LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?
Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali, że świeże owoce liczi dodają im sił i poprawiają nastrój. Współcześni badacze udowodnili, że liczi ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. To także bogate źródło wzmacniającej organizm witaminy C i regulującego ciśnienie krwi potasu. Jakie jeszcze działanie ma liczi? Jak obrać i jeść liczi?
Spis treści
- Liczi - właściwości antynowotworowe
- Liczi - właściwości antymiażdżycowe
- Liczi ureguluje ciśnienie
- Liczi to bogate źródło witaminy C
- Liczi nie dla diabetyków i na odchudzanie
- Liczi - gdzie kupić liczi? Jaka jest cena?
- Liczi - zastosowanie w kuchni
- Katarzyna Bosacka o liczi
Liczi (Litchi chinensis Sonn.) to roślina, która ma piękne i barwne kielichy kwiatów, które następnie cudownie owocują. Z tego względu liczi zdobiło ogrody samych chińskich cesarzy. Doceniali oni także właściwości odżywcze owoców liczi (nazywane też śliwkami chińskimi), które uważali za środek na wzmocnienie i poprawę nastroju. Podobno rośliną tą zachwycali się też mistrzowie taoistyczni, a nawet sam Konfucjusz. Właściwościami liczi zainteresowali się też współcześni naukowcy. Z ich badań wynika między innymi, że liczi to doskonałe źródło antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Liczi - właściwości antynowotworowe
Jak przekonują naukowcy z West China Hospital i Sichuan University na łamach "Toxicology and Applied Pharmacology", ekstrakt z owocni liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi. Wyciąg ten zawiera znaczne ilości związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje silne działanie przeciwutleniające - twierdzą badacze. Polifenole "wymiatają" z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego i rozwoju wielu groźnych chorób, także tych nowotworowych.
Ci sami naukowcy na łamach "Cancer Letters" przekonują, że poza rakiem piersi wyciąg z owocni liczi może zniszczyć także komórki raka wątroby, a konkretnie raka wątrobowokomórkowego.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Liczi - właściwości antymiażdżycowe
Zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje „dobrego” cholesterolu HDL. Hamują także utlenianie się cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się miażdżycy.
Liczi ureguluje ciśnienie
Liczi zawiera sporo potasu (171 mg/100 g) - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Dlatego liczi do swojej diety powinni włączyć zwłaszcza nadciśnieniowcy.
Wartości odżywcze liczi (w 100 g)Wartość energetyczna - 66 kcalBiałko ogółem - 0.83 gTłuszcz - 0.44 gWęglowodany - 16.53 g (w tym cukry proste 15.23)Błonnik - 1.3 gWitaminyWitamina C – 71.5 mgTiamina – 0.011 mgRyboflawina – 0.065 mgNiacyna - 0.603 mgWitamina B6 - 0.100 mgKwas foliowy - 14 µgWitamina E – 0.07 mgWitamina K - 0.4 µgMinerałyWapń – 5 mgŻelazo - 0.31 mg Magnez - 10 mgFosfor - 31 mg Potas - 171 mgSód – 1 mg Cynk - 0.07 mg
Tłuszcze
tłuszcze nasycone - 0.099tłuszcze jednonienasycone - 0.120tłuszcze wielonienasycone - 0.132 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Liczi to bogate źródło witaminy C
Liczi jest bogatym źródłem witaminy C - 100 dostarcza aż 71,5 mg tej witaminy i niemalże 100 proc. dziennego zapotrzebowania na nią (według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia wynosi ono 75 mg/dobę). Warto wiedzieć, że liczi ma więcej witaminy C niż słynące z niej cytrusy, takie jak cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g). W związku z tym liczi można przyjmować, by wzmocnić organizm i zapobiec jesienno-zimowym infekcjom.
Liczi nie dla diabetyków i na odchudzanie
100 g liczi dostarcza 66 kcal. To niewiele, jednak ze względu na zawartość cukrów prostych nie są polecane w diecie odchudzającej. Na 16.53 węglowodanów przypada 15.23 cukrów prostych - to tyle, ile mają 3 łyżeczki cukru. Z tego względu nie powinni sięgać po te owoce także diabetycy (indeks glikemiczny liczi = 50).
Liczi - jak obrać i jeść liczi? Jak smakuje liczi?
Liczi można zjeść na surowo. Wystarczy odciąć część skórki z ogonkiem, a następnie delikatnie palcami obedrzeć pozostałą skórkę. Wówczas dostaniemy się do słodkiego, orzeźwiającego, z lekko kwaskową nutą miąższu, którego konsystencja powinna być ścisła, a kolor perłowy. Na koniec trzeba usunąć brązowoczarną pestkę - wystarczy naciąć z jednej strony miąższ i delikatnie wyciągnąć pestkę ze środka. Warto wiedzieć, że jeśli zdjęcie skórki stwarza problemy, to znak, że owoc jest jeszcze niedojrzały. Niestety, liczi nie dojrzewają po zerwaniu.
Liczi - gdzie kupić liczi? Jaka jest cena?
Liczi można kupić na bazarach lub w hipermarketach. Cena to około 15-20 zł za kilogram.
Będąc w sklepie należy wybierać owoce jędrne, by skorupka łatwo odeszła od miąższu. Pamiętaj, że liczi na drugi, trzeci dzień zaczyna się psuć.
Liczi - zastosowanie w kuchni
Owoce liczi można dodawać do lodów, deserów, sałatek, mięs, ryb i owoców morza (bardzo dobrze komponują się zwłaszcza z krewetkami). Można z nich przygotowywać soki i kompoty. W Chinach są suszone i wówczas wyglądem przypominają duże rodzynki (czasami nazywane są orzechami liczi). Można również kupić owoce liczi w syropie, które zachowują swój wyjątkowy smak i aromat, jednak są znacznie bardziej kaloryczne.
Liczi - przepis na sałatkę z liczi
Przygotuj 5 liczi, 1 papaję, 1 gruszkę, 10 winogron ciemnych, sok z połówki cytryny i 4 listki mięty. Gruszkę i papaję pokrój na cząstki, liczi obierz i wypestkuj. Wszystkie owoce umieść w naczyniu i polej sokiem z cytryny, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Potem wyjmij i ozdób listkami mięty.
Katarzyna Bosacka o liczi
Źródło: x-news.pl/TVN Style