Lemoniada - arbuzowa, cytrynowa i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

2018-06-01 13:24

Lemoniada to napój chłodzący, który tradycyjnie przyrządza się z wody, soku z owoców cytrusowych i cukru. Najbardziej popularna jest lemoniada cytrynowa, jednak coraz większą popularnością cieszy się także lemoniada arbuzowa. Lemoniadę można przyrządzić także z innych owoców, a nawet warzyw, np. ogórków. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma lemoniada.

Lemoniada - arbuzowa, cytrynowa i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze
Autor: Thinkstockphotos.com Lemoniada - arbuzowa, cytrynowa i nie tylko. Kalorie, wartości odżywcze

Spis treści

  1. Lemoniada - arbuzowa, cytrynowa i nie tylko
  2. Lemoniada - właściwości zdrowotne
  3. Orzeźwiająca lemoniada ogórkowa - przepis
  4. Lemoniada - jak zrobić?

Lemoniada to orzeźwiający napój, którego sposób przygotowania różni się w zależności od kraju. Lemoniadę przygotowuje się w dwóch wariantach: mętną i klarowną.

Mętna lemoniada, która jest charakterystyczna dla Ameryki Północnej i Indii, powstaje przez zmieszanie wody z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym lub miodem. Popularna jest także mętna lemoniada o czerwonym zabarwieniu z dodatkiem malin lub truskawek.

Klarowna lemoniada wywodzi się z Wielkiej Brytanii i pierwotnie był to gazowany napój o smaku cytrynowym. Ten rodzaj lemoniady jest również powszechny w Irlandii, Australii i Nowej Zelandii.

Lemoniada wywodzi się z Indii, której mieszkańcy jako pierwsi spożywali ten napój i przygotowywali go z cytryny i cukru trzcinowego. W XVII wieku lemoniada stała się popularna we Francji, zaś w XIX gazowaną lemoniadę zaczęto sprzedawać w Wielkiej Brytanii.

Lemoniada - arbuzowa, cytrynowa i nie tylko

Lemoniada występuje w kilku wariantach - może przybierać formę napoju niegazowanego lub gazowanego, mętnego lub klarownego, ale każdy wariant jest napojem orzeźwiającym, spożywanym na zimno, najczęściej w upalne dni. Podstawą do przygotowania lemoniady jest woda, słodzik: cukier lub miód, oraz naturalny sok z owoców.

Rodzaje lemoniady:

  • Lemoniada mętna

Najbardziej popularna lemoniada w USA, Kanadzie i Indiach. Znana jest także w Wielkiej Brytanii i Australii, jako „tradycyjna lemoniada”, serwowana w formie napoju niegazowanego.

Przygotowywana jest na bazie wody, soku z cytryny i cukru. Jest napojem niegazowanym, podawanym na zimno, ale wykorzystuje się również ten napój jako lekarstwo, podając na gorąco na ból gardła.

  • Lemoniada różowa

Odmiana mętnej lemoniady, do której dodaje się nadające różową barwę dodatkowe soki owocowe lub barwniki spożywcze. Najczęściej dodawane są maliny, truskawki, czereśnie, czerwony grejpfrut, winogrona, żurawina i grenadyna.

  • Lemoniada klarowna

Przygotowana na bazie wody i soku z cytryny. Może być spożywana jako samodzielny napój lub zmieszana z piwem czy dodatek do drinków.

  • Lemoniada „limbu pani”

Lemoniada znana w Indiach i Pakistanie z dodatkiem soli lub soku imbirowego, albo z dodatkiem ich obu.

  • Lemoniada „limonana”

Lemoniada charakterystyczna dla Izraela, Jordanii, Libanu i Syrii. Lemoniadę przygotowuje się ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny i liści mięty.

  • Lemoniada „citron presse”

Lemoniada serwowana we Francji. Podawana do samodzielnego zmieszania, oddzielnie podaje się wodę, sok z cytryny i syrop.

  • Lemoniada „limeade”

Odmiana klasycznej lemoniady, w której sok z cytryny zastępuje się sokiem z limonki. Przybiera zarówno formę lemoniady mętnej, jak i klarownej. Popularna w Tajlandii, Indiach, Pakistanie i w południowo- wschodniej Azji.

Lemoniada - właściwości zdrowotne

W 100 ml napoju jest tylko 40 kcal. Jednak należy pamiętać, że kaloryczność lemoniady zależy od ilości dodanego słodzika. Zdrowsza będzie lemoniada z dodatkiem miodu niż cukru, a podobnie jak wersja klasyczna będzie miała działanie orzeźwiające.

Lemoniada jest głównie źródłem witaminy C (3,9 mg w 100 g), ale także przeciwutleniaczy, żelaza, miedzi i wapnia. Jest też dobrym źródłem magnezu, potasu, witaminy B2, B1 i witaminy B6. Niestety klasyczna lemoniada dostarcza też sporej ilości cukru.

Lemoniada ma korzystny wpływ na zdrowie - przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odporność. Dzięki potasowi lemoniada na korzystny wpływ także na układ sercowo- naczyniowy.

Lemoniada może łagodzić zgagę, zaparcia i wzdęcia oraz wspomagać wydzielanie soków trawiennych. Lemoniada jest też bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną miażdżycy, raka i przyspieszające proces starzenia się.

Lemoniada, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jest korzystna dla prawidłowego funkcjonowania dziąseł, jednak zawartość cukru w lemoniadzie wpływa negatywnie na szkliwo zębów, dlatego po jej wypiciu warto przepłukać usta wodą.

Orzeźwiająca lemoniada ogórkowa - przepis

Lemoniada ogórkowa świetnie orzeźwia i pomaga utrzymać odpowiedni poziom płynów w organizmie. W TO WIDEO przedstawiamy przepis na ten napój.

Warto wiedzieć

Lemoniada - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 40 kcal

Białko - 0,07 gTłuszcze - 0,04 gTłuszcze nasycone - 0,006 gTłuszcze jednonienasycone - 0,002 gTłuszcze wielonienasycone - 0,013 gCholesterol - 0,0 mgWęglowodany - 10,42 gBłonnik - 0,0 gSacharoza - 9,98 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 4,0 mg (0,3%)Potas - 15,0 mg (0,4%)Wapń - 4,0 mg (0,4%)Fosfor - 2,0  mg (0,3%)Magnez - 2,0 mg (0,5%)Żelazo - 0,16 mg (1,6%)Cynk - 0,02 mg (0,2%)Miedź - 0,021 mg (2,3%)

Witaminy

Witamina E - 0,01 mg (0,1%)Witamina B1 - 0,006 mg (0,5%) Witamina B2 - 0,021 mg (1,6%)Niacyna - 0,016 mg (0,1%)Witamina B6 - 0,006 mg (0,5%)Witamina C - 3,9 mg (4%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Lemoniada - jak zrobić?

Przygotowanie klastycznej lemoniady jest bardzo łatwe. Niezbędne składniki to woda, cytryna, cukier. Proporcje zależą od tego, jaki smak lemoniady jest najbardziej pożądany.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki ziemnej wody lub kostki lodu

Przygotowanie:

Przygotuj syrop z cukru i wody: wodę i cukier gotuj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyciśnij sok z cytryny (do uzyskania szklanki soku z cytryny niezbędne będą 4-5 cytryn w zależności od wielkości).

Wymieszaj syrop z sokiem z cytryny, dodaj zimną wodę. Całość schłodź. Zamiast zimnej wody możesz dodać kostki lodu, lemoniada będzie gotowa do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Możesz też cytrynę pokroić w plasterki, dodać cukier i utrzeć do momentu uzyskania soku. Następie dodać wodę i schłodzić.Do lemoniady można dodać pomarańcze, listki mięty, a w zamian cukru wykorzystać miód.

Lemoniadę można przygotować w wersji gazowanej, wykorzystując wodę gazowaną i niegazowaną w proporcji 1:1.

Można przygotować też lemoniady smakowe: np. malinową przez dodanie zblendowanych malin, arbuzową: przez dodanie zblendowanego arbuza bez pestek, pomarańczową przez dodanie świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, brzoskwiniową przez gotowanie owoców z cukrem a następnie ich zblendowanie i dodanie do napoju.

Lemoniadę można przygotować też na bazie ogórka zielonego. Ogórki należy obrać ze skórki, zetrzeć i odcisnąć sok, połączyć z sokiem z cytryny, wodą i słodzikiem. Świetnie sprawdzi się dodatek mięty, co sprawi, że napój będzie bardziej orzeźwiający.