Dieta a chrapanie. Co jeść, żeby nie chrapać?
Dieta może mieć wpływ na chrapanie. Istnieje pewna grupa produktów, która wpływa na nasilenie dolegliwości. Chrapanie nasila się np. w wyniku wypicia alkoholu. Jakie jeszcze produkty mogą nasilać chrapanie?
Spis treści
- Dieta a chrapanie. Produkty wzmagające chrapanie
- Dieta a chrapanie – czego nie jeść? Produkty przeciwwskazane
Dieta wpływa na nasilenie chrapania, choć z pewnością nie jest to główny czynnik, który je wywołuje. Właściwa dieta jest w chrapaniu czynnikiem drugorzędnym, co jednak nie oznacza, że mało istotnym. Silnie skorelowana z tym problemem jest masa ciała.
Osoby z nadwagą i z otyłością chrapią częściej niż szczupłe. Wiąże się to z nadmiarem tkanki tłuszczowej wokół szyi, która uciska gardło, powodując zwężenie jego światła i utrudniony przepływ powietrza. Podstawowym zaleceniem związanym z chrapaniem i odnoszącym się do sposobu odżywiania jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Chrapanie nasila się w wyniku picia alkoholu. Napoje alkoholowe wpływają na rozluźnienie mięśni ciała, w tym mięśni gardła. Dlatego osobom borykającym się na co dzień z chrapaniem zaleca się unikanie alkoholu w godzinach wieczornych.
Do żywności wzmagającej chrapanie można zaliczyć dwie grupy produktów: wywołujących i nasilających przewlekły stan zapalny w organizmie oraz powodujących zwiększone wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Zarówno stan zapalny, jak i nadmiar flegmy są czynnikami powodującymi chrapanie.
Badania naukowe pokazują, że u osób chrapiących stężenie markerów przewlekłego ogólnoustrojowego stanu zapalnego jest istotnie wyższe niż u osób, u których problem chrapania nie występuje. Bardzo ważne są również alergeny pokarmowe i produkty nietolerowane, ponieważ mogą one być zarówno przyczyną stanów zapalnych, nadmiaru flegmy jak i innych trudności z oddychaniem.
Dieta a chrapanie. Produkty wzmagające chrapanie
- Nabiał
Produkty mleczne są bardzo dobrze znane jako substancje zwiększające wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych. Nadmiar flegmy lub jej zbyt duża gęstość są natomiast czynnikami utrudniającymi swobodne oddychanie i wywołującymi chrapanie.
Białka mleka są ponadto bardzo częstymi alergenami pokarmowymi, a laktoza w produktach mlecznych – powszechnym składnikiem wywołującym nietolerancje pokarmowe.
CZYTAJ TEŻ: Nietolerancja LAKTOZY - przyczyny, objawy i leczenie
- Pszenica
Pszenica należy do częstych alergenów. Posądzana jest także o nasilanie wydzielania śluzu.
- Cukier
Cukier w czystej postaci i słodycze to składniki diety o bardzo dobrze udowodnionym negatywnym wpływie na organizm. Jednym z podstawowych działań cukru jest wywoływanie i nasilanie przewlekłego stanu zapalnego w tkankach.
Słodycze oprócz cukru zawierają najczęściej silnie prozapalne tłuszcze trans z utwardzonych olejów roślinnych oraz zaawansowane końcowe produkty glikacji AGE powstające podczas pieczenia.
Dieta, która może złagodzić chrapanie, to dieta przeciwzapalna oparta na warzywach i tłustych rybach morskich.
- Przetworzone czerwone mięso
Wyroby z czerwonego mięsa, takie jak wędliny, parówki, kiełbasy czy konserwy, są znane jako czynnik prozapalny. Efekt ten jest spowodowany w dużej mierze dodatkami do żywności (azotyny) oraz substancjami powstającymi podczas obróbki cieplnej (AGE, zaawansowane końcowe produkty glikacji).
- Alergeny
Alergeny pokarmowe prowadzą do nasilenia stanu zapalnego. Mogą powodować zwiększone wydzielanie śluzu oraz obrzęk tkanek górnych dróg oddechowych. Alergie i nietolerancje pokarmowe są kwestią bardzo indywidualną, jednak do najczęstszych alergenów zalicza się: mleko i nabiał, jajka, orzechy, orzeszki ziemne, ryby, owoce morza, pszenicę i soję.
CZYTAJ TEŻ:
- Proste sposoby na chrapanie
- Chrapanie - zabieg Celon skuteczny w walce z chrapaniem
- SPOKOJNY SEN - jak szybko zasnąć i zadbać o spokojny sen?
Dieta a chrapanie – czego nie jeść? Produkty przeciwwskazane
Dążąc do zniwelowania chrapania przy pomocy diety, warto wykluczyć z niej produkty wpływające na nasilenie dolegliwości. Nie oznacza to eliminowania wszystkich produktów spożywczych z poniższej listy, ale ich długofalowe ograniczenie.
Kluczowa w kwestii diet eliminacyjnych jest obserwacja własnego organizmu. Każdy może na żywność reagować inaczej, dlatego warto wykluczać pojedyncze produkty i obserwować zachodzące zmiany. Nie dla wszystkich problematyczna będzie pszenica czy orzechy. Jedni na nabiał reagują bardziej, inni mniej.
Produkty, których spożyciu warto przyjrzeć się przy problemach z chrapaniem to:
- mleko
- sery żółte
- twaróg
- mozzarella, feta, sery pleśniowe, sery topione
- śmietana
- śmietanka w proszku, mleko w proszku
- jogurt, kefir, maślanka
- lody
- chleb, makarony, sucharki
- cukier
- ciastka, wafelki, cukierki, landrynki, czekolady, wyroby cukiernicze, pączki, drożdżówki
- kremy do ciast
- słodkie napoje
- kiełbasy, parówki, wędliny, konserwy
- jajka
- orzeszki ziemne i orzechy
- napoje alkoholowe
Polecany artykuł:
Każdy czasem chrapie. Problem zaczyna się, gdy chrapanie towarzyszy nam każdej nocy. Jest to nie tylko uciążliwość utrudniająca sen partnera (a czasem i nasz własny), ale też powodująca problemy zdrowotne. Chrapanie jest związane z rozluźnianiem się mięśni gardła podczas snu i cofaniem się języka, co jest zjawiskiem zupełnie normalnym.
Przepływ powietrza powoduje poruszanie tych mięśni, głównie podczas wydechu. Im węższe staje się gardło, tym głośniejszy jest hałas związany z chrapaniem. Chrapanie nasila się podczas głębokiej fazy snu. Jakie są jego przyczyny?
- zespół bezdechu sennego
- utrudnione oddychanie przez nos, np. z powodu krzywej przegrody nosowej, budowy nozdrzy, polipów, powiększonej śluzówki nosa
- alergie oddechowe
- stan zapalny nosa i gardła
- nadwaga
- podeszły wiek
- picie alkoholu
- palenie papierosów
- niektóre środki uspokajające
- spanie na plecach