Grejpfrut: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów
Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających - mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty?
Niskokaloryczny, orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Czerwone i różowe odmiany mają najwięcej witaminy C. Grejpfrut dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu.
Istnieje kilka rodzajów grejpfruta, które różnią się barwą, smakiem i ilością wartości odżywczych. Najzdrowszym i najpopularniejszym z nich jest grejpfrut czerwony, gdyż zawiera najwięcej witaminy C, likopenu czy karotenoidów. Czerwona odmiana wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest narginina. Mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta i zielona. Są łagodniejsze w smaku, jednak zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy. Natomiast odmiana zielona, zwana również sweety, to najsłodsza wersja grejpfruta. Jest krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Co jednak ciekawe, zawiera jednak o 25% więcej antyoksydantów niż odmiana czerwona.
Spis treści
- Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe
- Grejpfrut a odchudzanie
- Grejpfrut a cukrzyca
- Grejpfruty dobre na serce
- Grejpfrut a ciąża
- Grejpfruty a karmienie piersią
- Jak wybrać zdrowego grejpfruta?
- Grejpfrut – wpływ na cerę
- Wartość odżywcza grejpfruta
Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe
Grejpfrut oprócz witamin i walorów smakowych zawiera również cenne flawonoidy. Występują one przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta. Flawonoidy mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Badania udowodniły, że grejpfruty mogą uchronić przed nowotworami żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy.
Warto wiedzieć, że w aptekach jest dostępny ekstrakt z pestek grejpfruta, który zawiera wysoko skoncentrowany kompleks flawonoidów i witamin. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi te cenne składniki, bez konieczności odczuwania nader gorzkiego smaku pestek czy błonek grejpfruta.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Wyciąg z pestek grejpfruta wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Olejek grejpfrutowy ma działanie uspokajające i antydepresyjne.
Grejpfrut a odchudzanie
Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają tylko 50 kcal), a do tego przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo (znajdująca się w niej naryngina lekko przeczyszcza). Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.
Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (IG=20), a do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są więc owocami wskazanymi dla cukrzyków.
Grejpfrut a cukrzyca
Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, dlatego są wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą oraz zdrowych - w profilaktyce tej choroby.Grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Są zatem polecane nie tylko cukrzykom, lecz także osobom chorującym na insulinooporność. Są również małokaloryczne – jeden grejpfrut zawiera około 40 kalorii. Poza tym dzięki temu, że zawierają błonnik, zwiększają uczucie sytości.
Grejpfruty dobre na serce
Grejpfruty mają korzystny wpływ na serce – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają miażdżycy. Badania wykazały, że czerwone grejpfruty są skuteczniejsze niż inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają też najwięcej likopenu i karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny jeść grejpfruty z błonkami, gdyż obfitują one w obniżający go błonnik.
6 warzyw, które mają najmniej witaminy C
Grejpfrut różowy/czerwony - wartości odżywcze (w 100 g). Ile kalorii mają grejpfruty?
Wartość kaloryczna - 42 kcalBiałko - 0.77 gTłuszcze - 0.14 gWęglowodany - 10.66 g (w tym cukry proste 6.89 g)Błonnik - 1.6 g
Minerały
Fosfor - 18 mg Potas - 135 mg Sód - 0 mg Wapń - 22 mg Żelazo - 0.08 mgMagnez - 9 mgCynk - 0.07 mg
Witaminy
Witamina B1 - 0.043 mgWitamina B2 - 0.031 mgNiacyna - 0.204 mgWitamina B6 - 0.053 mgKwas foliowy - 13 µgWitamina E - 0.13 mgWitamina C - 31.2 mgWitamina A - 1150 IU
Z kolei jedna filiżanka (247 g) soku z czerwonych lub różowych grejpfrutów ma 39 kcal.
Źródło: ndb.nal.usda.gov
Grejpfrut a ciąża
Grejpfruty zawierają sporo kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy to inaczej witamina B9, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu, a w szczególności na rozwój jego układu nerwowego. Pomaga również zwalczyć anemię ciążową. Grejpfruty pobudzają pracę jelit, dlatego też mogą być spożywane podczas zaparć ciążowych. Są dozwolone także podczas cukrzycy ciążowej, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Jednak nie wszystkie ciężarne mogą sięgać po grejpfruty. Nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży cierpiące na zgagi, gdyż owoc ten może nasilać jej objawy.
Grejpfruty a karmienie piersią
Grejpfruty, ze względu na dużą ilość witamin, mogą korzystnie wpływać na zdrowie matki i dziecka. Jednak owoce te, podobnie jak inne cytrusy, mogą być również przyczyną alergii, dlatego po zauważeniu jakichkolwiek objawów uczulenia u dziecka, należy zaprzestać spożywanie tych owoców.
Jak wybrać zdrowego grejpfruta?
Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, bo takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione.
WAŻNE: przed obraniem grejpfruta wyszoruj go szczoteczką pod bieżącą wodą, żeby zmyć chemiczny konserwant, którym pokrywane są owoce.
Grejpfrut – wpływ na cerę
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i kwasów owocowych, grejpfrut znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Preparaty oraz zabiegi z wykorzystaniem grejpfruta polecane są przede wszystkim do skóry tłustej i trądzikowej, gdyż regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory. Grejpfrut świetnie sobie radzi także z przebarwieniami – rozjaśnia je. Owoc ten również sprawdza się w przypadku przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran czy też zmian trądzikowych.
Grejpfrut biały - wartości odżywcze (w 100 g). Ile kalorii mają białe grejpfruty?
Wartość kaloryczna - 33 kcalBiałko - 0.69 gTłuszcze - 0.10 gWęglowodany - 8.41 g (w tym cukry proste 7.31g)Błonnik - 1.1 g
Minerały
Fosfor - 8 mg Potas - 148 mg Sód - 0 mg Wapń - 12 mg Żelazo - 0.06 mgMagnez - 9 mgCynk - 0.07 mg
Witaminy
Witamina B1 - 0.037 mgWitamina B2 - 0.020 mgNiacyna - 0.269 mgWitamina B6 - 0.043 mgKwas foliowy - 10 µgWitamina E - 0.13 mgWitamina C - 33.3 mgWitamina A - 33 IU
Z kolei jedna filiżanka (247 g) soku z białych grejpfrutów ma 39 kcal.
Źródło: ndb.nal.usda.gov
Wartość odżywcza grejpfruta
O właściwościach zdrowotnych grejpfruta i jego wartości odżywczej opowiada nasz ekspert - Jacek Bilczyński.
Uważaj na łączenie grejpfrutów z lekami!
Należy pamiętać, że sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami. Zawsze warto dopytać o to u lekarza. Jeśli nie ma się pewności, najlepiej nie pić soku ani nie jeść owoców 4 godziny przed przyjęciem leku i po nim, a w trakcie całej kuracji nie przyjmować preparatów zawierających wyciąg z cytrusów. Jeżeli jednak leki nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie eliminuj ich z diety.
Grejpfrut może zmieniać sposób działania leków na:
- bezsenność (benzodiazepiny)
- zaburzenia lipidowe (lowastatyna, simwastatyna)
- nadciśnienie tętnicze i niedokrwienną chorobę serca (felodypina)
- choroby alergiczne (astemizol)
- leczenie HIV i AIDS (sakwinawir)
Poza tym grejpfrut może osłabiać działanie antykoncepcji hormonalnej.