Ten owoc to naturalny sprzymierzeniec w walce z cukrem i cholesterolem. Bogaty w witaminy

2025-04-06 9:35

Ten nieco zapomniany, egzotyczny owoc, kształtem przypominający jabłko lub gruszkę, zasługuje na większą popularność w naszej kuchni! Figi, bo o nich mowa, mogą być cennym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania, pomagają zmniejszyć ryzyko cukrzycy, a także wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego jeszcze warto sięgać po ten wyjątkowy owoc?

Obniża cukier i cholesterol, robi porządek w jelitach. Ten egzotyczny owoc to kopalnia witamin
Autor: Getty Images, GettyImages Obniża cukier i cholesterol, robi porządek w jelitach. Ten egzotyczny owoc to kopalnia witamin

Guawa, egzotyczny owoc o zaskakujących właściwościach prozdrowotnych, wizualnie przypomina gruszkę lub jabłko. Ten owalny owoc osiąga zazwyczaj od 3 do 10 cm długości.

Wraz z dojrzewaniem guawa zmienia kolor z zielonego na żółty, a jej miąższ charakteryzuje się aromatem zbliżonym do grejpfruta. W zależności od odmiany, miąższ może być biały, żółtawy lub różowawy i wyróżnia się lekko gorzkawym smakiem. Ciekawostką jest fakt, że pestki guawy również są jadalne.

Naklejki na owocach | PORANEK ROCK

Jak jeść guawę? Przetwory z guawy

Guawę można jeść na surowo, ale również można ją wykorzystać do stworzenia wyśmienitych przetworów. Świetnie smakują soki z guawy, kompoty, konfitury, galaretki i desery. Guawę można dodawać do ciasta, jak również do sałatek.

Guawa - witaminy, minerały, substancje odżywcze

Guawa jest bogata w pektyny, co ułatwia jej przetwarzanie. Poza tym zawiera bardzo dużo witaminy C. W 100 g guawy może być nawet 700 mg witaminy C, a więc więcej niż w cytrusach. Guawa zawiera też witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy.

Ponadto w guawie znajdziemy cenne minerały, takie jak potas – i to w ilości większej niż w bananach, ok. 680 mg na 100 g. Oprócz tego cennego pierwiastka, w guawie znajdziemy inne składniki mineralne, jak cynk, fosfor, selen, wapń i żelazo.

Guawa na obniżenie cukru i cholesterolu

Guawa może działać korzystnie na organizm. Zauważono m.in. fakt, że ekstrakt z liści guawy ma właściwości, które pozwalają na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Guawa działa pod tym względem nie tylko doraźnie, ale również długofalowo, przez co może zmniejszać insulinooporność i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Konieczne są jednak randmizowane badania, żeby tę właściwość guawy potwierdzić.

Zauważono, że herbata z liści guawy może powodować obniżenie poziomu glukozy po wysiłku u osób z cukrzycą typu 2 lub zespołem przedcukrzycowym.

To nie koniec zalet guawy. Uważa się, że ten owoc może również obniżać poziom cholesterolu we krwi i działać wspierająco na układ sercowo-naczyniowy. Owoce guawy mogą również sprzyjać odchudzaniu, gdyż nie tylko regulują poziom cukru we krwi, ale również mogą ograniczać wchłanianie tłuszczów.

Ponadto guawa zawiera dużo błonnika, ok. 5 g na 100 g owoców. To przepis na prawidłową pracę układu pokarmowego i zmniejszenie ryzyka zaparć. To również, w połączeniu z dużą dawką potasu, może sprzyjać odchudzaniu.

Jak widać, lista zalet guawy jest dość długa. To dlatego guawę zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, gdyż – poza dostarczaniem składników odżywczych i energii, poprawia samopoczucie i stan zdrowia, zmniejszając ryzyko zachorowania na niektóre dolegliwości.

Poradnik Zdrowie Google News