Curry (przyprawa) - właściwości i zastosowanie
Curry to bardzo aromatyczna przyprawa, a konkretnie mieszanka przypraw, która wywodzi się z kuchni indyjskiej. Najpopularniejsze danie z jej dodatkiem to prawdopodobnie kurczak curry. Ta egzotyczna przyprawa sprawdzi się nie tylko w kuchni, gdy z badań naukowych wynika, że ma także wiele właściwości leczniczych, m.in. wykazuje działanie ochronne na układ krążenia, zmniejsza bóle stawów, ma działanie przeciwbakteryjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma curry.
Spis treści
- Curry - skład
- Curry zapobiega nowotworom
- Curry pomocne przy anemii
- Curry zapobiega chorobom układu krążenia
- Curry obniża poziom glukozy
- Curry w chorobie Alzheimera
- Curry wspomaga układ kostny
- Curry zwalcza bakterie
- Curry działanie przeciwzapalne
- Curry - zastosowanie w kuchni
- Curry - jak zrobić curry w domu?
- Curry na ostro
Curry to ostra przyprawa, a konkretnie mieszanka przypraw korzennych, o barwie żółtej lub czerwonej. Curry wywodzi się z południowej Azji i pierwotnie stosowana była w kuchniach Dalekiego Wschodu, jednak obecnie coraz częściej pojawia się w kuchniach europejskich. Najpopularniejsze danie z jej dodatkiem to prawdopodobnie kurczak curry. Skład curry nieznacznie różni się od regionu i preferencji.
Curry - skład
Najczęściej stosowanymi składnikami curry są:
- kurkuma
- kozieradka
- kolendra
- kmin rzymski
- cynamon
- goździki
- gałka muszkatałowa
- anyż
- imbir
- pieprz cayenne i czarny
- kardamon
- czosnek
- gorczyca
- chili
Curry zapobiega nowotworom
Spożywanie curry regularnie może być korzystne w prewencji nowotworów, zatrzymując ich rozwój w jednym z wczesnych etapów w momencie uszkodzenia DNA. Ponadto kurkumina zmniejsza ekspresję PSA w ludzkich komórkach raka prostaty.
Curry pomocne przy anemii
Curry jest doskonałym źródłem żelaza, jego zawartość w 100 g tej przyprawy prawie 2- krotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny uczestniczącej w transporcie tlenu.
Curry zapobiega chorobom układu krążenia
Curry ma korzystny wpływ na profil lipidowy, może obniżać stężenie cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kozieradki. Ponadto, dzięki obecności kardamonu curry rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza napięcie w naczyniach krwionośnych, co prowadzi to obniżenia ciśnienia krwi, tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu.
Curry - wartości odżywcze (w 100 g/ 1 g)
Wartość kaloryczna - 325 kcalBiałko - 14,29 gTłuszcze - 14,01 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,648 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,78 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,056 g
Węglowodany 55,83 gBłonnik 53,2 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 367,0 mg (52%)/ 3,67 mg (0,52%)Potas - 1170 mg (33%)/ 11,70 mg (0,33%)Sód - 52,0 mg (3%)/ 0,52 mg (0,03%)Wapń - 525,0 mg (53%)/ 5,25 mg (0,53%)Żelazo - 19,10 mg (191%)/ 0,191 mg (1,91%)Magnez - 255,0 mg (64%)/ 2,55 mg (0,64%)Cynk - 4,7 mg (43%)/ 0,047 mg (0,43%)Miedź - 1,2 mg (133%)/ 0,012 mg (1,33%)Selen - 40,3 µg (73%)/4,03 µg (0,73%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,176 mg (14%)/ 0,00176 mg (0,14%)Witamina B2 - 0,200 mg (15%)/ 0,002 mg (0,15%)Niacyna - 3,260 mg (20%)/ 0,026mg (0,20%)Witamina B6 - 0,105 mg (8%)/ 0,00105 mg (0,08%)Witamina B12 - 0,0 µg (0%)/ 0,0 µg (0,0%)Witamina C - 0,7 mg (9%)/ 0,077 mg (0,09%)Witamina A - 1,0 µg (0,1%)/ 0,01 µg (0,001%)Witamina D - 0,0 µg (0%)/ 0,0 µg (0%)Witamina E - 25,24 mg (252%)/0,2524 mg/(2,52%)Foliany - 56,0 µg (14%)/ 0,56 µg (0,14%)
Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Curry obniża poziom glukozy
Badania wykazały, że regularne spożywanie curry w połączeniu z aktywnością fizyczną zmniejsza stężenie glukozy na czczo u osób zdrowych. Ponadto w badaniach na zwierzętach udowodniono, że aktywny związek kurkumy- kurkumina zapobiega gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, co wynika z jej właściwości przeciwzapalnych.
Curry w chorobie Alzheimera
Dzięki zawartości w curry kurkumy odnotowano korzystny wpływ na curry na osoby z alzheimerem. Osoby starsze regularnie spożywające curry charakteryzowały się lepszymi funkcjami poznawczymi. Kurkumina (aktywny związek kurkumy) ma działanie neuroprotekcyjne, antyamyloidowe i przeciwzapalne. Kurkumina stymuluje proliferację komórek progenitorowych komórek nerwowych oraz moduluje poziomy neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy.
Curry wspomaga układ kostny
Curry przyspiesza mineralizację kości, zmniejsza utratę tkanki kostnej oraz przyspiesza regenerację kości po złamaniach. Działanie takie warunkuje zawarta w curry kurkuma oraz składniki mineralne.
Curry zwalcza bakterie
Kolendra zawarta w curry ma właściwości przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Escherichia coli.
Curry działanie przeciwzapalne
Kurkuma zawarta w curry zmniejsza stany zapalne. Przeciwzapalne właściwości kurkumy zmniejszają stany zapalne stawów, łagodzą ból stawów towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Curry jest silnym antykoagulantem, dlatego nie powinno być spożywane przez osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Dodatkowo curry jest niewskazane dla osób z kamicą pęcherzyka żółciowego oraz kamicą przewodową, ponieważ może wzmagać dolegliwości bólowe.
Curry - zastosowanie w kuchni
Curry stosuje się w kuchni, jako przyprawę do potraw. Curry nadaje potrawom aromatyczny zapach oraz żółtą barwę. Wykorzystuje się je do przyprawiania dań z ryżu, mięsnych oraz jako dodatek do sosów do mięs czy ryb. Ponadto curry można wykorzystać do przyprawiania zup oraz sałatek. Curry świetnie sprawdzi się, jako przyprawa do krewetek oraz do dań wegetariańskich, np. do doprawienia tofu.
Curry - jak zrobić curry w domu?
Mieszankę curry możesz łatwo przygotować w domu. Niezbędne będą: zmielona kolendra (4 łyżeczki), kurkuma (2 łyżeczki), kminek (1 łyżeczka), czarny pieprz (1 łyżeczka), czerwona papryka przyprawa (1/2 łyżeczki), kardamon (1/2 łyżeczki), cynamon (1/4 łyżeczki) oraz zmielony imbir (1/4 łyżeczki). Wszystkie składniki zblenduj do momentu uzyskania proszku, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
Curry na ostro
Źródło: x-news/Kocham Gotować