ZUPA Z DYNI - przepisy. Jak zrobić zupę dyniową?
Zupa z dyni to propozycja nie tylko na jesienne chłody. Zupa z dyni, zarówno tradycyjna - w formie kremu, jak i z imbirem i curry czy mleczkiem kokosowym, rozgrzeje, a dodatkowo dostarczy wielu witamin i innych substancji odżywczych. Jak przygotować zupę z dyni?
Spis treści
- Zupa z dyni - właściwości lecznicze
- Zupa z dyni - przepis na zupę-krem z dyni
- Zupa z dyni - przepis na zupę z dyni z mleczkiem kokosowym
- Zupa z dyni - przepis na zupę z dyni z imbirem i curry
Przepisy na zupę z dyni z pewnością przydadzą się podczas jesiennych chłodów. Zupa dyniowa rozgrzeje, a dodatkowo szybko nasyci i dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Sprawdź, jak przyrządzić zupę z dyni.
Zupa z dyni - właściwości lecznicze
Zupa z dyni dostarcza przede wszystkim beta-karoten, czyli prowitaminę A. Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy i związanym z nią chorobom - udarowi mózgu czy zawałowi serca.
Regularne jedzenie zupy z dyni może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych nawet o kilkadziesiąt procent. Beta-karoten zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Poza tym zupa z dyni dostarcza:
- witaminę C, która wzmacnia odporność (co jest nie do przecenienia w sezonie jesienno-zimowych zachorowań)
- ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy
- witaminę młodości, czyli witaminę E
- wzmacniające układ nerwowy witaminy z grupy B
Zupa z dyni to także propozycja dla osób odchudzających się - pożywna porcja (300 g) zupy z dyni dostarcza niecałe 100 kcal.
Indeks glikemiczny zupy z dyni nie jest niski, dlatego porcja zupy dla osoby chorej na cukrzycę musi być umiarkowana.
Zupa z dyni - przepis na zupę-krem z dyni
Składniki (na 6 porcji)
- 1 kg świeżej dyni,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 bataty,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
2. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
3. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej śmietankę i zagotowuj. Zupę podaną w półmiskach można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z dyni - przepis na zupę z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki (na 2 porcje):
- ćwierć kilo dyni,
- 1 mała marchewka,
- 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
Pamiętaj, aby do celów kulinarnych wybierać dynie ciężkie, o symetrycznym kształcie. Przechowywać je należy w suchym, chłodnym miejscu.
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- kilka listków kolendry
- oliwa z oliwek łyżka masła
Sposób przygotowania:
Dynię i marchewkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie całość przenieść do garnka i zalej wywarem warzywnym, mlekiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i winem. Następnie dodaj posiekany czosnek. Zupę gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zupę dopraw curry, solą i pieprzem. Można ją podawać z listkami kolendry.
Zupa z dyni - przepis na zupę z dyni z imbirem i curry
Składniki (na 2 porcje):
- pół kilo dyni,
- pół niewielkiego selera,
- 3 średnie marchewki,
- przyprawy: imbir (10 g), 1 łyżeczka curry, szczypta papryczki chili (sproszkowanej), sól i pieprz,
- sok z 1/3 cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
1. Dynię oczyść z nasion, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie obierz i pokrój także seler i marchew. Posiekaj imbir.
2. Wszystkie warzywa i imbir wrzuć do garnka i zalej wodą. Następnie dopraw szczyptą soli i łyżką oliwy i wymieszaj. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Na koniec dodaj sok z cytryny i dopraw pozostałymi przyprawami.
Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).