Sałata: zalety smakowe i zdrowotne sałaty
Nie żałujmy sobie sałaty. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska...
Sałata, wbrew temu co sądzą niektórzy ma wartości odżywcze i to niemałe. Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje.
Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy, zmniejszających ryzyko jego wad u płodu. Ma także dużo:
- witaminy E,
- witaminy C,
- potasu,
- żelaza,
- manganu,
- magnezu,
- kwasów organicznych.
Jest niskokaloryczna: 100 g sałaty to tylko 12 kcal. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.
Amerykanie jędzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków: rukoli, lodowej, masłowej, rzymskiej.
Sałatę można jeść samą i z dodatkami:
- ziołami,
- pomidorem,
- ogórkiem,
- papryką,
- rzodkiewką,
- kaparami,
- cebulą,
- oliwkami,
- fasolą,
- jajkami na twardo,
- serem pleśniowym,
- serem żółtym,
- rybą wędzoną,
- anchois,
- krewetkami,
- pieczonym lub wędzonym mięsem,
- owocami.
Ulubioną kompozycję skrop oliwą i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym.
Najzdrowsza jest sałata gruntowa pochodząca z ekologicznych upraw. Importowana lub hodowana pod folią jest zwykle sztucznie nawożona. Co nam pozostaje? Zaufanie do producenta, że nie nawoził jej zbyt obficie.
- Nie wybieraj sałaty o bardzo dużych, cienkich i lekko nadwiędniętych liściach - może być przenawożona!
- Nie trzymaj liści w foliowej torbie, bo sprzyja to przekształcaniu się azotanów w szkodliwe azotyny.
- Liście umyj starannie, ale krótko, pod bieżącą wodą (nie mocz, bo wypłuczesz witaminy i minerały).
- Nie krój sałaty nożem, tylko rwij palcami na małe kawałki, żeby nie straciła cennych wartości odżywczych. Jedząc, też nie używaj noża.
- Dodatki stosuj z umiarem, nie powinny zdominować smaku sałaty.
- Wszystkie składniki kompozycji, rozdrobnione na małe kawałki, połącz tuż przed podaniem, następnie polej sosem i delikatnie wymieszaj.
- jest niskokaloryczna - można jej jeść spore ilości bez obawy o wzrost masy ciała,
- zawiera sporo błonnika, dzięki któremu szybciej czujemy sytość oraz który przyspiesza działanie jelit zapobiegając zaparciom,
- jest naturalnym diuretykiem - zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie, działa moczopędnie,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
miesięcznik "Zdrowie"