Kardamon: właściwości lecznicze i zastosowanie
Kardamon to popularna przyprawa, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Kardamon to sprawdzony sposób m.in. na przeziębienie, odchudzanie, a także na potencję i odświeżenie oddechu. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kardamon i olejek kardamonowy.
Spis treści
- Kardamon - co to takiego?
- Wartości odżywcze kardamonu
- Kardamon na dolegliwości trawienne
- Kardamon na przeziębienie
- Kardamon w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią
- Kardamon na odchudzanie
- Kardamon na potencję
- Kardamon na odświeżenie oddechu
- Kardamon - zielony, czarny
- Olejek kardamonowy - zastosowanie w kosmetyce
- Kardamon - zastosowanie w kuchni
- Przepis na herbatę z kardamonem - Karak chai
- Przepis na tort brownie ze śliwkami i kardamonem
Kardamon - co to takiego?
Kardamon to przyprawa, której właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Mieszkańcy Państwa Środka stosowali kardamon w celu leczenia bólu brzucha, zaparć, biegunek oraz innych dolegliwości układu pokarmowego. Europejczycy o jego leczniczym działaniu przekonali się dopiero w XII w. Obecnie w medycynie naturalnej i oczywiście w kuchni wykorzystuje się nie tylko nasiona kardamonu, lecz także olejek kardamonowy, otrzymywany z owoców kardamonu.
Wartości odżywcze kardamonu
(w 100 g/1 łyżeczka zmielonej przyprawy, tj. 2 g)
- Wartość energetyczna - 311/6 kcal
- Białko ogółem - 10.76/0.22 g
- Tłuszcz - 6.70/0.13 g
- Węglowodany - 68.47/1.37 g
- Błonnik - 28.0/0.6 g
Witaminy
- Witamina C – 21.0/0.4 mg
- Tiamina – 0.198/0.004 mg
- Ryboflawina – 0.182/0.004 mg
- Niacyna - 1.102/0.022 mg
- Witamina B6 - 0.230/0.005 mg
Minerały
- Wapń – 383/8 mg
- Żelazo - 13.97/0.28 mg
- Magnez - 229/5 mg
- Fosfor - 178/4 mg
- Potas - 1119/22 mg
- Sód – 18/0 mg
- Cynk - 7.47/0.15 mg
Kwasy tłuszczowe
- nasycone - 0.680/0.014 g
- jednonienasycone - 0.870/0.017 g
- wielonienasycone - 0.430/0.009 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Kardamon na dolegliwości trawienne
Kardamon ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach, dzięki czemu pobudza apetyt. W związku z tym polecany jest niejadkom.
Poza tym zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego powinny po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi i nieżytem żołądka. Ponadto kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie H. pylori, będące przyczyną powstawania wrzodów.
W przypadku dolegliwości żołądkowych można sięgać nie tylko po sproszkowany kardamon, lecz także po olejek kardamonowy, który ma właściwości rozkurczowe i aseptyczne. Wystarczy 4-5 kropli olejku rozpuścić w mleku z miodem (lub tylko w miodzie) i pić 3 razy dziennie.
Kardamon na przeziębienie
Kardamon pomaga także w schorzeniach dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Kardamon złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność. Warto więc przy przeziębieniu lub grypie sięgnąć po herbatę z kardamonem. Wystarczy tradycyjną, czarną herbatę lub zieloną wsypać do dzbanka, dodać do niej kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek kardamonu, zalać gorącą (85 st. C) wodą i odstawić na 5 min do zaparzenia. Można również wykonać inhalację z olejku kardamonowego, która pomoże uporać się zwłaszcza z uporczywym kaszlem.
Sprawdź jeszcze 22 inne sposoby na wzmocnienie odporności!
Polecany artykuł:
Kardamon w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią
Kardamon jest źródłem melatoniny - hormonu produkowanego przez szyszynkę głównie w nocy, którego głównym zadaniem jest regulacja rytmu dobowego, a przede wszystkim zasypiania. Naukowcy z Uniwersytetu Grenady ustalili, że regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę stymuluje powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie, zamiast je magazynować. Zdaniem badaczy melatonina może być cennym narzędziem w leczeniu nie tylko otyłości, lecz także cukrzycy i hiperlipidemii, tj. podwyższonego stężenia trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.
Kardamon na odchudzanie
Kardamon zapobiega wzrostowi masy ciała także poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii. Jest stosowany m.in. w diecie 3D chili. Poza tym kardamon pomaga pozbyć się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Kardamon na potencję
W medycynie naturalnej kardamon znany jest także jako naturalny środek zwiększający potencję. Pobudza ukrwienie narządów płciowych, wzmaga i wydłuża erekcję. Dawniej wierzono, że kardamon zapieczony z jabłkami w cieście pomoże w zdobyciu serca wybranki. Z kolei w kulturze hinduskiej olejek kardamonowy wciera się w ciało przed stosunkiem.
Kardamon na odświeżenie oddechu
Kardamon wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu odświeża oddech – wystarczy przez chwilę żuć jego ziarenka. Warto wiedzieć, że w ten sposób starożytni Egipcjanie oczyszczali zęby. W hinduskich restauracjach kardamon jest tradycyjnie podawany po posiłku jako odświeżacz oddechu. Warto wiedzieć, że kardamon pomaga też uporać się z czkawką.
Polecany artykuł:
Kardamon - zielony, czarny
Wyróżnia się trzy rodzaje kardamonu - zielony, czyli malabarski (Elettaria cardamomum - pochodzi z Indii, a konkretnie z Wybrzeża Malabarskiego, stąd nazwa), czarny (Amomum subulatum) oraz kardamon spotykany i stosowany głównie na kontynencie afrykańskim i na Madagaskarze (Aframomum).
Olejek kardamonowy - zastosowanie w kosmetyce
Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie nie tylko w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego, lecz także w kosmetyce. Ze względu na swój odprężający, pobudzający, egzotyczny zapach jest stosowany do produkcji perfum, w aromaterapii (do kominka aromaterapeutycznego należy dodać 3-7 kropli rozcieńczonych wodą) i masażach relaksujących (wystarczy kilka kropli olejku kardamonowego rozcieńczyć z olejkiem do masażu).
Olejek kardamonowy jest również składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających, gdyż uważa się, że przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei dodanie kilka kropli do kąpieli sprawi, że skóra stanie się miękka i gładka.
Kardamon - zastosowanie w kuchni
Kardamonem można przyprawiać słodkości - pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonale smakują pomarańcze posypane tą przyprawą. Nadaje świeży smak dyni, marchwi. Kardamon nadaje się także do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, cielęcego risotto, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych.
Kardamon jest używany w kuchniach całego świata. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka. Zielony kardamon mieszany jest często z palonymi ziarnami kawowymi. Powstaje wtedy rodzaj arabskiej kawy - Gahawa. Jest również jednym ze składników napoju chai (Masala chai, Masala czaji) - najpopularniejszej formy przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku.
Przepis na herbatę z kardamonem - Karak chai
Źródło: czajnikowy.pl
- Kardamon można kupić w postaci proszku, nasion oraz świeżych strączków, zwykle odmiany zielonej lub czarnej.
- Świeży kardamon najlepiej przechowywać w strączkach, ponieważ po wyjęciu i zmieleniu szybko traci smak.
- Mielony kardamon należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
- 10 strączków kardamonu = 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy.
Przepis na tort brownie ze śliwkami i kardamonem
Źródło: x-new.pl/Dzień Dobry TVN