Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami
Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku szparagów. Zielone gotuje się ok. 8 minut, a białe nieco dłużej - 10-15 minut. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać.
Spis treści
- Jak wybrać świeże szparagi?
- Przygotowanie i obieranie szparagów
- Ile gotować szparagi?
- Zobacz wideo - jak obierać i gotować szparagi?
- Co można zrobić ze szparagów?
Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – oprócz tego, że szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki.
Jak wybrać świeże szparagi?
Żebyśmy mogli cieszyć się wybornym smakiem szparagów, ważny jest nasz pierwszy krok, czyli ich właściwy wybór. W sklepie lub na sprawdzonym targowisku – sięgnijmy tylko po te, których główki są zamknięte.
Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania.
Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi są natomiast delikatniejsze w smaku, a fioletowe mają intensywny zapach i są najsłodsze.
Przygotowanie i obieranie szparagów
Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki. Możemy użyć obieraczki do warzyw lub zwykłego nożyka.
Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki.
Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm. Im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć. Przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze prostsze.
Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.
Ile gotować szparagi?
Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania.
Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej, więc gotowanie ich na parze w zupełności wystarczy. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką.
Gotując zielone szparagi wodę należy posolić. Można dodać również odrobinę cukru i mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach. Łatwo je przegotować, dlatego najlepiej jest sprawdzać ich stan widelcem – nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Zobacz wideo - jak obierać i gotować szparagi?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Co można zrobić ze szparagów?
Szparagi podaje się na przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania. Przyrządza się z nich zupy (najczęściej typu krem), omlety, tarty, zapiekanki, są też efektownym składnikiem sałatek.
Dobrze komponują się z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z łagodnym smakiem szparagów, np. beszamelowym, winegret, musztardowym, ziołowym, holenderskim. Wystarczy nawet polać je odrobiną dobrej oliwy i skropić sokiem z cytryny.
Można też posypać je ziołami, np. tymiankiem. Wspaniale smakują również szparagi podane na swojski sposób (jak kalafior) – z tartą bułką zrumienioną na maśle.
Szparagi są nietrwałe – w lodówce można je przechować nie dłużej niż 2 dni, wstawione pionowo (do 1/3 wysokości) do pojemnika z niewielką ilością wody z kostkami lodu albo zawinięte w wilgotną ściereczkę.