OGÓREK - właściwości odżywcze. Jakie witaminy ma ogórek?
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma ogórek.
Spis treści
- Ogórek a działanie przeciwnowotworowe
- Ogórek ugasi pragnienie w upalne dni
- Ogórek na nieświeży oddech
- Ogórek na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu
- Ogórek przywróci równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- Ogórek w diecie na zgagę
- Ogórek a cukrzyca
- Ogórek a odchudzanie
- Ogórek - zastosowanie w kosmetyce
Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.
Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.
Ogórek a działanie przeciwnowotworowe
Ogórki zawierają kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa - które mają właściwości przeciwnowotworowe.
Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku na łamach "Cancer Letter" przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn - kukurbitacyn B (CuB) - hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty.
Z kolei inni naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w “Cancer Research”, są zdania, że kukurbitacyny mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki.
Poza tym ogórek zwiera wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy.
Ogórek ugasi pragnienie w upalne dni
Ogórek to warzywo, które w prawie 97 proc. składa się z wody. W związku z tym w upalne dni można po niego sięgnąć zamiast wody czy soków owocowych.
Powinny o tym pomyśleć zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż ogórek dodatkowo zawiera potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi.
Gdy na dworze panują saharyjskie warunki, na bazie ogórka można przygotować koktajl lub chłodnik.
Wartości odżywcze ogórka bez skórki/ze skórką (w 100 g)Wartość energetyczna - 12/15 kcalBiałko ogółem - 0.59/0.65 gTłuszcz - 0.16/0.11 gWęglowodany - 2.16/3.63 g (w tym cukry proste 1.38/1.67)Błonnik - 0.7/0.5 gWitaminyWitamina C – 3.2/2.8 mgTiamina – 0.031/0.027 mgRyboflawina – 0.025/0.033 mgNiacyna - 0.037/0.098 mgWitamina B6 - 0.051/0.040 mgKwas foliowy - 14/7 µgWitamina A – 72/105 IUWitamina E – 0.03/0.03 mgWitamina K - 7.2/16.4 µgMinerałyWapń – 14/16 mgŻelazo - 0.22/0.28 mg Magnez - 12/13 mgFosfor - 21/24 mg Potas - 136/147 mgSód – 2/2 mg Cynk - 0.17/0.20 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Ogórek na nieświeży oddech
Ogórek swój kolor zawdzięcza chlorofilowi – zielonemu barwnikowi, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.
Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków i w ten sposób mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu.
W związku z tym ogórki są polecane m.in. osobom mającym nieświeży oddech i zmagające się z przykrym zapachem potu. Są to bowiem objawy zbyt dużej ilości szkodliwych substancji w organizmie.
Ogórek na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu
Obrzęki (zwłaszcza kończyn i towarzyszące temu uczucie ciężkości nóg), opuchlizna twarzy, uczucie obrzmienia całego ciała, przyrost masy ciała, nawet do 3 kg, i ogólne złe samopoczucie to objawy, które wskazują na nadmiar wody w organizmie.
Aby się jej pozbyć, trzeba sięgnąć po produkty bogate w wodę, czyli m.in. ogórki, które oczyszczą organizm z toksyn, przyspieszą metabolizm i zadziałają moczopędnie.
Ogórek przywróci równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm. W związku z tym m.in. po te warzywa powinny sięgać osoby, które zmagają się z częstymi infekcjami, mają mało energii, czują się zmęczone, mają problemy z koncentracją i pamięcią, a także pogorszył się stan ich cery, ponieważ są to objawy sugerujące zakwaszenie organizmu.
Ogórek i pomidor - łączyć czy nie łączyć?Ogórek i pomidor to wartościowe warzywa, pod warunkiem, że się ich nie łączy w jednym posiłku - przekonują niektórzy. Ogórek zwiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, a także w innych warzywach.
To prawda, zawiera enzym askorbinowy, ale ogórek musiałaby nie wiadomo jak długo leżeć z pomidorem w jednej kanapce lub w sałatce, żeby jedno z drugim wzajemnie źle zadziałało.A poza tym wystarczy dodać do sałatki kilka kropli soku z cytryny, wówczas obniża się pH i aksorbinaza przestaje działać. Również zastąpienie ogórka świeżego kiszonym rozwiązuje ten problem.Okazuje się więc, że absolutny zakaz łączenia tych warzyw nie jest uzasadniony, a sformułowanie „nie należy łączyć” jest mitem
SPRAWDŹ: Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników
Ogórek w diecie na zgagę
Ogórek powinny uwzględnić w jadłospisie osoby zmagające się ze zgagą. Ogórki zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, podobnie jak marchewka, ziemniaki, sałata zielona i buraczki.
Ogórek a cukrzyca
Indeks glikemiczny ogórka jest niski i wynosi 15, w związku z tym mogą włączyć go do swojej diety osoby chore na cukrzycę.
Ogórek a odchudzanie
Ogórek ma niską wartość energetyczną (12 kcal/100 g), w związku z tym mogą po niego sięgnąć osoby odchudzające się.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Masz alergię na seler? Uważaj na ogórki!
Wykazano, że u osób uczulonych na seler może się pojawić reakcja alergiczna po zjedzeniu melona, ogórka, marchwi, curry, a także po kontakcie z pyłkami brzozy i pyłkami bylicy.
W terminologii medycznej stan ten nazywa się alergią krzyżową. Można o niej mówić wtedy, gdy u osoby uczulonej na jeden alergen pojawia się reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę ub należy do tej samej grupy alergenów.
Ogórek - zastosowanie w kosmetyce
Ogórek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. Drogeryjne półki uginają się od toników, mleczek, maseczek i kremów z wyciągiem z ogórka.
Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ilości wydzielanego sebum, zamykają rozszerzone pory i działają kojąco na podrażnienia.
Poza tym delikatnie rozświetlają skórę. Z kolei szampony ogórkowe są polecane do włosów przetłuszczających się ze skłonnością do przesuszania.