10 owoców z rekordową ilością witaminy C. Najlepszy wybór wcale nie jest oczywisty

2025-08-19 15:56

W diecie często brakuje witaminy C, a to właśnie owoce są jej najcenniejszym źródłem. Jednak nie każdy wie, które z nich zawierają jej najwięcej. Wynik rankingu pokazuje, że lider zestawienia wcale nie jest oczywisty i może zdziwić nawet największych znawców.

10 owoców z rekordową ilością witaminy C. Najlepszy wybór wcale nie jest oczywisty
Autor: Getty Images
  • Acerola, guawa, czarna porzeczka, liczi i kiwi wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, wspierając układ odpornościowy, zdrowie skóry, włosów i serca.
  • Owoce dostarczają również błonnika, potasu, miedzi, kwasu foliowego i antyoksydantów, dzięki czemu wspierają trawienie i pracę układu odpornościowego.
  • Owoce można jeść na surowo, w sałatkach, koktajlach, puddingach, wypiekach czy sosach, co pozwala łatwo włączyć je do codziennej diety.
Poradnik zdrowie: Witamina C
Poradnik Zdrowie Google News

Które owoce mają najwięcej witaminy C?

Jest najbardziej popularna ze względu na wspieranie zdrowia układu odpornościowego i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

- wyjaśniła dietetyczka Amy Davis.

Jednak to niejedyne korzyści kwasu askorbinowego.

Witamina C pomaga organizmowi produkować kolagen, co utrzymuje skórę, naczynia krwionośne i kości w dobrej kondycji

- dodała dietetyczka Eliza Whitaker.

Zapewnia również wsparcie dla mózgu i układu nerwowego poprzez swoją rolę w produkcji neuroprzekaźników

- pokreśliła Katherine Brooking.

Według ekspertów kobiety potrzebują co najmniej 75 mg witaminy C dziennie, a mężczyźni 90 mg. Po jakie owoce sięgnąć, by jak najszybciej uzupełnić poziom kwasu askorbinowego?

Acerola

Jeśli szukasz jednego z najmocniejszych źródeł witaminy C, acerola będzie strzałem w dziesiątkę. Jedna filiżanka tych cierpkich wiśni dostarcza aż 1650 mg witaminy C.

Jako jedno z najbardziej skoncentrowanych naturalnych źródeł witaminy C, acerola jest również bogata we flawonoidy, karotenoidy i antocyjany, które mogą wspomagać układ odpornościowy i zdrowie komórek. Kupuję je mrożone i miksuję do koktajli

- podpowiedziała Brooking.

Owoc ten świetnie nadaje się także do wypieków, owsianek, soków, sosów czy galaretek.

Guawa

Guawa to tropikalny owoc, który dostarcza 376 mg witaminy C w jednej filiżance.

Jest również bogata w likopen i błonnik, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także zawiera potas, który wspomaga zdrowie serca poprzez regulację tętna i ciśnienia krwi

- wyjaśniła Amy Davis.

Doskonale sprawdza się w koktajlach i sałatkach owocowych.

Dodatkowo guawę można jeść z chili, limonką i solą lub dodawać do koktajli bezalkoholowych

- dodała.

Czarna porzeczka

Jedna filiżanka czarnych porzeczek zawiera 203 mg witaminy C.

Te małe jagody zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, a także są bogate w antocyjany, które wspomagają zdrowie naczyń krwionośnych i oczu

- podkreśliła Brooking.

Owoce te sprawdzą się w deserach, koktajlach, sorbetach, owsiankach, sosach i dressingach.

Liczi

Jedna filiżanka liczi dostarcza 136 mg witaminy C, jest bogata również w potas i miedź, które wspierają odporność organizmu.

Liczi jest pyszne w koktajlach, wypiekach, salsie, koktajlach bezalkoholowych i budyniach

- dodała.

Kiwi

Jedna filiżanka kiwi zawiera 106 mg witaminy C.

Kiwi są bogate w witaminę C i zawierają błonnik, który pomaga dłużej czuć się sytym, stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” rodzaju

- powiedziała Eliza Whitaker.

Można je podawać w miseczkach z jogurtem, koktajlach, puddingach z nasionami chia czy sałatkach owocowych.

Profesjonalna rada - zostaw skórkę kiwi, aby uzyskać o 50 procent więcej błonnika. Jeśli nie lubisz tej konsystencji, wybierz żółte kiwi, ich skórka jest gładsza niż zielonych kiwi

- podpowiedziała.

Truskawki

Jedna filiżanka truskawek zawiera 89 mg witaminy C, a także kwas foliowy i antyoksydanty.

Truskawki są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, takie jak antocyjany. Wspomagają zdrowie serca, regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na skórę i działają przeciwzapalnie

- dodała.

Lubię je świeże, w owsiance i sałatkach, a także dodaję do prawie wszystkich moich koktajli

- zdradziła Brooking.

Papaja

Jedna filiżanka papai dostarcza 88 mg witaminy C, a także potas, kwas foliowy i witaminę A.

Papaja zawiera również enzymy (takie jak papaina), które wspomagają trawienie i zdrowie jelit

- wyjaśniła Amy Davis.

Owoc świetnie smakuje w sałatkach owocowych lub jako samodzielny deser z odrobiną soku z limonki.

Grejpfrut

Jedna filiżanka grejpfruta zawiera 85 mg witaminy C, a także witaminę A i liczne związki roślinne. Grejpfrut wzmacnia układ odpornościowy i zdrowie oczu, a przy tym jest pysznym dodatkiem do soków, sorbetów, sałatek, dressingów i marynat.

Pomarańcze

Jedna filiżanka dostarcza 83 mg witaminy C. Pomarańcze można spożywać samodzielnie, dodać do sałatek czy deserów.

Są wygodną przekąską i doskonałym źródłem nawodnienia i energii. Połącz pomarańczę z orzechami, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę, lub dodaj ją do koktajli z mlekiem kokosowym, aby uzyskać kremowy smak

- podpowiedziała Whitaker.

Ananas

Jedna filiżanka ananasa zawiera 79 mg witaminy C, miedź i bromelainę wspomagającą trawienie.

Lubię dodawać ananasa do sałatek owocowych, koktajli i jogurtów albo jeść go jako dodatek do cięższych posiłków, aby wspomóc trawienie

- dodała.