Goździki (przyprawa) - właściwości lecznicze i zastosowanie

2020-09-09 13:27

Goździki to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Z kolei krem z dodatkiem olejku goździkowego to podobno sposób na przedwczesny wytrysk. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają goździki.

Spis treści

  1. Goździki lub olejek goździkowy na ból zęba i głowy
  2. Goździki obniżą poziom cholesterolu
  3. Goździki na przeziębienie
  4. Goździki na świeży oddech
  5. Olejek goździkowy na przedwczesny wytrysk?
  6. Goździki - zastosowanie w kuchni

Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han.

Czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do reszty mieszkańców Europy, którzy do dziś cenią lecznicze działanie goździków. Wynika ono przede wszystkim z zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej. Poza tym goździk znalazł zastosowanie także w leczeniu innych dolegliwości.

O ziołach leczniczych

Goździki lub olejek goździkowy na ból zęba i głowy

Goździki pomogą w przypadku dolegliwości bólowych - wszystko dzięki zawartemu w nich eugenolowi, który ma właściwości lekko znieczulające. Wystarczy z 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jednej łyżeczki olejku cynamonowego sporządzić pastę, którą smaruje się czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca. Przy bólu zęba zalecane jest żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca. Badania wykazały, że olejek goździkowy może być wykorzystany w stomatologii jako środek znieczulający, stosowany miejscowo przed wbiciem igły w dziąsło. Pacjenci stwierdzili, że dzięki temu dolegliwości bólowe są mniejsze.

To ci się przyda

Wartości odżywcze zmielonych goździków (w 100 g/w 2.1 g, czyli łyżeczce)Wartość energetyczna - 274/6 kcalBiałko ogółem - 5.97/0.13 gTłuszcz - 13.00/0.27 gWęglowodany - 65.53/1.38 g (w tym cukry proste 2.38/0.05 g)Błonnik - 33.9/0.7 gWitaminyWitamina C – 0.2/0.0 mgTiamina – 0.158/0.003 mgRyboflawina – 0.220/0.005 mgNiacyna - 1.560/0.033 mgWitamina B6 - 0.391/0.008 mgKwas foliowy -  25/1 µgWitamina A – 160/3 IUWitamina E – 8.82/0.19 mgWitamina K - 141.8/3.0 µgMinerałyWapń – 632/13 mgŻelazo - 11.83/0.25 mg Magnez - 259/5 mgFosfor - 104/2 mg Potas - 1020/21 mgSód – 277/6 mg Cynk - 2.32/0.05 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 3.952/0.083 g   jednonienasycone - 1.393/0.029 g    wielonienasycone - 3.606/0.076 gtrans - 0.254/0.005 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Goździki obniżą poziom cholesterolu

Kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu - potwierdziły to badania opisane w 2006 roku na spotkaniu Experimental Biology w San Francisco. Badania wykazały, że u wszystkich, którzy jedli goździki, bez względu na ilość, nastąpiło obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz "złego" cholesterolu LDL. Poziom "dobrego" cholesterolu HDL pozostał bez zmian. Zaobserwowano też, że olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które mogą prowadzić do zawału.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Goździki na przeziębienie

Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas przeziębienia lub grypy szybciej dojdzie się do zdrowia. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel (SPRAWDŹ przepis na >> domowy syrop na kaszel z goździków) i udrożnią zatkany nos. W związku z tym w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po herbatę z goździkami. A osobom zdrowym na rozgrzanie w zimowe wieczory polecamy grzaniec z goździkami i pomarańczą.

Sprawdź, jakie właściwości lecznicze mają popularne przyprawy

To ci się przyda

Przepis na grzaniec z goździkami i pomarańczą

Przygotuj 500 ml czerwonego wina, 4 pałeczki cynamonu, 2 laski wanilii, 6-8 gwiazdek anyżu, 6 goździków, 2 grubsze plasterki nieobranych (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) pomarańczy (w ich skórkę można nabić kilka goździków), cukier trzcinowy do smaku.

Podgrzej w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowym, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Mieszając, podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Plasterki pomarańczy przekrój na pół, przełóż do kufla lub szklanki i zalej winem. Gotowy napój można po wierzchu posypać odrobiną cukru waniliowego i cynamonem.

Goździki na świeży oddech

Ssanie całych goździków usuwa z ust nieprzyjemny zapach, np. czosnku. Podobno w czasie panowania dynastii Han poddani, nim stanęli przed obliczem cesarza, musieli włożyć goździki do ust, by zapach przyprawy zneutralizował przykrą woń z ich ust.

Olejek goździkowy na przedwczesny wytrysk?

Podobno posmarowanie penisa kremem zawierającym olejek goździkowy opóźnia przedwczesny wytrysk. Nie ma na to dowodów naukowych, jednak od dawna wiadomo, że goździki to naturalny afrodyzjak.

Goździki - zastosowanie w kuchni

Zapach goździków jest bardzo charakterystyczny - ma ciepłą, słodką, korzenną nutę. Całe goździki można dodać do kompotów, grzanego wina, ponczów, sosów owocowych i mięsnych. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów, rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek.

Goździki to także jeden z domowych sposobów na pozbycie się moli spożywczych.

To ci się przyda

Lepiej kupować całe goździki, gdyż sproszkowane szybko tracą smak. Całe goździki można zmielić w młynku do kawy, najlepiej bezpośrednio przed użyciem.

Ze świeżych goździków po naciśnięciu leci olej. Świeżość goździków można też sprawdzić próbą w wodzie -  świeże pływają pionowo.

Goździki - zarówno całe, jak i sproszkowane - należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Całe goździki można trzymać przez rok, sproszkowane - przez 6 miesięcy.

Czy rozpoznajesz to zioło?

Pytanie 1 z 7
Te fioletowe kwiaty zawierające olejki eteryczne, które działają uspokajająco to:
Lawenda