Pestki dyni - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Pestki dyni mają szereg cennych wartości odżywczych, spośród których na szczególną uwagę zwraca wysoka zawartość cynku - są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Pestki dyni mają właściwości lecznicze, które docenią wszyscy - poprawiają męską sprawność seksualną i płodność, wspierają odporność, zmniejszają ryzyko miażdżycy, korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci. Ale to nie wszystko - sprawdź, jakie jeszcze działanie zdrowotne mają pestki dyni.
Pestki dyni można kupić zarówno w łupinkach, jak i już wyłuskane; surowe lub lekko uprażone. Można również pozyskać je samodzielnie, a następnie obrać (a dynię wykorzystać do celów kulinarnych) i podjadać, zastępując nimi na przykład niezdrowe przekąski.
Po pestki dyni warto sięgać jak najczęściej, gdyż to jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura. Pestki dyni nie tylko obfitują bowiem w składniki odżywcze, lecz mają również cenne właściwości zdrowotne.
Spis treści
- Jakie właściwości odżywcze mają pestki dyni?
- Pestki dyni korzystnie wpływają na odporność
- Pestki dyni na piękną skórę, włosy, paznokcie
- Czy pestki dyni mogą zapobiec rakowi płuc?
- Pestki dyni poprawiają sprawność seksualną mężczyzny
- Pestki dyni mogą zapobiec miażdżycy
- Pestki dyni poprawiają nastrój
- Pestki dyni na robaki
- Pestki dyni a cukrzyca
- Pestki dyni na odchudzanie? Ile kalorii mają pestki z dyni?
- Pestki dyni - zastosowanie w kuchni
- Pestki dyni - jak kupować i przechowywać?
Jakie właściwości odżywcze mają pestki dyni?
Pestki z dyni zawierają szereg cennych dla zdrowia substancji, wśród których są zarówno witaminy, jak i składniki mineralne.
Wartości odżywcze pestek dyni (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 559 kcal
- Białko ogółem - 30.23 g
- Tłuszcz - 49.05 g
- Węglowodany - 10.71 g (w tym cukry proste 1.40 g)
- Błonnik - 6.0 g
- Witamina C - 1.9 mg
- Tiamina – 0.273 mg
- Ryboflawina – 0.153 mg
- Niacyna - 4.987 mg
- Witamina B6 - 0.143 mg
- Kwas foliowy - 58 µg
- Witamina A – 16 IU
- Witamina E – 2.18 mg
- Witamina K - 7.3 µg
- Wapń – 46 mg
- Żelazo - 8.82 mg
- Magnez - 592 mg
- Fosfor - 1233 mg
- Potas - 809 mg
- Sód – 7 mg
- Cynk - 7.81 mg
- Kwasy tłuszczowe nasycone - 8.659 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 16.242 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 20.976 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Pestki dyni korzystnie wpływają na odporność
Jedzenie pestek dyni może mieć korzystny wpływ na odporność i zmniejszyć skłonność do infekcji. Jest tak ze względu na wysoką zawartość cynku, który - jak dowiodły liczne badania - wspiera układ odpornościowy, uczestniczy bowiem w procesach tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T - jednych z najważniejszych komórek odpornościowych.
Częstym skutkiem niedoboru cynku jest słabsza odporność wynikająca z osłabienia funkcji makrofagów, neutrofili i komórek NK. Osoby cierpiące na niedobory cynku częściej chorują, szczególnie na infekcje wirusowe - grypę i przeziębienie - oraz zapalenie płuc.
Pestki dyni warto jednak jeść nie tylko w celach profilaktycznych, ale również podczas przeziębienia: badania sugerują, że cynk skraca czas infekcji wywołanej przez rinowirusy, ponieważ uniemożliwia im przyczepianie się do błony śluzowej nosa.
Czytaj też: Skwalen, naturalny lek z oleju z pestek dyni
Pestki dyni na piękną skórę, włosy, paznokcie
Dzięki wysokiej zawartości cynku regularne jedzenie pestek dyni pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci. Niedobory tego pierwiastka osłabiają bowiem mieszki włosowe, dlatego włosy wypadają szybciej.
Mają także korzystny wpływ na skórę i paznokcie - to nie tylko zasługa cynku, ale również zawartej w pestkach dyni witaminy A, witamin z grupy B i składników mineralnych.
Czy pestki dyni mogą zapobiec rakowi płuc?
Dynia, zarówno jej miąższ, jak i pestki, może mieć pewien wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc. Wynika to z dużej zawartości karotenoidów i inhibitorów proteaz, które są silnymi przeciwutleniaczami. Badania wykazały, że wśród nałogowych palaczy jedzących spore ilości dyni, a także kabaczków czy cukinii ryzyko wystąpienia raka płuc jest niemalże dwukrotnie niższe niż u palaczy niespożywających tych warzyw.
Pestki dyni poprawiają sprawność seksualną mężczyzny
Pestki dyni to doskonałe źródło cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Zapotrzebowanie dla mężczyzn na cynk jest znacznie większe niż dla kobiet i według National Research Council wynosi 15 mg.¹.
U mężczyzn niedobory cynku mogą prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu, hipogonadyzmu, zaburzeń i utraty płodności lub zmniejszenia ilości nasienia i plemników oraz obniżenia ich żywotności. Zauważono, że u mężczyzn z obniżonym stężeniem testosteronu i mniejszą ilością nasienia występuje znaczny niedobór tego pierwiastka, a suplementacja 60 mg przez 50 dni powoduje wzrost testosteronu i ilości plemników o 8-20 mln/ml.¹
Warto pamiętać, że cynk zapobiega też zapaleniu i przerostowi prostaty, podobnie jak zwarte w pestkach dyni kwasy omega-3 i duże ilości fitosteroli.
Pestki dyni mogą zapobiec miażdżycy
Pestki dyni w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko mogą zapobiec zapaleniu czy przerostowi prostaty. Fitosterole to substancje, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL w surowicy krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Również nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy.
Pestki dyni poprawiają nastrój
Pestki dyni znalazły się na szczycie listy produktów, które poprawiają nastrój. Jak zauważają dietetyk Sarah Schenker i psycholog żywienia Christy Fergusson, takie produkty jak pestki dyni, a także nasiona chia, jak również łosoś, ryż, kokos, szpinak, szparagi czy ciecierzyca - to produkty, po które warto sięgać w chwili kryzysu.² Zawarty w pestkach dyni magnez doskonale wpływa na układ nerwowy. Gdy go brakuje, mogą się pojawiać stany depresyjne, a także lękowe, bóle głowy i migreny. Pestki z dyni to również doskonałe źródło potasu, bez którego nie mogłyby funkcjonować układ nerwowy.
Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN
Pestki dyni na robaki
Pestki dyni mogą być stosowane do odrobaczania zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Ich przeciwpasożytnicze działanie wynika z obecności kukurbitacyny. Łatwo przenika ona do pasożytów, porażając ich układ nerwowy.
Substancja ta przyspiesza także proces usuwania robaków z przewodu pokarmowego. W ten sposób możemy długotrwale działać przeciwko m.in. tasiemcowi uzbrojonemu i nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej czy tęgoryjcowi dwunastnicy, bez obaw o przedawkowanie i toksyczność (kukurbitacyna nie wchłania się bowiem z przewodu pokarmowego i nie podrażnia błony śluzowej jelita).
Pestki dyni a cukrzyca
Potencjalne przeciwcukrzycowe właściwości pestek dyni potwierdzili naukowcy. Zawarty w surowych nasionach dyni olej może być źródłem tokoferolu, którego działanie przeciwhiperglikemiczne w leczeniu cukrzycy typu 2 badano na modelu szczurzym.
W badaniu obserwowano wpływ ekstraktu z nasion na profile glikemiczny i insulinowy oraz na stopień peroksydacji lipidów. Wykazano antyhiperglikemiczne działanie wyciągu z pestek dyni i pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2.
Warto wiedzieć że dynia jest tradycyjnym lekiem w medycynie chińskiej i zalecana bywa przy łagodzeniu dolegliwości związanych z niektórymi chorobami przewlekłymi wywołanymi cukrzycą.
Pestki dyni na odchudzanie? Ile kalorii mają pestki z dyni?
Pestki z dyni są dość kaloryczne - 100 g suszonych nasion dostarcza 559 kcal i niemalże 50 g tłuszczu. Należy więc je spożywać w umiarkowanych ilościach, zwłaszcza podczas diety odchudzającej. Jednak dodanie ich w niewielkiej ilości do jogurtu czy musli z pewnością nie zaszkodzi figurze. Optymalna dzienna porcja pestek dyni, jaką można jeść bez uszczerbku dla sylwetki to 30 g.
Pestki dyni - zastosowanie w kuchni
Pestki dyni można spożywać jako świeże (zaraz po wydrążeniu z dyni) lub suszone. Świetnie nadają się one do potraw, w piekarnictwie używane są do posypki, a w cukiernictwie jako dodatek do ciast, a także do mieszanek zbożowych. Nie można o nich zapomnieć, wypiekając domowy chleb.
Pestki można uprażyć samemu. Najpierw należy je dobrze umyć, a następnie rozłożyć na blasze. Zapiekać w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut, aż będą suche. Można je posolić do smaku.
Pestki dyni - jak kupować i przechowywać?
Kupując pestki dyni upewnijmy się, że nie zostały sprowadzone z Chin - istnieje duże prawdopodobieństwo, że ich jakość będzie gorsza, niż pestek z polskich dyń, a ponieważ na czas transportu muszą być konserwowane, mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Lepiej sięgać po nasze rodzime pestki dyni.
Ziarna dyni można kupić łuskane lub niełuskane, surowe, prażone i niesolone. Najzdrowsze będą te niełuskane, bo w naturalny sposób są zabezpieczone przed jełczeniem. Lepiej nie sięgać po te prażone, ponieważ mogą one zawierać rakotwórczy akrylamid. Substancja ta powstaje m.in. w czasie procesu prażenia.
Nie powinno się wybierać pestek, które mają pożółkłą łupinę, ponieważ sugeruje to, że są stare.
Pestki dyni zawierają wysokie stężenie tłuszczu, w związku z tym najlepiej przechowywać je w lodówce (w dolnej szufladzie). W przeciwnym razie mogą zjełczeć.
Przepis na granolę z pestkami dyni
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN