10 owoców z rekordową ilością witaminy C. Najlepszy wybór wcale nie jest oczywisty
W diecie często brakuje witaminy C, a to właśnie owoce są jej najcenniejszym źródłem. Jednak nie każdy wie, które z nich zawierają jej najwięcej. Wynik rankingu pokazuje, że lider zestawienia wcale nie jest oczywisty i może zdziwić nawet największych znawców.

- Acerola, guawa, czarna porzeczka, liczi i kiwi wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, wspierając układ odpornościowy, zdrowie skóry, włosów i serca.
- Owoce dostarczają również błonnika, potasu, miedzi, kwasu foliowego i antyoksydantów, dzięki czemu wspierają trawienie i pracę układu odpornościowego.
- Owoce można jeść na surowo, w sałatkach, koktajlach, puddingach, wypiekach czy sosach, co pozwala łatwo włączyć je do codziennej diety.

Które owoce mają najwięcej witaminy C?
Jest najbardziej popularna ze względu na wspieranie zdrowia układu odpornościowego i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- wyjaśniła dietetyczka Amy Davis.
Jednak to niejedyne korzyści kwasu askorbinowego.
Witamina C pomaga organizmowi produkować kolagen, co utrzymuje skórę, naczynia krwionośne i kości w dobrej kondycji
- dodała dietetyczka Eliza Whitaker.
Zapewnia również wsparcie dla mózgu i układu nerwowego poprzez swoją rolę w produkcji neuroprzekaźników
- pokreśliła Katherine Brooking.
Według ekspertów kobiety potrzebują co najmniej 75 mg witaminy C dziennie, a mężczyźni 90 mg. Po jakie owoce sięgnąć, by jak najszybciej uzupełnić poziom kwasu askorbinowego?
Acerola
Jeśli szukasz jednego z najmocniejszych źródeł witaminy C, acerola będzie strzałem w dziesiątkę. Jedna filiżanka tych cierpkich wiśni dostarcza aż 1650 mg witaminy C.
Jako jedno z najbardziej skoncentrowanych naturalnych źródeł witaminy C, acerola jest również bogata we flawonoidy, karotenoidy i antocyjany, które mogą wspomagać układ odpornościowy i zdrowie komórek. Kupuję je mrożone i miksuję do koktajli
- podpowiedziała Brooking.
Owoc ten świetnie nadaje się także do wypieków, owsianek, soków, sosów czy galaretek.
Guawa
Guawa to tropikalny owoc, który dostarcza 376 mg witaminy C w jednej filiżance.
Jest również bogata w likopen i błonnik, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także zawiera potas, który wspomaga zdrowie serca poprzez regulację tętna i ciśnienia krwi
- wyjaśniła Amy Davis.
Doskonale sprawdza się w koktajlach i sałatkach owocowych.
Dodatkowo guawę można jeść z chili, limonką i solą lub dodawać do koktajli bezalkoholowych
- dodała.
Czarna porzeczka
Jedna filiżanka czarnych porzeczek zawiera 203 mg witaminy C.
Te małe jagody zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, a także są bogate w antocyjany, które wspomagają zdrowie naczyń krwionośnych i oczu
- podkreśliła Brooking.
Owoce te sprawdzą się w deserach, koktajlach, sorbetach, owsiankach, sosach i dressingach.
Liczi
Jedna filiżanka liczi dostarcza 136 mg witaminy C, jest bogata również w potas i miedź, które wspierają odporność organizmu.
Liczi jest pyszne w koktajlach, wypiekach, salsie, koktajlach bezalkoholowych i budyniach
- dodała.
Kiwi
Jedna filiżanka kiwi zawiera 106 mg witaminy C.
Kiwi są bogate w witaminę C i zawierają błonnik, który pomaga dłużej czuć się sytym, stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” rodzaju
- powiedziała Eliza Whitaker.
Można je podawać w miseczkach z jogurtem, koktajlach, puddingach z nasionami chia czy sałatkach owocowych.
Profesjonalna rada - zostaw skórkę kiwi, aby uzyskać o 50 procent więcej błonnika. Jeśli nie lubisz tej konsystencji, wybierz żółte kiwi, ich skórka jest gładsza niż zielonych kiwi
- podpowiedziała.
Truskawki
Jedna filiżanka truskawek zawiera 89 mg witaminy C, a także kwas foliowy i antyoksydanty.
Truskawki są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, takie jak antocyjany. Wspomagają zdrowie serca, regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na skórę i działają przeciwzapalnie
- dodała.
Lubię je świeże, w owsiance i sałatkach, a także dodaję do prawie wszystkich moich koktajli
- zdradziła Brooking.
Papaja
Jedna filiżanka papai dostarcza 88 mg witaminy C, a także potas, kwas foliowy i witaminę A.
Papaja zawiera również enzymy (takie jak papaina), które wspomagają trawienie i zdrowie jelit
- wyjaśniła Amy Davis.
Owoc świetnie smakuje w sałatkach owocowych lub jako samodzielny deser z odrobiną soku z limonki.
Grejpfrut
Jedna filiżanka grejpfruta zawiera 85 mg witaminy C, a także witaminę A i liczne związki roślinne. Grejpfrut wzmacnia układ odpornościowy i zdrowie oczu, a przy tym jest pysznym dodatkiem do soków, sorbetów, sałatek, dressingów i marynat.
Pomarańcze
Jedna filiżanka dostarcza 83 mg witaminy C. Pomarańcze można spożywać samodzielnie, dodać do sałatek czy deserów.
Są wygodną przekąską i doskonałym źródłem nawodnienia i energii. Połącz pomarańczę z orzechami, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę, lub dodaj ją do koktajli z mlekiem kokosowym, aby uzyskać kremowy smak
- podpowiedziała Whitaker.
Ananas
Jedna filiżanka ananasa zawiera 79 mg witaminy C, miedź i bromelainę wspomagającą trawienie.
Lubię dodawać ananasa do sałatek owocowych, koktajli i jogurtów albo jeść go jako dodatek do cięższych posiłków, aby wspomóc trawienie
- dodała.