinno się zatem odmawiać dzieciom, których szkielet dopiero się kształtuje. Mogą je też do woli jeść osoby starsze, zagrożone osteoporozą. Zawarty w mleku i jego przetworach wapń ma jeszcze jedną zaletę – zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu.
Brak tego enzymu sprawia, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość. Dotyczy to jednak tylko lodów produkowanych z mleka (a nie sorbetów). Poza tym są w nich też witaminy A, B1, B2 i PP, a nawet niewielkie ilości żelaza, magnezu i potasu.
Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć
Źródło: newseria.pl
Ulubione lody
Fachowcy od sprzedaży dzielą lody na trzy kategorie: impulsowe, familijne i gastronomiczne. Te pierwsze, czyli pojedyncze porcje (na patyku, w wafelku lub kubeczku), które zjadamy zaraz po kupieniu, są w Polsce najbardziej popularne. Familijne to lody w pudełku, torty lodowe i rolady. Gastronomicznych mamy okazję spróbować w kawiarni, restauracji czy lodziarni. Czasem są nawet produkowane na miejscu. My, Polacy jesteśmy tradycjonalistami przy wyborze smaku lodów. Niezmiennie zajadamy się śmietankowymi, waniliowymi, czekoladowymi i truskawkowymi. Odważniejsze są nasze dzieci, które lubią eksperymentować z lodami o smaku gumy balonowej czy egzotycznych owoców. Cenią też nietypowe kolory, np. intensywnie zielony lub niebieski (słynne lody smerfowe).
Lody - przepis na domowe lody waniliowe
Lody to jedna z lepszych form przekąsek. Szczególnie jeśli przygotujemy je sami. Zobaczcie przepis na domowe lody.
miesięcznik "Zdrowie"