LODY - domowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2019-06-06 10:24

Lody to słodka, zamrożona masa przygotowana m.in. z mleka, cukru, jaj i owoców. Historia lodów sięga kilku tysięcy lat. Wyróżnia się różne rodzaje lodów, jednak za najlepsze uznaje się lody domowe. Ile kalorii mają lody? Czy lody mają jakieś wartości odżywcze?

LODY - domowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Autor: Getty Images LODY - domowe i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

Spis treści

  1. Lody - właściwości lecznicze
  2. Lody o smaku czosnkowym i piwnym
  3. Lody a odchudzanie
  4. Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć
  5. Lody - przepis na domowe lody waniliowe

Jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal, rożek ma ok. 180 kcal. Baton Snickers to 260 kcal, wafel Prince Polo – 216 kcal, a pączek ma co najmniej 250 kcal.

Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang (618-907  r.n.e.). Robiono je z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowało. Tak powstała masa była potem zagęszczana mąką, mieszana dla aromatu z kamforą i chłodzona przed podaniem.

Biblijny król Salomon korzystał z mrożonych napojów podczas żniw,  a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno nawet organizował specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód.

Z kolei pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. W tym samym czasie na światowych targach w Ameryce, w 1904 roku, syryjski sprzedawca wafli zaczął rolować je w kształt rożka, by pomóc sąsiadującemu sprzedawcy lodów, któremu nieoczekiwanie zabrakło naczyń do serwowania deseru.

Lody - właściwości lecznicze

Jedzenie lodów obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyśpiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy. Aby w upalny dzień po zjedzeniu lodów organizm nie doznał szoku termicznego, należy jeść je powoli – zamiast odgryzać kawałki, lepiej je po prostu lizać.

Lody także poprawiają samopoczucie. - Są wspomnieniem lata, przyjemnych chwil spędzonych w wakacje i wywołują pozytywne skojarzenia, związane ze słońcem, orzeźwieniem i radością. Kojarzą nam się również z dzieciństwem, są trochę jak symbol tego pięknego okresu naszego życia, kiedy były nagrodą za dobre zachowanie. Wspólne niedzielne spacery na lody z rodzicami to jedno z miłych, najczęściej powtarzalnych wspomnień wszystkich dorosłych - mówi Małgorzata Ohme, psycholog.

- Poza tym zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza wydzielanie endorfin, które mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Pod wpływem jedzenia czekolady wzrasta również produkcja dopaminy w mózgu, której działanie na nasze emocje porównuje się do stanu zakochania - podkreśla Ohme.

Warto wiedzieć

Lody waniliowe - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 207 kcalBiałko ogółem - 3.50 gTłuszcz - 11.00 gWęglowodany - 23.60 g (w tym cukry proste 21.22)Błonnik - 0.7 gWitaminyWitamina C – 0.6 mgTiamina – 0.041 mgRyboflawina – 0.240 mgNiacyna - 0.116 mgWitamina B6 - 0.048 mgWitamina B12 - 0.39 µgKwas foliowy -  5 µgWitamina A – 421 IUWitamina D (D2 + D3) – 0.2 µgWitamina K - 0.3 µgMinerałyWapń – 128 mgŻelazo - 0.09 mg Magnez - 14 mgFosfor - 105 mg Potas - 199 mgSód – 80 mg Cynk - 0.69 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.790 g     jednonienasycone - 2.969 g    wielonienasycone - 0.452 g Cholesterol - 44  g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Lody o smaku czosnkowym i piwnym

Na świecie jada się lody o przedziwnych dla Polaków smakach. Na przykład w Rosji w bardzo eleganckich restauracjach podaje się lody czosnkowe jako przystawkę przed głównym daniem. Amerykanie, najwięksi amatorzy lodów na świecie, zajadają się lodami o smaku korzennym lub piwnym.

W austriackiej kawiarni można zamówić lody pomidorowe, herbaciane oraz lody jedwabne.

Warto wiedzieć

Lody czekoladowe - ile mają kalorii? (w 100 g)Wartość energetyczna - 216 kcalBiałko ogółem - 3.80 gTłuszcz - 11.00 gWęglowodany - 28.20 g (w tym cukry proste 25.36)Błonnik - 1.2 gWitaminyWitamina C – 0.7 mgTiamina – 0.042 mgRyboflawina – 0.194 mgNiacyna - 0.226 mgWitamina B6  - 0.055 mgWitamina B12 - 0.29 µgKwas foliowy -  16 µgWitamina A – 416 IUWitamina D (D2 + D3) – 0.2 µgWitamina K - 0.3 µgMinerałyWapń – 109 mgŻelazo - 0.93 mg Magnez - 29 mgFosfor - 107 mg Potas - 249 mgSód – 76 mg Cynk - 0.58 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.800 g     jednonienasycone - 3.210 g    wielonienasycone - 0.410 g Cholesterol - 34  gKofeina - 3 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Warto wiedzieć

Lody truskawkowe - kalorie (w 100 g)Wartość energetyczna - 192 kcalBiałko ogółem - 3.20 gTłuszcz - 8.40 gWęglowodany - 27.60 gBłonnik - 0.9 gWitaminyWitamina C – 7.7 mgTiamina – 0.045 mgRyboflawina – 0.255 mgNiacyna - 0.170 mgWitamina B6  - 0.050 mgWitamina B12 - 0.30 µgKwas foliowy -  12 µgWitamina A – 320 IUMinerałyWapń – 120 mgŻelazo - 0.21 mg Magnez - 14 mgFosfor - 100 mg Potas - 188 mgSód – 60 mg Cynk - 0.34 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 5.190 g     Cholesterol - 29  g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Lody a odchudzanie

Pod tym względem najbardziej wartościowe są lody wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają bowiem wapń, który jest najważniejszym budulcem kości i zębów.

Polak zjada średnio cztery litry lodów w ciągu roku. Przeciętny Amerykanin aż dwadzieścia dwa. Dorośli raczą się lodami co najmniej dwa razy w tygodniu, a młodzież czasem nawet cztery.

Lodów nie powinno się zatem odmawiać dzieciom, których szkielet dopiero się kształtuje. Mogą je też do woli jeść osoby starsze, zagrożone osteoporozą. Zawarty w mleku i jego przetworach wapń ma jeszcze jedną zaletę – zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu.

Brak tego enzymu sprawia, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość. Dotyczy to jednak tylko lodów produkowanych z mleka (a nie sorbetów). Poza tym są w nich też witaminy A, B1, B2 i PP,  a nawet niewielkie ilości żelaza, magnezu i potasu.

Specjalista ds. żywienia: Lody nie muszą tuczyć

Źródło: newseria.pl

Warto wiedzieć

Ulubione  lody

Fachowcy od sprzedaży dzielą lody na trzy kategorie: impulsowe, familijne i gastronomiczne. Te pierwsze, czyli pojedyncze porcje (na patyku, w wafelku lub kubeczku), które zjadamy zaraz po kupieniu, są w Polsce najbardziej popularne. Familijne to lody w pudełku, torty lodowe i rolady. Gastronomicznych mamy okazję spróbować w kawiarni, restauracji czy lodziarni. Czasem są nawet produkowane na miejscu. My, Polacy jesteśmy tradycjonalistami przy wyborze smaku lodów. Niezmiennie zajadamy się śmietankowymi, waniliowymi, czekoladowymi i truskawkowymi. Odważniejsze są nasze dzieci, które lubią eksperymentować z lodami o smaku gumy balonowej czy egzotycznych owoców. Cenią też nietypowe kolory, np.  intensywnie zielony lub niebieski (słynne lody smerfowe).

Lody - przepis na domowe lody waniliowe

Lody to jedna z lepszych form przekąsek. Szczególnie jeśli przygotujemy je sami. Zobaczcie przepis na domowe lody.

miesięcznik "Zdrowie"