5 powodów, dla których warto jeść ZUPY

2018-08-25 13:57

Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zupy są też nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto jeść zupy.

5 powodów, dla których warto jeść zupę
Autor: Mikołaj Długosz Zupy to dobry sposób na zjadanie zalecanej dziennej porcji warzyw. Zupy są też nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto jeść zupy.

Spis treści

  1. Zupy nie tuczą
  2. Zupy dostarczają wielu składników odżywczych
  3. Zupy znakomicie rozgrzewają
  4. Zupy to sposób na jedzenie warzyw
  5. Zupy są łatwe w przygotowaniu
  6. ZOBACZ więcej >> przepisów na zupy

Zupy nie tuczą

Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego nawet dieta odchudzająca nie powinna zmusić cię do rezygnacji z nich. Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, ale nie jest kaloryczna. Porcja zupy jarzynowej (ok. 300 g) dostarcza ok. 100 kalorii. Bardziej kaloryczne są dodatki do zup, np. makaron, ziemniaki, ryż, dlatego należy je stosować z umiarem. Ale jeśli jesz tylko zupę, musi ona być „treściwa”. Możesz ugotować zupę na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Aby była chudsza, po ugotowaniu wstaw wywar do lodówki i przed podgrzaniem zbierz z wierzchu widoczny tłuszcz. Śmietanę czy zasmażkę zastąp chudym mlekiem lub jogurtem albo łyżką oliwy. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.

Zupy dostarczają wielu składników odżywczych

W zupie łączymy zwykle różne składniki - warzywa, mięso, kasze, tłuszcze, dzięki temu właściwie ugotowana zupa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych składników odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminy E i beta-karotenu (zwalczają wolne rodniki), kwasów organicznych i błonnika (regulują trawienie). Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C (silny antyoksydant) i witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). W zupie na wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz (umożliwia przyswojenie witaminy A, D, E i K). Zupa z makaronem, ryżem, kaszą dostarcza węglowodanów (źródło energii), a z dodatkiem mleka – witaminy D.

Zupy znakomicie rozgrzewają

W lecie można żyć na chłodnikach, zupach owocowych lub sałatach. W chłodne dni trzeba zjeść coś ciepłego, bo zimne potrawy dodatkowo wyziębiają organizm. W efekcie po sałatce szybko czujesz głód, pojadasz i przybierasz na wadze. Ponadto zimno osłabia układ odpornościowy, dlatego osoby, które przez cały dzień nie jedzą nic ciepłego, łatwiej łapią infekcje. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.

Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, utrzymać wagę lub zapobiec chorobom dietozależnym, a przy tym jeść zdrowo i smacznie. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Zupy to sposób na jedzenie warzyw

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, należy zjadać dziennie 1/2 kg warzyw. Jednak jemy ich za mało. Dotyczy to głównie dzieci, które na ogół nie lubią surówek, i osób starszych – często mają kłopoty z trawieniem lub gryzieniem, więc też ich unikają. Dla tych, którzy z takich czy innych powodów stronią od warzyw, dobrym rozwiązaniem są zupy warzywne, pod warunkiem że gotuje się je krótko (ok. 15 minut) i pod przykryciem (wyjątkiem są warzywa kapustne i o intensywnej zielonej barwie) – wtedy zachowują większość składników odżywczych. Najzdrowsza jest zupa świeża, przyrządzona tuż przed podaniem.

Zupy są łatwe w przygotowaniu

Niewątpliwą zaletą zupy jest to, że może ją ugotować każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wystarczą dobre chęci. Wbrew powszechnym opiniom wcale nie zabiera to dużo czasu – zupę z mrożonek przyrządzisz w ciągu kilku minut. Jeśli dodasz ziemniaki, kaszę, makaron albo ryż oraz ugotowane oddzielnie jajko lub fasolę, będzie stanowiła wartościowy, pożywny posiłek.

ZOBACZ więcej >> przepisów na zupy

miesięcznik "Zdrowie"